Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

przełącznik źródeł audio

jareeq
-
-
Kontaktowanie:
przełącznik źródeł audio

Postautor: jareeq » 21 lis 2004, o 19:01

Witam

Czy któs z Was mógłby mi polecić lub ewentualnie przedstawić schemat jakiegoś kulturalnego rozwiazania przełączania analogowego sygnału audio z 1 źródła na 3 wyjścia (sygnał stereo 2 kanały) za pomocą układu elektoronicznego

Znalazłem coś takiego jak NTE7110 który obsługuje przełaczanie 2 źródeł na jedno wyjście w trybie 3 kanałow niestety nie tego mi potrzeba, przeszukiwaem równierz forum ale nic takiego nie znalazłem

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 21 lis 2004, o 19:08

Jeśli chodzi o przełączanie sygnałów o niskim poziomie napięcia, to zrobiłem to kiedyś na kluczach analogowych 4066. A przy dużej częstotliwości przełączania kluczy wychodził nawet fajny mikser ;)

Awatar użytkownika
Piotr36
-
-

Postautor: Piotr36 » 21 lis 2004, o 19:20

Taki układ przełącznika bardzo łatwo zrobić na układach CMOS 4053. Był też opracowany układ takiego przełacznika w EdW 12/97 kit AVT-2263 pt. "Przełącznik sygnałów audio-video". Niestety kit ten został wycofany z oferty.
Warto tam zajrzeć, gdyż jest tam w łatwy sposób przedstawiony sposób komutacji tego typu sygnałów.

Pozdrawiam.

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 21 lis 2004, o 21:18

Ja kiedys to robilem na CMOS-ie 4051. Dla stereo potrzebne sa dwie takie kostki i mozna przelaczac 8 wejsc. W jednej kostce 4052 zmiescisz dwa kanaly i 4 wejscia. Lecz te kostki nie maja zbytnio oszalamiajacych parametrow jezeli chodzi o separacje kanalow. Wystepuja przesluchy, niezbyt mocne ale zawsze slyszalne jak ktos ma dobry sluch.
Pozdro
Dexter

jareeq
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jareeq » 22 lis 2004, o 00:18

generalnie ten patent ma słuzyć do przęłaczania sygnału pomiędzy wyjściem audio komputera a odpowiednio wzmacniaczem audio, wyjściem słuchawkowym i telewizorem (eurozłacze) o ile wiec pierwsze i ostatnie to się jeszcze obejdzie przy jakotakiej jakosci dźwieku o tyle same słuchawki mogą być uciążliwe i w przypadku przesłuchu kanałów (to jak rozumiem objawiało by się to jakimś 'zawężeniem' efektu stereo) może ktoś zna jakąś kostke holteka z takim czymś w środku???? pare razy spotkałem sie z naprawde nietypowymi modelami tylu generator szumu fal itd jeśli by ktoś miał jakiś pomysł jak to załątwic za pomocą kostki a nie przełącznika typu ISOSTAT :-) to byłbym wdzięczny

aaaa byłbym zapomniał nie wiem jak z zasilaniem takiego układu by było czy 12 V to nie zamało jak na 40xx ??

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 22 lis 2004, o 08:30

aaaa byłbym zapomniał nie wiem jak z zasilaniem takiego układu by było czy 12 V to nie zamało jak na 40xx ??
CMOSY mogą byc zasilane do 3-18V więc 12 w zupełności wystarczy. Ważne, żeby zasilanie zawsze miało poziom conajmniej równy szczytom sygnału. Jeśli bedzie niższe, to szczyty zostaną obciente (przynajmniej takie wnioski wyciągnąłem na podsatwie kostki 4066)

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 22 lis 2004, o 10:25

tu chyba wszystko zostało powiedziane... dozuce tylko ze w wysokiej klasy sprzecie czesto zrodła sygnału przełączane sa przekażnikami... tyle ze zdajesie taka klasa przekazników nie jest dla nas dostepna...

Awatar użytkownika
waldek
-
-

Postautor: waldek » 22 lis 2004, o 20:27

to i ja dorzucę swoje trzy grosze... myślę, że nawet przekaźniki te nie z najwyższej półki (byle by były to przekaźniki sygnałowe) zapewnią lepszą jakość, niż klucze cmos, ale może faktycznie jest jakaś specjalizowana kostka

pzdr
waldek

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 12 gru 2004, o 11:37

Hmm bardzo dobrymi parametrami charakteryzują się przerzutniki firmy sanyo LC7821 i LC78212 montowane w profesjonalnych sprzetach typu marantz, dual .... Jedyna ich wada jest taka, że są one sterowane z magistrali, czyli do ich obsługi trzeba jakiś procek.

Awatar użytkownika
Lucius
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Lucius » 9 kwie 2006, o 00:00

Stary temat, ale odgrzebię, bo jestem w trakcie poszukiwania rozwiązania do poruszanego tu problemu...

Pomysł ten sam tylko dwa wyjścia mi wystarczą: z komputera do a) wzmaciacza, b)słuchawek...

Zrobiłem ukłdzik na przekaźnikach i efekt dobry tylko słychać w trzask w momęcie przełączania... I tu moje pytanie - jak go wyeliminować ??

Myślałem o dużej rezystancij włączonej równolegle z przekaźnikiem, ale słyszałem też, że lepsza była by pojemnośc - tylko gdzie ??

jareeq a jak Ty to zrobiłeś ??

TheMonter
-
-

Postautor: TheMonter » 23 kwie 2006, o 16:20

Lucius mozesz spróbować sprowadzić wejście sprzętu na ten sam poziom napięcia stałego co w źródle za pomocą rezystorów. Podłącz styk przełączny (wyjście) za pomocą rezystora około 47k-100k do masy i tak samo (styki) wejściowe sprzętu. W rezultacie po załączeniu np. wzmacniacza te dwa rezystory będą połączone równolegle co będzie stanowiło pewne (niewielkie) dodatkowe obciążenie sygnału sterującego jednak pozwolą na wyrównanie potencjałów na okładzinach kondensatorów separujących (wzmacniacz) jeśli włączone będą słuchawki.

Pzr

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”