Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięwzmacniacz samochodwy!!!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Sluchajcie inetresuje mnie wzmacniacz samochodowy dwu drozny ktory bujnie bez zadnych znieksztalcen 250W (RMS) na kanale 4ohm (czyli 500W stereo). Byly by to 3 glosniki na kanale: niskotonowy 170W 4ohm (RMS) srednio tonowy 60W 4ohm (RMS) i wysoko tonowy kopułkowy 20W ale 8ohm!!! (RMS). Wszystko podlaczone pod zwrotnice 4ohm 500/3000 12db/okt. No i jak juz widac caly ukla mial by byc 4 ohmowy i zasilany 12V z samochodu. Chcial bym aby gral w miare czysto gdy dam bedziej po garach i nie bylo slychac przesteru bo w tej chwili mam wzmacniacz fabryczny 2x40W (RMS) (niby ale chyba nie do konca), ale jak dam glosniej to zaczynam miec przester:/. Prossze o pomoc!!!!!!!
Tu sa linki do tych glosnikow jak by kogos to inetersowalo i prosze sie nie zrazac tym jakiej firmy sa bo kazdy wiez ze nie najleprzej ale nie mam kasy na nic drozszego, melomanow z gory za to przepraszam.
niskotonowy - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45577319
średniotonoy- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46582456
wysokotonowy 8ohm!!! (Alphard)- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45869236
Tu sa linki do tych glosnikow jak by kogos to inetersowalo i prosze sie nie zrazac tym jakiej firmy sa bo kazdy wiez ze nie najleprzej ale nie mam kasy na nic drozszego, melomanow z gory za to przepraszam.
niskotonowy - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45577319
średniotonoy- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46582456
wysokotonowy 8ohm!!! (Alphard)- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45869236
Polecam wzmacniacz mostkowy na TDA7294 do tego radiatorki z wiatrakami + przetwornica podwyższająca napięcie zasilania kostek.
Schematy posiadamm jak chcesz to załącze...
P.S. nie będzie bardzo tanio to zrobić ale "jaka cena taka moc" hehe;)
Jednak wydaje mi się, że opłaca się zrobić samemu dobry wzmacniacz.
Schematy posiadamm jak chcesz to załącze...
P.S. nie będzie bardzo tanio to zrobić ale "jaka cena taka moc" hehe;)
Jednak wydaje mi się, że opłaca się zrobić samemu dobry wzmacniacz.
tda 7294 ma 80 watt dla 8 ohm jak kolege interesuje wzmacniacz 250watt to juz trzeba to zrobic na tranzystorach btw (jak sumaryczna moc tych wzmacniaczy bedzie np 600watt to przy pelnym wysterowaniu bedzie pobieral on 60A z akumulatora wiec akumulator musi byc pojemny :> i alternatorek trzeb jakis 1000wattowy zeby troche ten akku doladowac i zeby na swiatelka starczylo .. chyba star ma taki alternator )
ja proponuje zrewidowac zalozenia zrobic wzmaka 80watt dla 4ohm i zainwestowac w glosniki z jakas pozadna skutecznoscia a nie w cos co wyglada jak glosnik ..bo do tego i wzmacniacz 1000watt nie pomoze
ja proponuje zrewidowac zalozenia zrobic wzmaka 80watt dla 4ohm i zainwestowac w glosniki z jakas pozadna skutecznoscia a nie w cos co wyglada jak glosnik ..bo do tego i wzmacniacz 1000watt nie pomoze
Ja sobie tak mysle ze jak by wzmacniacz mial 2x 100W (albo 2 x 120W) dla 4 ohm to by spokojnie bujnol 2x250W bez przesterowania i obawy ze rozwale glosniki. Jak myslicie chyba sie nie myle za bardzo??????? A 2x250W w samochodzie to nie jest tak duzo jak sie by wydawalo. Poza tym ja napisalem 250W RMS ale podane przez producenta a tak w zeczywistosci to moze byc delikatnie mniej ale nawet jak by mialy w sumie 250W to nie jest tak duzo. Poza tym te glosniki nie maja takiej kiepskiej skutecznosci ten niskotonowy ma 91db skutecznosci, sredniotonowy 92db a wysokotonowy 90 to chyba nie jest tak zle jak na takie glosniki:>???
