Poszukuje podwójnego rezystora ceramicznego 0,22ohm o mocy 5W z wyprowadzeniami w jednym rzędzie. Takie trzy nóżkowe cudo do wzmacniacza firmy Sherwood. Jest on użyty na wyjściu w szereg z tranzystorami mocy. Standartowo w normalnym wzmacniaczu są zazwyczaj dwa, po jednym na każdy tranzystor. Problem w tym, że w tym modelu prąd spoczynkowy końcówki mocy jest stabilizowany z pomocą BC517 przyklejonego do tego rezystora, a nie jak to normalnie bywa do radiatora gdzie znajdują się tranzystory mocy. Więc mam problem. Czy ktoś wie gdzie można to kupić? Bo na mojej wsi w Bydgoszczy to takiego nie widzieli. Może ktoś ma dwie takie sztuki i chce zarobić?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodwójny rezystor... HELP!!!!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Takie pytanko i za razem duży problem.
Poszukuje podwójnego rezystora ceramicznego 0,22ohm o mocy 5W z wyprowadzeniami w jednym rzędzie. Takie trzy nóżkowe cudo do wzmacniacza firmy Sherwood. Jest on użyty na wyjściu w szereg z tranzystorami mocy. Standartowo w normalnym wzmacniaczu są zazwyczaj dwa, po jednym na każdy tranzystor. Problem w tym, że w tym modelu prąd spoczynkowy końcówki mocy jest stabilizowany z pomocą BC517 przyklejonego do tego rezystora, a nie jak to normalnie bywa do radiatora gdzie znajdują się tranzystory mocy. Więc mam problem. Czy ktoś wie gdzie można to kupić? Bo na mojej wsi w Bydgoszczy to takiego nie widzieli. Może ktoś ma dwie takie sztuki i chce zarobić?

Tak, zgadza się... Wszystko piknie i ładnie. Do testów to nie ma problemu, tak zrobiłem. Złączyłem dwa 5W razem za pomocą opasek, przesmarowałem sylikonem i przykleiłem tranzystor. Działa, wszystko ok. Niestety jest to pająk, który wisi w powietrzu. Na samej płytce nie ma tyle miejsca. Jest ciasno. Druga sprawa to że jest t wzmacniacz samochodowy. Montaż mechaniczny musi być pewny. Oryginał ma wyprowadzenia o grubości 1,5mm. Dlatego poszukuje oryginału.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.