Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem ze wzmacniaczem

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 1 lis 2005, o 09:53

:) Zasada jest taka (choc sa wyjatki) ze sub to jest kolumna aktywna a to znaczy ze w niej jest juz wzmacniacz oraz ma wlasne zasilanie :idea: sygnal do jej sterowania moze byc wziety z pozostalych dwuch kolumn albo z sumatora w przedzmacniaczu bo sub jest sterowany wszystkimi niskimi czestotliwosciami jakie sa w sygnale. Za to kolumny np stereo sa juz pasywne to znaczy ze taka kolumna potrzebuje zewnetrzny wzmacniacz by ja bylo slychac jesli masz dwie kolumny podrzebujesz dwa kanaly w jednym wzmacniaczu takie zwykle stereo :wink:
:D

Kod: Zaznacz cały

cd radio mag \ | / \ | / \ | / wzmacniacz / \ / \ / \ lewa prawa kol kol \ / \ / sub (z sygnalem wzietym z kolum) inaczej mowiac z wyjscia wzmacniacza rysunek tylko by latwiej zrozumiec
BTW jesli chcesz o tym pogadac to jeszcze raz mowie skype :arrow: zobacz to :idea:

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 1 lis 2005, o 11:36

:? A z tym wspolnym kanalem dla suba to o co chodzi? jak go podpiac do pozostalych kolumn czy do ich kanalow bo tego nie moge pojac i jesli kazda kolumna bedzie sie skladac z 2 glosnikow 100W to jaka moc musi miec sub?? :?
Kupujesz w sklepie AVT kit albo płytkę (lub robisz sam) takiego czegoś -> filtr do subwoofera <-

Małe kolumny z głośnikami średnio i wysokotonowymi podpinasz do wzmacniacza np. 2x30W lub większego... Natomiast subwoofer podpinasz pod wzmacniacz 1x50W lub większy a sygnał audio który go wysteruje podajesz na 2 różne sposoby:

1. albo poprzez kable chinch i wtedy podpinasz pod wejścia A i B tego układu 2449,
2. albo podpinasz pod wyjscia głośników ze wzmacniacza i dopinasz pod wejścia C i D tego układu 2449.

Ten układ filtru sumuje z dwóch kanałów basy i podaje je na pojedyńczy wzmacniacz mocy.

[ Dodano: 01-11-2005, 10:45 ]
... jesli kazda kolumna bedzie sie skladac z 2 glosnikow 100W to jaka moc musi...
Jeżeli na głośniku średnio lub wysokotonowym pisze że ma on moc np. 100W to tak naprawdę nie ma on 100W...

Głośniki wysokotonowe mają moce rzędu 1-2W a to że na nich pisze 80W lub 100W to tak opisują producenci do jakich kolumn (zestawów) dany głośnik się nadaje. Czyli w tym przypadku do kolumn 80W lub 100W.

Podobnie jest z głośnikami średniotonowymi, mają one moce rzędu np. 10-30W mimo że pisze na nich 100W lub 150W.

Zauważ że podając te 100W czystego sygnał sinus do gwizdka dochodzi tylko te kilka wat bo przed nim znajdyje się kondensator filtrujący obcinający pasmo ( i moc także) poniżej np. 5kHz.

Dlatego spokojnie możesz wszystkie kolumny zasilić końcówkami mocy np. 50W chociaż właśnie subwoofery zasila się większymi mocami np. 80W

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 5 lis 2005, o 19:38

Siema
doszly mnie sluchy ze do wzmacniacza 2x50W powinienem miec glosniki minimum 150W zeby ich nie zameczac i ze z suba powinienem zrezygnowac i zastosowac kolumny trzydrozne i do tego zrobic zwrotnice co wy o tym myslicie?? pomocy

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 5 lis 2005, o 19:49

:) Tak jak mowilem sa rozne gusta i upodobania :idea: jesli masz juz wieze ktora tez ma juz glosniki co wedlug Ciebie slabo daja to przy tym ukladzie ja osobiscie bym zrobil tak (moja i tylko moja opinia) sub moc 50W podlaczony pod Twoje kolumny (czyli wyjscie wzmacniacza na kolumny) jesli masz w kolumnach slaby glosnik wysoko tonowy wymienic na nowy ewentualnie podmienic jeszcze sredniotonowe, bedziesz zdziwiony jak wsparcie sub'a poprawi jakosc Twojej wiezy :wink:
:D

