Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

jakie zwrotnice ?? Pilne !!

slawix
-
-
Kontaktowanie:
jakie zwrotnice ?? Pilne !!

Postautor: slawix » 19 wrz 2005, o 00:38

heja ... mam do was sprawe ! kupiłem sobie glosnik srediotonowy typu 17/150/8 150 W 4-8 OHM -----> http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMe ... mDB=itemdb i wysokotonowy typu : GDWT-8-150-4-PJ ----> http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMe ... mDB=itemdb i niemam pojecia jaka mam pod to zwrotnice podlaczyc ... bo w sumie potrzebna mi dwu drozna ale sa tylko do nisko i wysoko tonowych i dopiero sredni zanjduje w 3 drożnych i niewiem co mam robic czy kupowac te 3 drozne czy moze ktos wie dgzie mozna kupic do tych glosnikow dwu drozne ... aha i jeszcze bym mial prosbe ze jezeli ktos juz znajdzie to niech tak to dopasuje zeby ta zwrotnica pociagla te glosniki .... z gory bardzo bym był wdzieczny ! Pozdrawiam :*:*

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 19 wrz 2005, o 07:57

Slawix... zwrotnice 2 drożne dzielą pasmo akustyczne na 2 kanały i stosuje się je do głośników nisko-średniotonowych i gwizdków. Jeżeli piszesz że masz głośnik średniotonowy i gwizdek to musisz zastosować zwrotnicę 3 drożną która poda wyodrębniony sygnał średniotonowy na głośnik średniotonowy a sopran na gwizdek... Poprostu nie podepniesz pod wyjście NISKOTONOWE w zwrotnicy żadnego głośnika. Zwrotnica ma 1 wejście i wyjścia na konkretne głośniki oznaczone + i -

Gdybyś zastosował zwrotnicę 2 drożną do głośnika średniotonowego to poda ona na głośnik pełne pasmo akustyczne od dołu i przy większych mocach głośnik zostałby rozstrzepany mechanicznie...

Ps. Jeżeli kupiłeś głośniki średnio i wysokotonowe to rozumiem że masz już basowy... Jeżeli nie to rozsądniej byłoby kupić nisko-średniotonowy + gwizdek.

slawix
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: slawix » 19 wrz 2005, o 14:31

no dzieki Marek ! ale mam jeszcze do Ciebie pytanie jezeli juz kupie ten głosnik nisko-średniotonowy to jaka musi byc zwrotnica dwu drozna czy trzy drozna i pod ktore wejscie w zwrotnicy mam to podlaczyc do sredio tonowego czy nisk. tonowego ? aha i jezeli bym kupował głosnik nisko-średniotonowy typu GDN-18-120-6-SW to ilo litrowa skrzynia by musiała byc zeby ładnie grało ? z gory dzieki !!

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 19 wrz 2005, o 17:32

Na początek masz w załączniku coś do poczytania...
Poruszyłeś temat-rzekę projektowanie obudów głośnikowych.... postaram się coś ci poszukać do zaprojektowania obudowy...

A odpowiadając Ci na pytanie to zasada jest b.prosta...

- zwrotnice 2 drożne dzielą pasmo akustyczne na 2 kanały w których stosujemy 2 głośniki: nisko-średniotonowy i gwizdek

- zwrotnice 3 drożne dzielą pasmo na 3 kanały w których stosujemy 3 głośniki: niskotonowy, średniotonowy i gwizdek....

...zajrzyj jeszcze :arrow: do tego posta...
Załączniki
zwrotnice.rar
(163.71KiB)Pobrany 167 razy

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”