czesc
Potrzebuje pomocy. Mam do policzenia uklad ktorego schemat znajduje się w zalaczniku. Mam to do zrobienia na poniedzialek do szkoly i musze to zrobic zeby zaliczyc przedmiot. Niestety to jest taki przedmiot ktorego wogole nie lapie. Wiem ze jest wielu z Was, dla ktorych policzenie tego to formalnosc, i wlasnie do tych z Was zwracam się z prosba o pomoc. Probowalam sama to zrobic, ale niestety zadanie przesrasta moje mozliwosci.
dane:
Id1=1mA , Id2=1mA , UDS2=5V , C1=100nF, C2=1uF , C3=100uF.
Tranzystory T1,T2:N_CMOS W=250u , L=10u
Tranzystory T3,T4: 2N3904
UCC=+15V, Rg=10k , Ro=10k
Zadanie jest nastepujace:
1) Obliczyc brakujace wartosci rezystorow
2) Obliczyc w zakresie srednich czestotliwosci:
a) Wzmocnienie napieciowe zwykle i skuteczne
b) Wzmocnienie pradowe zwykle i skuteczne
c) Wzmocnienie mocy skuteczne i dysponowane
3) Oszacowac dolna czestotliwosc graniczna wzmocnienia napieciowego i skutecznego, oraz maksymalna amplitude napiecia wyjsciowego Uwymax bez wyraznych znieksztalcen (obcinania wierzcholkow)
4) Zaproponowac modyfikacje ukladu by uzyskac wieksza amplitude napiecia wyjsciowego bez znieksztalcen
[ Dodano: 05-12-2004, 02:01 ]
parametry W i L sa potrzebne do policzenia β tranzystorow T1 i T2.
jest cos takiego Id=β/2*(Ugs-Ut)^2; - gdzie Id podany wyzej, Ut=1V (teraz się dowiedzialam ze trzeba takie przyjac) i β=0.5m;(β=W*Kp/L - Kp trzeba przyjac 20micro;). Id1=Id2, β1=β2, Ut1=Ut2 wiec wychodzi, ze Ugs1=Ugs2=Ugs=3V.
Potencjaly Vs zrodel obu tranzystorow T1 i T2 sa takie same(oczywiste), Ugs1=Ugs2 wiec potencjaly bramek musza byc identyczne(Ugs1=Vg1-Vs, Vg1=Ugs1+Vs=Ugs2+Vs=Vg2). To z kolei daje ze spadek napiecia na R1 jest identyczny jak na R5 (Ur1=Vcc-Vg i Ur5=Vcc-Vg), tak samo jest dla rezystancji R2 i R6(Ur2=Ur6=Vg-0).
Teraz jak rozpisze wszystkie oczka to mam o jedna niewiadoma wiecej niz rownan . Kto pomoze?

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięnietypowa prosba - policzenie ukladu wzmacniacza
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
- Załączniki
-
- uklad.jpg (8.83KiB)Przejrzano 1384 razy