Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZ czego zrobić wygłuszenie w głośnikach??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Potrzebuje zrobic wygłuszenie w głośnikach trójdrożnych ale nie wiem z czego co mi polecicie prosze o posty. Z góry wielkie dzięki .PoZdRo
Nie jestem pewny... ale w głośnikach 2 drożnych zastosowałbyś takie samo wyciszenie.....
A na poważnie wsadź tam wszystko co wytłumi dźwięk. Najlepsza byłaby np. wata mineralna lub podobny materiał. Takim czymś wyściela się ścianki wewnątrz kolumny żeby wytłumić fale stojące. Nie wkładaj materiałów śliskich od których dźwięk może się odbijać np. ortalion, folia. A jak nie masz co wepchnąć do środka to poprostu włóż tam niepotrzebne ciuchy... to też wytłumi dźwięk.
Ps. Kiedyś kupiłem małe kolumienki fabryczne... chyba Diory. Wewnątrz była co prawda wata sprasowana ale bardzo ładnie zafoliowana...
A na poważnie wsadź tam wszystko co wytłumi dźwięk. Najlepsza byłaby np. wata mineralna lub podobny materiał. Takim czymś wyściela się ścianki wewnątrz kolumny żeby wytłumić fale stojące. Nie wkładaj materiałów śliskich od których dźwięk może się odbijać np. ortalion, folia. A jak nie masz co wepchnąć do środka to poprostu włóż tam niepotrzebne ciuchy... to też wytłumi dźwięk.
Ps. Kiedyś kupiłem małe kolumienki fabryczne... chyba Diory. Wewnątrz była co prawda wata sprasowana ale bardzo ładnie zafoliowana...
Też miałem taki przypadek....Ps. Kiedyś kupiłem małe kolumienki fabryczne... chyba Diory. Wewnątrz była co prawda wata sprasowana ale bardzo ładnie zafoliowana... Confused Confused
A co do wygłuszania to (już kupowałem to) dobry ekran akustyczny z materiału Poliuretan
Jego struktura bardzo dobrze tłumi fale stojące, widac to na załączonych foto.
Kupiłem to w sklepie u prodecenta głośników www.stx.pl
- Załączniki
-
- ekran.jpg (19.66KiB)Przejrzano 3545 razy
-
- ekran-2.jpg (5.09KiB)Przejrzano 3545 razy
-
- -
- Kontaktowanie:
tylko ze to co podał THE END stosuje sie raczej do konstrukcji z bas refleksema do skrzyń zamknietych do wytłumienia fal stojacych w skrzyniach zamknietych wate tłumiącą jest duzo lepsza od gąbki ia w karzdej lepszej konstrukcji nie znajdziecie gąbki
a droga nie jest http://www.dexon.pl/index1.htm
a droga nie jest http://www.dexon.pl/index1.htm