Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Słuchawkowy wzmacniacz wysokiej jakości-co sądzicie o tym

Jonny2003
-
-
Słuchawkowy wzmacniacz wysokiej jakości-co sądzicie o tym

Postautor: Jonny2003 » 9 kwie 2005, o 14:27

Posiadam kartę muzyczną Audigy 1 i słuchawki Philips Clarity hp 820 o parametrach podanych przez producenta:
System information:
Type: Dynamic
Acoustic system: Open
Speaker type: Mylar dome
Magnet circuit: Neodymium
Voice coil: CCAW
Speaker size: 40 mm
Frequency range: 8 - 28 000 Hz
Impedance: 32 Ohm
Sensitivity: 104 dB
Max. power input: 1500 mW
Jack: 3.5 - 6.3 mm stereo
Finishing of connector: gold-plated
Length of cord: 3.0 metre / 9.8 ft
Cord material: OFC
Cord connection: Single-sided
Cabinet material: ABS
I mam w związku z tym pytanie-czy produkt "Słuchawkowy wzmacniacz wysokiej jakości" oferowany w sklepie AVT nadaje się do tego typu sprzętu? Chodzi mi głównie o basy i jakość dźwięku? Gdy idzie bezpośrednio z karty to nie jest najlepiej-cicho,bas lichy i charczący.Gdy słuchałem muzy u kumpla podłączając te słuchawki do wzmacniacza mającego opcje wzmocnienia sygnału dla słuchawek było o niebo lepiej.
A jeśli nie to czy znacie jakiś inny sklep oferujący gotowy wzmacniacz słuchawkowy tak do 100 zł i o dobrych parametrach?

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 9 kwie 2005, o 19:02

Witam! Wydaje mi się, że problem jest innego rodzaju, słuchając muzyki z samej karty, brak jest korektora barwy tonu i dla tego wszystkie częstotliwości są na równym poziomie, a podłączając się pod wzmacniacz, który ma ta korekcję, niskie i wysokie tony są uwypuklone w stosunku do 1kHz i dla tego słychać inaczej, ale to nie jest zasługa samej końcówki, budując wzmacniacz słuchawkowy, musisz też zadbać o korektor barwy tonu, bo będzie to samo, co z karty.
Pozdrawiam

Jonny2003
-
-

Postautor: Jonny2003 » 9 kwie 2005, o 20:48

No co ty!
Audigy ma cyfrowy procesor dźwięku i to nie byle jaki.
Można skonfigurować masę rzeczy-nie tylko takie trywialne efekty jak podbicie basów i sopranów,ale masa gotowych presetów do konfiguracji dźwięku uwypuklające sprzętowo określone częstotliwości do słuchania techno,rocka,instrumentalnej muzy,wokalu itp,zmiana głosu męskiego w damski i odwrotnie,usuwanie szumów i trzasków.Już nie mówiąć o efektach przestrzennych-tam można nawet ustawić odległość ścian w symulowanej przestrzeni,absorbcję powietrza itp bajery.A jeśli chodzi o dźwięk 5.1 to jest nawet regulacja częstotliwości soobwofera,AC 3,Dolby Digital,DTS i masę innych rzeczy-wiem bo na ogół mam podłączony zestaw 5.1(nie ma niestety wyjścia na słuchawki) i wszystko świetnie brzmi.No ale w nocy to nie można posłuchać sobie muzy na głośnikach bo wszyscy śpią,a karta ma poprostu słabe wzmocnienie na wyjściu.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 10 kwie 2005, o 14:56

Cze !
Jeśli twierdzisz, że te same słuchawki na znajomego karcie sprawują się o niebo lepiej to albo coś źle ustawiasz we właściwościach karty (głośność) albo poprostu karta ma jakąś słabą końcówkę mocy...
Poskładaj sobie ten wzmacniacz słuchawkowy, napewno będzie ok.
P.S. być może do tej karty muszą być słuchawki o niższej imp. niż zwykłe słuchawki...
Swoją drogą...za 100zł to Ci zrobię wzmacniacz słuchawkowy Hi-End hehehe ;)

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”