P.S. Ten nisko tonowy nie jest taki tani kosztuje 115 za sztuke wiec chyba nie jest taki najgorszy???:>
P.S. Ten nisko tonowy nie jest taki tani kosztuje 115 za sztuke wiec chyba nie jest taki najgorszy???:>
z tym ze 92db u wysokotonowca to jest parametr zeczywsity <czyli taki ktory ty usluszysz> 91db dla niskotonowca w cenie ponizej 300zl to bajka :>Ja sobie tak mysle ze jak by wzmacniacz mial 2x 100W (albo 2 x 120W) dla 4 ohm to by spokojnie bujnol 2x250W bez przesterowania i obawy ze rozwale glosniki. Jak myslicie chyba sie nie myle za bardzo??????? A 2x250W w samochodzie to nie jest tak duzo jak sie by wydawalo. Poza tym ja napisalem 250W RMS ale podane przez producenta a tak w zeczywistosci to moze byc delikatnie mniej ale nawet jak by mialy w sumie 250W to nie jest tak duzo. Poza tym te glosniki nie maja takiej kiepskiej skutecznosci ten niskotonowy ma 91db skutecznosci, sredniotonowy 92db a wysokotonowy 90 to chyba nie jest tak zle jak na takie glosniki:>???
250watt to ogromna moc to ogrome cisnienie akustyczne .. <oczywiscie ja mowie o realnych parametracha nie tych wyzsannych z palca> nie kazdy wzmacniacz mozna obciazac 4ohmami bo moze sie spalic '
Ja napisalem ze wysoko tonowy ma 90db a nie 92!! (92 ma sredniotonowy) A ta moc 250W to jest moc tych trzech glosnikow czyli 170nisko, 60 srednio i 20 wysoko podlaczonych pod zwrotnice wiec nie jestem pewien czy takie polaczenie pod zwrotnica sie sumuje bo glosnik wysoki i sredni ida przez kondesatory a tylko niskotonowy jest podlaczony bezposredni tylko przez dlawik. wiec jak to jest?? moze ja moc zle podaje, calego tego ukladu??? Bo 170+60+20=250 a moze tak nie wolno liczyc tego????
P.S. do awator100
Wiec wes obejz te glosniki (u gory sa linki) i tak na oko okresl mi ich moce i daj mi do tego wzmacniacz aby to rozbujal bez znieksztalcen.
Jestem ciekawy twoich spostrzezen:>
P.S. do awator100
Wiec wes obejz te glosniki (u gory sa linki) i tak na oko okresl mi ich moce i daj mi do tego wzmacniacz aby to rozbujal bez znieksztalcen.
tak sie nie dodaje mocy w audioJa napisalem ze wysoko tonowy ma 90db a nie 92!! (92 ma sredniotonowy) A ta moc 250W to jest moc tych trzech glosnikow czyli 170nisko, 60 srednio i 20 wysoko podlaczonych pod zwrotnice wiec nie jestem pewien czy takie polaczenie pod zwrotnica sie sumuje bo glosnik wysoki i sredni ida przez kondesatory a tylko niskotonowy jest podlaczony bezposredni tylko przez dlawik. wiec jak to jest?? moze ja moc zle podaje, calego tego ukladu??? Bo 170+60+20=250 a moze tak nie wolno liczyc tego????
P.S. do awator100
na oko to ja kolory moe okreslic nic wiecej
no i to ze jak ten glosnik ma 91db skutecznosci niskotonowy to ja jestem :> miller leszek
No z tymi kolorami to mi pociagnoles, ale jak bys sie troszke przypatrzyl na ten niskotonowy (bo o serdnim i wysokim nie mowie bo one sa takie jakie sa) to bys zobaczyl ze jezeli srednica glosnika wynosi 20cm a magnes jest niewiele mniejszy i zawieszenie membrany jest dos pokazne to napewno nie jest on jakis slaby tylko calkiem calkiem i nie powem bo mialem doczynienia z glosnikami tej firmy i chyba tylko dlatego ze jest tania to ludzie uwazaja ja za straszne badziewie ale gdyby ich glosniki byly duzo drozsze to by to inaczej wygadalo a ja na ich produkty ogolnie nie nazekam bo nie sa takie strasznia slabe. Wiadomo ze to nie jest sprzet do nagalsniania wielkiej orkiestry swiatecznej pomocy tylko do zwyczajnego samochodu i nie potrzeba nic wiecej. I tak beda znieksztalcenia bo samo zasilanie jest nie rownomierne bo zalezne od pracy silnika i nawet regulatro napiecia zainstalowany na alternatorze nic nie pomoze w utrzymaniu idealnie rownego napiecia bo sam ma okreslana tolerancje, natezenia tez sie bedzie zmianiac i ogolnie beda wachania i naprzyklad jeszce dragania slinika czy jazda po polskich irownych drogach powoduje wprwadzanie membran w niepozadanie dragnia ktore tworza zaklucenia. Potrzebuje tylko wzmacniacza ktory mi to tak rozchusta ze nie bede mial przesteru spowodowanego zbyt slabym wzmocnieniem.
