Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Denerwujący dźwięk w głośniku(wzmacniacz TDA7294)

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Denerwujący dźwięk w głośniku(wzmacniacz TDA7294)

Postautor: Sova » 28 sty 2005, o 19:03

Witam
Koledzy czy jak ktoś z was robił wzmacniacz na kostce TDA7294 miał taki problem, że był taki denerwujący dźwięk w głośniku? Nie wiem czy to przydźwięk sieciowy, ale wydaje mi sie, że nie bo przydźwięk sieciowy ma o wiele niższą częstotliwość, takie buczenie, ja mam raczej takie........ nawet nie wiem jak wytłumaczyć, jak ktos ma np efekt gitarowy, przester, jakiś nienajlepszy(np. Exar) to dźwięk po włączeniu go jest podobny, takie "buczenie", ale wysoka częstotliwość(tylko nie przesadzajmy troszkę wyższa).
Czym to jest spowodowane? Jak mam samą końcówkę mocy(TDA7294) podłaczoną, to jest praktycznie niesłyszalne, ale jest! Gdy podłacze do niej preamp gitarowy(scheamat jest pare postów wstecz: viewtopic.php?t=11719) słyszę go bardziej(najbardziej gdy zrobie maxymalne wzmocnienie)! ale gdy podłacze kabel gitarowy to jest bardzo słyszalne(kabel coprawda nienajlepszy: sam zrobiłem sobie ze zwykłego sieciowego kabla dwużyłowego :)).

Czy to jest noramlne?

Mysle ze to mozę byc spowodowane trzema czynikami:
-TDA7294 jest podpieta do 2x18V 40W a filtr to 2x4700u, filtr może za mały, ale sama nie robi tego tak bardzo.
-TL071 może to wprowadzają, bo w tych przesterach i efektach Exara tez sa urzywane TL071 i te efekty wprowadzają ten sam dźwięk nawet w najlepszych wzmacniaczach
-Kabel nie jest najlepszy a po podłaczeniu kabla to on najwięcej "buczy"

Jak mam to zlikwidować? dałem w zasilaczu 2x12v 7912 i 7812 kondy 2x470u 2x47u(sam zasilacz preampu) zasliacz TDA ma 2x4700u a sam preamp ma jeszcze 2x1000u. No i teraz nie wiem co to moze robić, do niedawna miałem jeszcze wentylator chłodzący radiator TDA, ale podłaczyłem go do innego zasilacza chwilowo, bo w głośnikach był słyaszalny. Może to poprotu normalne? ale w piecach ze slepu no nie ma chyba takiego czegoś.

Pomocy!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 sty 2005, o 14:11

Na poczatek wsadź wszystko do ekranowanej obudowy bo to urzadzenie jest dośc czułe (w końcu gitarowe)
Kable sygnałowe musza być ekranowane musowo.
Jeśli masz trafo sieciowe dośc blisko i jest one na rdzeniu EI to zaekranuj je bo ma dośc duże pole rozproszenia i "sieje" jakies śmieci i inne zakłucenia.
Te 2x4700uF w zasilaczu przy takim napięciu jest ok.
Napisz jakie w ogóle dałeś kable od zasilacza do końcówki mocy (zasilające) i czy są długie.
Ale radze kupic dobre trafo toroidalne o mocy 200W 2x26V~ co pozwoli zobić dość "sztywny" zasilacz i pozwoli wycisnąć z kostki odpowiednią moc.
Walka z szumami i innymi zakłuceniami jest bardzo trudna a zwłaszcza dla poczatkujących elektroników ;)
Pozdr.
P.S. jakie napięcie jałowe masz na zasilaczu preampu ?

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 30 sty 2005, o 12:24

Co do kabli w zasilaczu końcówki mocy to nie są one długie, bo wiem ze to wpływa na jakośc pracy: czym dłuższe tym gorzej. Kable to takie zwykłe dwie żyły z kabla sieciowego(tylko uciołem wtyczkę i pozbyłem sie izolaci tej która osłania obie żyły). Co do trafa zasilającego, to nie wiem jakie to jest :)(na jakim rdzeniu) ale zamienie je na te 200W 2x26V, tylko dopiero jak nazbieram na głośnik. Myślę także, że trafa nie wpływają na pracę urządzenia bo są one daleko: trafo TDA jest od końcówki mocy oddalone o jakieś 15cm a trafo preamu jest troche chyba zadaleko bo z jakieś 35cm ale to chwilowo.
Napięcie jałowe na zasilaczu TDA to 2x14,5V

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 sty 2005, o 15:16

No to faktycznie daleko masz te trafko... :(
Problem może byc też w tym że twoje trafko może niewydalać prądowo.
Zacznij od tego zasilacza bo to podstawa, później jak będą dalej jakieś problemy to będziemy myśleć dalej.

LucASWw
-
-

Postautor: LucASWw » 30 sty 2005, o 15:29

Najprawdopodobnie w układzie wzmacniacza zrobiła się pętla masy. Sprawdź również, czy TDA nie wzbudza się na wysokich częstotliwościach.
Jak robisz blok mocy na jakieś nowej końcówce, to najpierw przeczytaj wszystkie artykuły producenta na temat tej kostki tzn. datasheet, application note, design handbook itp.
Datasheet'y zawierają tylko dane techniczne, elektryczne. Nie dowiesz się z nich jak zaprojektować wzmacniacz, jak poobliczać wartości elementów współpracujacych, jak zaprojektować obwód drukowany itp.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 2 lut 2005, o 19:00

Witam! Jeżeli końcówkę zasilasz 2x14,5V, to, jakie napięcie ma przedwzmacniacz, chyba zasilasz go z końcówki, koniecznie musi być w tedy filtr dolno przepustowy, który automatycznie obniży to napięcie, ja bym zaczął od podniesienia napięcia zasilania, minimum do 2x30V, a potem myślałbym dalej nad problemem, być może i sam by się rozwiązał.
Pozdrawiam

Polcb33
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Polcb33 » 5 lut 2005, o 10:56

witam, mam podobny problem z ta koscia, zrobilem wzmacniacz do subwofera na tej kosci i filtr dolnoprzepustowy z PE i jak wlacze to tez mam b. glosnie budczenie i sie nasila coraz glosniej po wlaczeniu zasilania.Sam wzmacniacz dziala super jak gra bez filtra(czyli raczej jest sprawny), i filtr tez gra jak podlaacze go do innego wzmacniacza(wzmacniacz byl zasilany z innego zrodla zasiania,nie z tego samego co filtr),.Zasilacz to trafo toroid 200W 2x20V i kondensatory 10mF na galaz,wiec powinno byc dobrze wszystko z zasilaczem.
niewiem co jest nietak,tak jak by kosc niewspolpracowala dobrze z filtrem tym.
kable zasilajace sa bardzo krutkie,a wzmacniacz to kit z ep(chyba 2153 ale niejestem pewny,a filtr z pe numeru niepamietm)obudowa metalowa.

pzdr.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 5 lut 2005, o 13:19

z pe ijak
Witam! Przede wszystkim, to wytłumacz, co oznacza to, co wyżej za cytowane, bo ja nie mogę tego skumać się. Z tego, co piszesz, to ewidentnie są to tętnienia z przedwzmacniacza, ale żeby Ci pomóc, musiałbyś pokazać ten schemat, bo tak na sucho to nie bardzo się da, coś konkretnie powiedzieć.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 lut 2005, o 14:01

Wydaje się że chodziło o PE (Praktyczny Elektronik) no i dalej wiadomo już :)
Załącz schemat tego filtra to coś pomyślimy razem :)

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”