Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

kolory przewodów głośniowych w alfa romeo

Awatar użytkownika
waldek
-
-
kolory przewodów głośniowych w alfa romeo

Postautor: waldek » 20 lip 2004, o 17:41

witam!
mam taki problem. w alfa romeo w drzwiach idą do głośnika przewody czerwony i biały obydwa z czarnym prążkiem. który będzie plus a który minus czy jest to jakiś standart? radio jest tak zabudowane, że nie ma możliwości sprawdzenia "po kablu". instalacja jest na pewno fabryczna.
p.s. na razie rozebrałem tylko lewe drzwi, czy w prawych mogą być inne kolory czy takie same?
pozdrawiam wszystkich
waldek

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 20 lip 2004, o 18:27

Faza podłączenia głośników ma kolosalne znaczenie tylko w przypadku głośników basowych i instalacji High-Endowych :) . Myślę, że wystarczy w zupełności jak podłączysz obydwa głośniki tak samo, tak by pracowały w jednej fazie.
Jeśli w samochodzie jest więcej głośników to można pokusić się o próby odsłuchowe. W każdym przypadku podłączasz obydwa głośniki tak samo. Po odsłuchaniu podłączasz odwrotnie (ale obydwa głośniki). W większości przypadków takie próby nie przyniosą żadnych rezultatów, po prostu najpewniej nie usłyszysz różnicy.
Ale poczekaj może koledzy audiofile się wypowiedzą (może całkowicie zniszcza moje poglądy :) )

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 20 lip 2004, o 18:39

Witam!
To czy głośniki są dobrze podłączone mozna poznać po tym czy membrana podczas udeżenia basu chowa sie czy wychyla się do przodu. Jeśli do przodu to znaczy że głośniki są dobrze podłoczone. A tak poza tym stawiam na to że biały przewód jest zimny czyli jest minusem. W drugich drzwiach nie musi być takich samych kolorów ale może byc podobnie. Np.:fioletowy i szary albo pomarańczowy i czarny. To wszystko zależy od tego jak przyjął producent. Ale raczej zawsze kolorami typu: biały, szary, czarny oznacza sie minus.

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 12 gru 2004, o 11:28

Po prostu wyjmij radio i zobacz jak tam są podłączone te kable w kostce ISO.

Awatar użytkownika
waldek
-
-

Postautor: waldek » 19 gru 2004, o 13:17

czytaj dokładnie posty! nie ma możliwości dostania się do radia "od tyłu" chyba żeby rozebrać całą deskę rozdzielczą, bo jest to fabrycznie zabudowane radio tzn. osobno wielki wyświetlacz, osobno przyciski itd... zresztą temat uległ jakby na razie "zawieszeniu"
pzdr
waldek

Zasil
-
-

Postautor: Zasil » 29 gru 2004, o 16:17

Witam!
To czy głośniki są dobrze podłączone mozna poznać po tym czy membrana podczas udeżenia basu chowa sie czy wychyla się do przodu. Jeśli do przodu to znaczy że głośniki są dobrze podłoczone.
Ciekawa teoria... niestety to się nie sprawdzi...

snaffie
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: snaffie » 30 gru 2004, o 09:15

A czemuz to sie nie sprawdzi panie zasil???
Moze wypowiedz sie dokladniej.
Ja sadze ze zawsze mozna tak sprawdzic zapuszczajac na poczatek fajny utworek house'owy z niezlym bitem na wejsciu :mrgreen: Glosniczek wtedy zawsze dudni i membrana wychyla sie do przodu...

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 31 gru 2004, o 17:31

Witam!
Rzeczywiscie moja wypowiedź była nie precyzyjna. Dokładniej chodziło mi o to że głośniki powinny być podłączone ze sobą w fazie. NIe bedzie miało znaczenia podłaczenie głośnika(czy + do + a - do -, czy np.: + do - a - do +) jeśli na wszystkich głośnikach bedzie tak samo.

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 1 sty 2005, o 02:53

Hmm, jeśli to jest radio oryginalne do alfy romeo to jest to blaupunkt i wystarczą 4 gwoździe do jego wyjęcia.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”