Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz z końcówkami mocy Unitra Eltron 100U
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam!
Mam zamiar zbudować wzmacniacz stereo z użyciem 2 końcówek mocy Unitra Eltron 100U i zastanawiam się jaki najlepiej zastosować przedwzmacniacz? Prosiłbym o jakąś dobrą radę, schematy itd.
W chwili obecnej zamierzam zbudować przedwzmacniacz oparty na układzie TDA1525, czy ten przedwzmacniacz jest dobry, czy będzie nadawał się do współpracy z wymienionymi końcówkami mocy? Z góry dziękuję za pomoc
Mam zamiar zbudować wzmacniacz stereo z użyciem 2 końcówek mocy Unitra Eltron 100U i zastanawiam się jaki najlepiej zastosować przedwzmacniacz? Prosiłbym o jakąś dobrą radę, schematy itd.
W chwili obecnej zamierzam zbudować przedwzmacniacz oparty na układzie TDA1525, czy ten przedwzmacniacz jest dobry, czy będzie nadawał się do współpracy z wymienionymi końcówkami mocy? Z góry dziękuję za pomoc
Z audiofilskiego punktu widzenia najlepszym przedwzmacniaczem byłby...dobrej klasy potencjometr włączony między źródło a końcówkę...i to wszystkoOglądałem kilkanaście schematów i ten wydał mi się najlepszy, być może sie mylę właściwie to chciałbym się dowiedzieć jaki byłby najlepszy
A jeżeli już musisz coś zrobić to najlepszy byłby taki, który ma bardzo małe szumy... kiedyś bawiłem się z NE 5532, TLO74 - szumy na b. niskim poziomie...
Ps. Zajrzyj do sklepu AVT na kit 2132
Do domu taki Eltron styka 100% (bynajmiej dla mnie)
Trzeba naprawde lubiec głośno słuchac muzyki żeby takie kolumienki do domu sobie wstawić...
Mi tam marzą się dobre 60W podłogówki z dobrego producenta głośniczkami + jakiś wzmacniaczyk 2x50W może być lampowy albo tranzystorowy, żeby tylko czysto i dynamicznie grał.
Ale różni ludzie, różne potrzeby
P.S. Ile te głośniki mają Wat ?
Jakiego producenta ?
Liczyłes obudowę pod ten głośnik ?
Jak grubych przedowów głośnikowych używasz ?
Ta średniotonówka izolowana w koszu głośnika czy w obudowie kolumny?
Jaką zwrotnicę zastosowałeś?
Trzeba naprawde lubiec głośno słuchac muzyki żeby takie kolumienki do domu sobie wstawić...
Mi tam marzą się dobre 60W podłogówki z dobrego producenta głośniczkami + jakiś wzmacniaczyk 2x50W może być lampowy albo tranzystorowy, żeby tylko czysto i dynamicznie grał.
Ale różni ludzie, różne potrzeby
P.S. Ile te głośniki mają Wat ?
Jakiego producenta ?
Liczyłes obudowę pod ten głośnik ?
Jak grubych przedowów głośnikowych używasz ?
Ta średniotonówka izolowana w koszu głośnika czy w obudowie kolumny?
Jaką zwrotnicę zastosowałeś?
Obudowę liczyłem, ale miałem jakieś złe parametry do tego Voice kraft, dlatego jak widać na zdjęciu poszedłem w eksperymentowanie i zrobiłem 2 wersje z 2 otworami dl16 s 7 i z jednym. Obudowa jest przedzielona wewnątrz bo przy pełnej objętości mi się nie podobało teraz jest 60litrów...
na niskotonowym jest napisane 350W ale to tak jak te paramety które miałem może okazać się nie prawdą...
Ogólnie teraz jak mam te głośniki podłączone do Eltrona, przerobionego na 2 kanałowy (dobudowano 2 końcówkę, ale chodzi z org. transformatora, który jest chyba nie wystarczający)
Wewnątrz mam 3-drożne zwrotnice z podzniałem przy 700 i 5000Hz ze spadkiem 12dB
O które przewody chodzi? Wewnątrz mam przewody o średnicy z izolacją 4mm, czy to jakiej gróbości są przewody ma duży wpływ? Jestem początkującym fanatykiem w tej dziedzinie i jeszcze nie wiem sporo... Teraz jak tego słucam to mi się bardzo podoba efekt, z tym że jest pewna rzecz jak gra cicho to nic się nie dzieje, ale po tym jak posłucham muzyki głośno, ale nie najgłośniej eltrona ustawiam na 50% to po kilku minutach dzieje się coś dziwnego głośnik niskotonowy trzeszczy tak jakby się spalił co słychać jak przyciszę po wyłączeniu wzmacniacza na kilka minut efekt ustępuje... Dodam, że wzmacniacz ten nie był używany przez 15lat i to napewno jego wina, kondensatory zapewne już nie funkcjonują jak należy Dlatego chcę zbudować nowy wzmacniacz...
na niskotonowym jest napisane 350W ale to tak jak te paramety które miałem może okazać się nie prawdą...
Ogólnie teraz jak mam te głośniki podłączone do Eltrona, przerobionego na 2 kanałowy (dobudowano 2 końcówkę, ale chodzi z org. transformatora, który jest chyba nie wystarczający)
Wewnątrz mam 3-drożne zwrotnice z podzniałem przy 700 i 5000Hz ze spadkiem 12dB
O które przewody chodzi? Wewnątrz mam przewody o średnicy z izolacją 4mm, czy to jakiej gróbości są przewody ma duży wpływ? Jestem początkującym fanatykiem w tej dziedzinie i jeszcze nie wiem sporo... Teraz jak tego słucam to mi się bardzo podoba efekt, z tym że jest pewna rzecz jak gra cicho to nic się nie dzieje, ale po tym jak posłucham muzyki głośno, ale nie najgłośniej eltrona ustawiam na 50% to po kilku minutach dzieje się coś dziwnego głośnik niskotonowy trzeszczy tak jakby się spalił co słychać jak przyciszę po wyłączeniu wzmacniacza na kilka minut efekt ustępuje... Dodam, że wzmacniacz ten nie był używany przez 15lat i to napewno jego wina, kondensatory zapewne już nie funkcjonują jak należy Dlatego chcę zbudować nowy wzmacniacz...
-
- -