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 5 lis 2005, o 21:02

...zastosowac kolumny trzydrozne i do tego zrobic zwrotnice co wy o tym myslicie?? pomocy
To napisz może co już masz (głośniki, wzmacniacze) albo za czym się rozglądasz do kupna... łatwiej będzie coś wymyślić... :idea:

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 6 lis 2005, o 11:26

mam stara wieze ktora ma kolumny do bani (zero basu!!!) nie da sie ich rozlozyc zeby podmienic glosniki nie mam zadnego wzmaka narazie a przedwzmacniaczem ta wieza bedzie lubie basy i moze tego suba zastosuje ale teraz druga sprawa bo podobno zeby nie meczyc glosnikow to powinny miec moc conajmniej 3 razy wieksza od mocy wzmacniacza wiec jakbym mial wzmaka 2x50W to glosniki powinny miec 150W a to juz troche drozszy sprzet wiec myslalem zeby zastosowac wzmacniacz 2x35W i do tego glosniki 100W co wy o tym myslicie? czy do tego tez potrzebowalbym zwrotnice? (w tym ukladzie bylby sub i 2 kolumny) pozdrawiam forumowiczów

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 6 lis 2005, o 12:12

... bo podobno zeby nie meczyc glosnikow to powinny miec moc conajmniej 3 razy wieksza od mocy wzmacniacza wiec jakbym mial wzmaka 2x50W to glosniki powinny miec 150W ...
Nie wiem skąd takie przekonania co do zalecanych mocy głośników i wzmacniaczy ale... NIE MA ŻELAZNYCH REGUŁ w doborze tych urządzeń.
Co to znaczy? Mając wzmacniacz 100 watowy i kolumny 70 watowe przy umiejętnym posługiwaniu się potencjometrem VOLUME wszystko będzie grało OK !!!

Nie spotkałem się nigdy z pojęciem męczenia głośników w warunkach domowych chyba że masz na myśli nagłaśnianie imprez ale to już nie 2x50Wat :)

Jeżeli myślisz o skonstruowaniu zestawy od podstaw np. przy niskim budżecie to dla przykładu polecam TDA 7294 (90W przy 8 OHm) kosztuje obecnie kilkanaście zł za kostkę czyli 1 kanał.

Wiele osób robi kolumny na głośnikach STX'a w miarę tanie (co do jakości - nie wiem) i tak dla przykładu:
1. -> głośnik basowy <- kupisz już od 17 zł
2. -> głośnik średniotonowy <- od 14 zł
3. -> głośnik wysokotonowy <- od 13 zł

Plus -> jakieś bajery, zwrotnice <- i masz cały zestaw...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 lis 2005, o 15:59

Stx dobre... ale jak dla mnie tylko estradowe głośniki z ich oferty, no może kilka bym tam znalazł...
Ale szczerze polecam:
http://empire.com.pl/glosnik.htm

Cena jest przystępna i te głośniki naprawdę bardezo dobrze grają...
Moje zdanie na ten temat:
Najteńsze i najlepsze... :mrgreen:

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 6 lis 2005, o 17:46

ok nie zly tam sprzet jest ale ja sie jeszcze musze spytac jak podlaczyc wzmaka do wiezy? czy koncowka mocy dwukanalowa ma dwa wejscia i dwa wyjscia? Czy ktos mialby schemat takiego wzmacniacza i ile bym musial wydac na czesci do niego? nastepnie wzmacniacz do suba starczy 50W do glosnika 100W? takze prosilbym o schemat i zwrotnicy tez bo potrzebowalbym do kolumn(zbud z jednego wysoko tonowego i jednego srednio tonowego glosnika kazda a bedzie ich dwie) czy ktos moze mi w tym pomoc?? :?

[ Dodano: 10-12-2005, 13:21 ]
moze chociaz jakies linki? a glosniczki z aluminiowa membrana dobre sa? slyszalem ze lepszy dzwiek jest prawda?? :)

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”