Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Odbiornik SPDIF na YM3623 i TDA1543

kopernik8
-
-
Kontaktowanie:
Odbiornik SPDIF na YM3623 i TDA1543

Postautor: kopernik8 » 24 lis 2005, o 22:09

Witam!
Mam kilka pytań odnośnie odbiornika SPDIF.
Mianowićie Czy ktoś to robil na ukłądach jakie podałem w temacie?
Oraz czy jeżeli układ YM na wyjsciu Word Select, stan wysoki uzywa do oznaczenia Lewego kanału a ukłąd TDA używa akurat niskiego...to czy transmisja bo mowa o I2C będzie dzialąła bez przeszkód i tylko zamienią się kanały na wyjsciu czy będą inne problemy?
pozdrawiam

tomek_j
-
-

Re: Odbiornik SPDIF na YM3623 i TDA1543

Postautor: tomek_j » 25 lis 2005, o 08:13

Witam!
Mam kilka pytań odnośnie odbiornika SPDIF.
Mianowićie Czy ktoś to robil na ukłądach jakie podałem w temacie?
Oraz czy jeżeli układ YM na wyjsciu Word Select, stan wysoki uzywa do oznaczenia Lewego kanału a ukłąd TDA używa akurat niskiego...to czy transmisja bo mowa o I2C będzie dzialąła bez przeszkód i tylko zamienią się kanały na wyjsciu czy będą inne problemy?
pozdrawiam
Formatów transmisji 3 liniowym interfejsem jest kilka. Generalna zasada jest taka: odbiornik S/PDIF musi mieć format danych wyjściowych taki sam jaki ma format danych wejściowych przetwornik D/A. Jeżeli w twoim YM da się ustawić I2S i TDA ma format I2S, to na pewno układ bedzie działał. Nie musisz się martwić WS bo na pewno polaryzacja bedzie taka sama. Jeżeli jednak formaty będą inne np I2S->left justified to niestety nic z tego.

kopernik8
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kopernik8 » 27 lis 2005, o 16:14

Wiec TDA1543 ma wejscie I2S.
Natomiast YM3623 z tego co widziałem w nocie też ma I2S...dane zaczynają sie
<MSB><LSB><DATA>
Tylko nie wiem czy TDA nie ymaga <LSB> na początku...ale ludzie mówili że to dziala :P

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”