Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz na TDA7294
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
Witam.
Zrobiłem sobie wzmachola na 4xTDA7294 (4xAVT2153) i jak włączam jest spoko żadnego buczenia w głośnikach. Jak bezpośrednio pod wzmachola podłączam odtwarzacz DVD zaczyna delikatnie buczeć w głośnikach. Dodam że nie ma pętli na masie. Co może być przyczyną?
Zrobiłem sobie wzmachola na 4xTDA7294 (4xAVT2153) i jak włączam jest spoko żadnego buczenia w głośnikach. Jak bezpośrednio pod wzmachola podłączam odtwarzacz DVD zaczyna delikatnie buczeć w głośnikach. Dodam że nie ma pętli na masie. Co może być przyczyną?
-
- -
ciężko powiedzieć bardziej przypomina takie pierdzenie niż buczenie;)Ale we wzmaku masy dobrze połączyłem na pewno nie ma pętli. No i to buczenie pojawia sie dopiero po podłączeniu dvd
[ Dodano: 01-05-2005, 22:07 ]
To buczenie w głośnikach jest podobne do buczenia trafa. Cociaż trafo nie buczy i posiada ekranowanie magnetyczne i elektryczne. Rfiltracja też jest dobra 80000 uF tylko zasilacz jest jeden na 4 końcówki i wszystkie masy spotykają się w jednym punkcie na głównym zasilaczu. Na pewno nie ma pętli na masie. Jak podłączam jednego chincha jest dobrze po podłączeniu następnego pojawia się buczenie. Czy można coś z tym zrobić? Przecież nie wszystkie wzmacniacze sprzedawane w sklepach mają osobne zasilanie do każdej końcówki a mimo to nie buczą.
P.S. Sory że pisze post pod postem
[ Dodano: 01-05-2005, 22:07 ]
To buczenie w głośnikach jest podobne do buczenia trafa. Cociaż trafo nie buczy i posiada ekranowanie magnetyczne i elektryczne. Rfiltracja też jest dobra 80000 uF tylko zasilacz jest jeden na 4 końcówki i wszystkie masy spotykają się w jednym punkcie na głównym zasilaczu. Na pewno nie ma pętli na masie. Jak podłączam jednego chincha jest dobrze po podłączeniu następnego pojawia się buczenie. Czy można coś z tym zrobić? Przecież nie wszystkie wzmacniacze sprzedawane w sklepach mają osobne zasilanie do każdej końcówki a mimo to nie buczą.
P.S. Sory że pisze post pod postem
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
No niestety na innym kablu jest to samo:(Jeżeli robi się pętla masy między dwoma urządzeniami to da się to jakoś zlikwidować? We wzmacniaczu pętli niem bo bez kabli sygnałowych nie buczy no i zamieszczałem wcześniej schemat połączeń mas w moim wzmacniaczu w pliku jpg.Kurcze już nie wiem co robić.
[ Dodano: 03-05-2005, 20:05 ]
a co do impedancji wejściowej wzmacniacza to chyba nie powinno być problemu bo wykorzystałem kity AVT2153.Może jak przedwzmacniacz podłączę to przestanie buczeć tylko nie mam jeszcze przedwzmacniacza:(
[ Dodano: 03-05-2005, 20:05 ]
a co do impedancji wejściowej wzmacniacza to chyba nie powinno być problemu bo wykorzystałem kity AVT2153.Może jak przedwzmacniacz podłączę to przestanie buczeć tylko nie mam jeszcze przedwzmacniacza:(
-
- -
Jeszcze nie ale sprÓbuję.Kupiłem nowe dobre kabelki Alphard podłączyłem i ... dalej buczyL Jeszcze trochę i chyba wyrzucę ten cały wzmacniacz przez okno. No może impedancja wejściowa wzmacniacza nie jest dopasowana ale w takim układzie żeby to sprawdzić będę potrzebowal przedwzmacniacz a nie zanosi się że go szybko będę miał...trudnoL
-
- -
Niestety nie mam odtwarzacza cd a jak podłączam komputer to lepiej nie gadać. Karta dźwiękowa ma takie zniekształcenia że tylko szum słychać i nawet nie mogę usłyszeć czy buczy. Acha jednak jak podłączam jedną wtyczkę (chinch) to też buczy w jednym głośniku. To chyba wina niedopasowanej impedancji. Zrobię przedwzmacniacz i zobaczę ale to już chyba w wakacje (po sesji);)