Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGłośnik do Fender Frontman 15G
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam;
Chciałem zbudować sobie wzmacniacz gitarowy wg schematu: http://www.fender.com/support/amp_schem ... ic_68F.pdf
i mam taki probelm:
1. Jakiej mocy głośnik powinienem zastosować.
2. Na schemacie wzmacniacz jest na TDA2050 czy diody CR5, CR6 są konieczne (moim zdaniem nie)
3. Czy można użyć innego tranzystora niż (Q1 - J111).
Jak skończę budowę to opisze wszystko w dziale DIY.
Pozdrawiam cinson.
Chciałem zbudować sobie wzmacniacz gitarowy wg schematu: http://www.fender.com/support/amp_schem ... ic_68F.pdf
i mam taki probelm:
2. Na schemacie wzmacniacz jest na TDA2050 czy diody CR5, CR6 są konieczne (moim zdaniem nie)
Pozdrawiam cinson.
Możę troszeczkę nie na temat, ale ten wzmacniaczyk nie gra jakoś rewelacyjnie - zwłaszcza kanał przesterowany. Chociaż to wszystko kwestia gustu i na ćwiczenia domowe myślę, że będzie OK . A jest gdzieś PCB? Masz zamiar sam zaprojektować płytkę?
Co do pierwszego pytania... Wzmacniacz ma moc 15W, tak? Głośnik pownieneś dać z "nadwyżką", np. 25W, czy nawet 40W. Pamiętaj, żeby też dobry, szerokopasmowy na sztywnym zawieszeniu nabyć, bo takie są najlepsze do wzm. gitarowych .
Pozdr.
Co do pierwszego pytania... Wzmacniacz ma moc 15W, tak? Głośnik pownieneś dać z "nadwyżką", np. 25W, czy nawet 40W. Pamiętaj, żeby też dobry, szerokopasmowy na sztywnym zawieszeniu nabyć, bo takie są najlepsze do wzm. gitarowych .
Pozdr.
Re: Głośnik do Fender Frontman 15G
Głośnik daj z 40W 8RWitam;
i mam taki probelm:
Pozdrawiam cinson.
Dlaczego twierdzisz, że diody CR5 i 6 sa niepotrzebne?
Diody te są ogólnie dostępne i w sumie można je podmienić na 1N4148.
Tranzystor podmień na BF245B lub C powinno być ok.
Będę z niecierpliowścią czekał na Twój projekt w DiY
A jak ma się sprawa z płytką do tego ?
Witam;
Co do diód to czytałem, że wzmacniacze TDA2030 potrzebują diód a TDA2040 i 2050 nie, ale może się myle ( mniejsza ztym i tak zrobie miejsce na płytce na te diody)
Płytkę będę projektował sam. Mam nadzieje że mi się uda. Zamieszcze wzór.
Dzięki za podpowiedzi. Zabieram się do roboty.
A co do brzmienia to mnie się podoba. byłem w sklepie i sobie pograłem więc nie robie w ciemno. Pozdrawiam.
Co do diód to czytałem, że wzmacniacze TDA2030 potrzebują diód a TDA2040 i 2050 nie, ale może się myle ( mniejsza ztym i tak zrobie miejsce na płytce na te diody)
Płytkę będę projektował sam. Mam nadzieje że mi się uda. Zamieszcze wzór.
Dzięki za podpowiedzi. Zabieram się do roboty.
A co do brzmienia to mnie się podoba. byłem w sklepie i sobie pograłem więc nie robie w ciemno. Pozdrawiam.
Z tą płytką... no cóż mogę powiedzieć - powodzenia! A jak ją (w czym) masz zamiar zrobić?
Co do brzmienia - jeśli Ci się podoba to OK, ale pamiętaj, że zapwene:
- będziesz miał inny głośnik
- użyjesz "innych" elementów niż w orginale
- wszystko będzie w innej obudowie (wymiary, materiał itd.)
- czy na Twojej gitarce grałeś w sklepie?
- w sklepie muzycznym wszystko brzmi inaczej niż w domu, nie wiem, czemu tak jest, ale jest
Więc licz się z tym, że brzmienie może nieco odbiegać (a czasem nawet znacznie ) od orginału na + lub - oczywiście .
Pozdr.
Co do brzmienia - jeśli Ci się podoba to OK, ale pamiętaj, że zapwene:
- będziesz miał inny głośnik
- użyjesz "innych" elementów niż w orginale
- wszystko będzie w innej obudowie (wymiary, materiał itd.)
- czy na Twojej gitarce grałeś w sklepie?
- w sklepie muzycznym wszystko brzmi inaczej niż w domu, nie wiem, czemu tak jest, ale jest
Więc licz się z tym, że brzmienie może nieco odbiegać (a czasem nawet znacznie ) od orginału na + lub - oczywiście .
Pozdr.
Witam;
Płytkę będę projektował w RIMU PCB, mam wersje demo ale da się drukować i zapisywać projekty. Już kilka płytek zaprojektowałem w tym programie i wyszło całkiem nieźle.
Doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że brzmienie będzie inne, ale przecież nie będę grał koncertów na tym wzmacniaczu.
Jeżeli chodzi o głośnik to znalazłem 60W, 8", 8 ohm, twarde zawieszenie firmy ALPHARD,
nie wiem czy się nadaje.
Narazie.
Płytkę będę projektował w RIMU PCB, mam wersje demo ale da się drukować i zapisywać projekty. Już kilka płytek zaprojektowałem w tym programie i wyszło całkiem nieźle.
Doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że brzmienie będzie inne, ale przecież nie będę grał koncertów na tym wzmacniaczu.
Jeżeli chodzi o głośnik to znalazłem 60W, 8", 8 ohm, twarde zawieszenie firmy ALPHARD,
nie wiem czy się nadaje.
Narazie.
Zgodzę się co do alpharda, ale moim zdaniem w tym przedziale cenowym nic lepszego się nie dostanie. W ofercie TVM chyba nie ma za bardzo głośników do gitary... W tym przedziale cenowym jest jeszce STX, ale ich głośniki mają dość spore moce. Zaproponowałbym coś takiego
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMe ... mDB=itemdb
jak na 22cm sprawność jest duża 91dB. Niestety jest to 4ohm STX jest o krok przed Alphardem, ich pomiary są na pewno dokładniejsze niż alpharda.
Pozdrawiam
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMe ... mDB=itemdb
jak na 22cm sprawność jest duża 91dB. Niestety jest to 4ohm STX jest o krok przed Alphardem, ich pomiary są na pewno dokładniejsze niż alpharda.
Pozdrawiam