P.S. powedz mi w takim razie w jaki sposob mam policzy moc tego ukladu???
moc ukladu zalezy od rodzaju zwrotnicy bo np bez zwrotnicy byla by to moc najslabszego glosnika tj 20 wattNo z tymi kolorami to mi pociagnoles, ale jak bys sie troszke przypatrzyl na ten niskotonowy (bo o serdnim i wysokim nie mowie bo one sa takie jakie sa) to bys zobaczyl ze jezeli srednica glosnika wynosi 20cm a magnes jest niewiele mniejszy i zawieszenie membrany jest dos pokazne to napewno nie jest on jakis slaby tylko calkiem calkiem i nie powem bo mialem doczynienia z glosnikami tej firmy i chyba tylko dlatego ze jest tania to ludzie uwazaja ja za straszne badziewie ale gdyby ich glosniki byly duzo drozsze to by to inaczej wygadalo a ja na ich produkty ogolnie nie nazekam bo nie sa takie strasznia slabe. Wiadomo ze to nie jest sprzet do nagalsniania wielkiej orkiestry swiatecznej pomocy tylko do zwyczajnego samochodu i nie potrzeba nic wiecej. I tak beda znieksztalcenia bo samo zasilanie jest nie rownomierne bo zalezne od pracy silnika i nawet regulatro napiecia zainstalowany na alternatorze nic nie pomoze w utrzymaniu idealnie rownego napiecia bo sam ma okreslana tolerancje, natezenia tez sie bedzie zmianiac i ogolnie beda wachania i naprzyklad jeszce dragania slinika czy jazda po polskich irownych drogach powoduje wprwadzanie membran w niepozadanie dragnia ktore tworza zaklucenia. Potrzebuje tylko wzmacniacza ktory mi to tak rozchusta ze nie bede mial przesteru spowodowanego zbyt slabym wzmocnieniem.
jezeli ty oceniasz glosnik po wielksoci magnestu to dla ciebie ten glosnik bedzie ok dla mnie glosnik musi miec min 7 parametrow zeby mozna bylo cos o nim powiedziec o tym gloniku moge powiedziec tyle ze jest czarny z tylu i ma wentylowana cewke :] nic nie wiem o wielkosci szeliny nie wiem jaka jest masa ukladu drgajacego <membramy> jakie wychylenie itd itd to wsyszko sie sklada na to co jest wart ten glosnik na moje oko on ma z 83db sprawnosci tyle moge powiedziec na oko <nikotonowy>
kup glosnik wsadz w jakas skrzynie ktora bedziesz robil na oko i na oko bedzie "Swietnie gralo" ale jak uslyszysz jak gra 18 cm gosnik S.P. to zdembiejesz <w odpowieniej obudowie itd> ile on ma mocy przy 40wattach
OK wiesz ja znam budowe glosnika i wiem ze potrzeba jest pare parametrow ale mozna sie tez sugerowac najpierw tym cos sie widzi (nie mowie o podaniu dokladnych parametrow) Ok nie bede polemizowal na temat glosnika lepiej powiedz mi bo nadal nie mam odpowiedzi w jaki sposob policzyc moc okladu (tego) na zwrotnicy???????? a dokladnie tej zwrotnicy (niestety malo o niej wiem:///) jest ona jaka jest ale to jest sprzet do samochodu wec nie potrzeba cudow http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43765486
Gdyby głośniki na oko się obliczało to po co komu jakiekolwiek parametry?
Wejdź na stronę producenta i zobacz dane tego głośnika i dopiero coś można powiedzieć...
W Elektronice Praktycznej jest kurs...nazwya się " W głośnikowym żywiole" (już 18-sta część) poszukaj tego i zobaczysz ile głośnik ma parwmatrów i za co każdy odpowiada to się przekonasz że nie ma nic "na oko"
Pozdr.
Wejdź na stronę producenta i zobacz dane tego głośnika i dopiero coś można powiedzieć...
W Elektronice Praktycznej jest kurs...nazwya się " W głośnikowym żywiole" (już 18-sta część) poszukaj tego i zobaczysz ile głośnik ma parwmatrów i za co każdy odpowiada to się przekonasz że nie ma nic "na oko"
Pozdr.
Tutaj masz link do schematu wzmacniacza
Schemat przetwornicy załączam poniżej.
Schemat przetwornicy załączam poniżej.
- Załączniki
-
- przetwornice.rar
- (544.49KiB)Pobrany 197 razy