Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilanie wzmacniacza samochodowego w domu (jaki zasilacz?).
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam.Mam wzmacniacz audio samochodowy.Chcę go podpiąć pod wieże itd.niestety nie wiem jak go zasilacz w watunkach domowych (230V)z danych wzmacniacza pisze zasilanie/napięcie 11V-18V,pobór mocy 5A.Pytanie brzmi co musze zrobić żeby udało m isie podłaczyć prawidłowo wzmacniacz.Czy wystrczy zwykły zasilacz AC/DC 12V(500mA)?
Proszę nie pisać tematów wielkimi literami, zaczynamy wielką literą... poprawiłem End.
Proszę nie pisać tematów wielkimi literami, zaczynamy wielką literą... poprawiłem End.
Myślę ,że to jedyne słuszne rozwiązanie. Rzeczone 5A jest poborem średnim, tak więc w impulsie i 30A będzie mało. Przy normalnym zasilaczu trzeba by dać kondensatory wyjściowe o olbrzymiej pojemności ( lub liczyć się ze stratą mocy i dużymi zniekształceniami przy uderzeniach basu). O wiele prościej i taniej jest dać na wyjściu zasilania akumulator. Z tym ,że nie może to być taki zwykły prostownik - musi to być układ który nie przeładuje akumulatora gdy wzmacniacz będzie wyłaczony, lub gdy będzie pobierał minimalny prąd.ja bym dal akuu+ prostownik
Witam i dizękuje za odpowiedzi.Zauważyłem bład w mojej wypowiedzi mianowicie to nie jest pobór mocy tylko pobór prądu 5A.Niestety kompletnie nei znam sie na elektronice więc pytam gdzie bym mógł coś zakupic zeby mi to działało:)Sprzedawca odpowiedział mi ze musze dokupić poprostu zwykly zasilacz 12V własnei o takim o jakim pisałem.Czy to wystarczy do zasilania?A moze wystarczył by zasilacz o parametrach:13,5V 1A?
sprzedaj albo zamień
masa ludzi przechodzi teraz na kino domowe i naprawdę można tanio wyhaczyć porządny wzmacniacz. Polecam Pioneer A400X którego sam używam od kilku lat. Za wzm samochodowy możesz dostać przyzwoite pieniądze - to teraz modne
Witam.Znalazłem zasialcz 13.9V DC 5A więc podejrzewam że będzie pasował ale obawiam sie czy ta różnica 1.9V moze być za duża,poniewaz wzmacniacz potrzebuje 12V.Czy moge podpiąć go pod ten zasilacz?Sprawdzałem co sie dzieje z wentylatorem do komputera(12V 0.25A)i okazało sie że działa prawidłowo i sie nie grzeje po długim czasie pracy jedynie chodzi na maksymalnych obrotach,więc podejrzewam że wzmacnicz tym bardziej powienien byc ok.
imho zawsze myslalem ze w poprawnej instlacji samochodwej <czyli takiej do jakiej jest przeznaczony wzmacniacz> jest napiecie 14-14.45V wiec z mojej wiedzy nic sie stac nie powino ale nadal pozostaje pytanie >>> czy to ci sie oplaca ? ttyle zachodu dla 25watt ? z ogormna iloscia THD <<Witam.Znalazłem zasialcz 13.9V DC 5A więc podejrzewam że będzie pasował ale obawiam sie czy ta różnica 1.9V moze być za duża,poniewaz wzmacniacz potrzebuje 12V.Czy moge podpiąć go pod ten zasilacz?Sprawdzałem co sie dzieje z wentylatorem do komputera(12V 0.25A)i okazało sie że działa prawidłowo i sie nie grzeje po długim czasie pracy jedynie chodzi na maksymalnych obrotach,więc podejrzewam że wzmacnicz tym bardziej powienien byc ok.
Zasilacz który chciales zastosowałes jest zdecydowanie za maly . Musisz zostosowac przynajminiej 5 A i napiecie 17 v bedzie mila wtedy wieksza moc. Jak bys juz kupowal nowy transformator to bym proponowal kupic dwuzwojny. wtedy zastosujesz mostek dwupólkowy i tylko 2 diody . napiecie bedzie milo 100hz czyli latwiejsze do wystabilizowania A przy takich prodach ma to dosc duze znaczenie .
W samochodzie jest 12V jak jest tylko akumulator i ponad 14V gdy pracuje silnik, a więc i alternator. Więc te 13V na pewno mu nie zaszkodzi, a to czy 5A wystarczy zależy tylko od tego jak głośno chcesz słuchać. Ale pomyśl nad sprzedaniem tego i poszperaniem na allegro w poszukiwwaniu prawdziwego domowego wzmacniacza. Tam jest tego naprawdę baaardzo dużo i można znaleźć prawdziwe perełki, a jak sobie dasz spokój z popularnymi, a wcale nie dobrymi, markami (sony, technics) to i ceny bywają przystępne.
-
- -
- Kontaktowanie: