Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDobór wzmacniacza
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Proszę doradźcie mi, jaki wzmacniacz audio zastosować, bo już sam nie wiem. Ma mieć następujące właściwości:
1. Pasmo przenoszenia sięgające jak najwyżej
2. Niskie zniekształcenia
3. Moc ciągła 10W na 8 ohm
4. Obwody wyciszania sterowane z zewnątrz
Ato, na czym mi nie zależy
- pasmo przenoszenia poniżej 100Hz
- moc wyższa niż 20W
Z góry dziękuję.
1. Pasmo przenoszenia sięgające jak najwyżej
2. Niskie zniekształcenia
3. Moc ciągła 10W na 8 ohm
4. Obwody wyciszania sterowane z zewnątrz
Ato, na czym mi nie zależy
- pasmo przenoszenia poniżej 100Hz
- moc wyższa niż 20W
Z góry dziękuję.
-
- -
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Tak, tylko autorowi tego tematu chodziło o moc ~10W, a LM3886T moc ciągłą ma przynajmniej 4 razy tyle.Zrób sobie na LM3886T polecam.
Powracają do tematu, na jakim napięciu zasilającym ma to pracować?
Do 10W może TDA2030? Dobre brzmienie, pasmo przenoszenia chyba do 100kHz, zniekształcenia 0.1%, tylko nie ma wyciszania, ale to zrealizujesz zwierając wejście wzmacniacza do masy przez jakiś tranzystor i oczywiście rezystor, aby nie uszkodzić wyjścia przedwzmacniacza.
-
- -
- Kontaktowanie:
Moc wyższa niż 20W owszem, ale linijka wyżej pisze, że mi nie zależy, żeby mi ktoś nie wyjechał z tekstem, że zrób sobie wzmacniacz o mocy 1000W, bo ci się później przyda....
Co do TDA2030, to zastanawia mnie, dlaczego mi po podłączeniu wybuchły... Wcześniej tam pracowały TDA2040, ale po zwarciu wyjść (niechcący) padły.
Co do TDA2030, to zastanawia mnie, dlaczego mi po podłączeniu wybuchły... Wcześniej tam pracowały TDA2040, ale po zwarciu wyjść (niechcący) padły.
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Więc z tego wynika, że kostka 2040 będzie dobra - dasz mocniejsze sprzężenie, to i jakość się poprawi Zrobiłem ten wzmacniacz (jak chyba każdy hehe) i nie mam żadnych zastrzeżeń. Podwójne zasilanie +-15, silne sprzężenie, bo też wolałem jakość, i chodzi jak burza - czysto, bez syczenia, pełny wypas. Nawet na max wysterowaniu głośnik nie szumi