Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz gitarowy

gustaff88
-
-
Wzmacniacz gitarowy

Postautor: gustaff88 » 9 lis 2004, o 16:27

Mam zamiar zrobić wzmacniacz gitarowy z kita AVT 2153 i niewiem jakiego przedzmacniacza użyć. Mam pytanie czy to może być przedwzmacniacz do mikrofonu?? A jeśli tak to jaki najlepiej wybrać?? Pomocy!!!

Awatar użytkownika
waldek
-
-

Postautor: waldek » 9 lis 2004, o 18:31

z tego co mi wiadomo przedwzmacniacze mikrofonowe są przystosowane do napięć wejściowych rzędu 10mV natomiast sygnał z gitary elektrycznej ma wartość ok 100mV dlategp myślę, że najlepiej będzie poszukać czegoś co było projektowane specjalnie pod gitarę. wiem, że na pewno kiedyś było coś takiego w EP, ale nie pamiętam, w którym numerze. oczywiście można eksperymentować z mikrofonowym, ale może pojawić się przester, co przy gitarze niekoniecznie musi być wadą...

pzdr

waldek

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 9 lis 2004, o 18:55

Niestety, przedwzmacniacz mikrofonowy nie nadaje sie pod gitarę. Dokładnie też nie wiem czym one się różnią, ale mikrofonowy jest chyba bardziej wyczulony. A co do przesteru - raczej lepiej nad tym panować ;) bedziemy mieli spewnością lepsze brzmienie. Jesli chcesz schemat przedwzmacniacza gitarowego mogę ci podać, podaj maila na pw

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 9 lis 2004, o 19:35

Witam! Koledzy maja racje, to musi być koniecznie przed wzmacniacz gitarowy, charakteryzuje się on odpowiednim dopasowaniem do źródła sygnału i odpowiednią charakterystyką korektora barwy tonu, zapewniam Cię ze żaden z kitów nie chodzi tak jak powinien, wiec ani tym nie zawracaj sobie głowy, a jest to jeden z najważniejszych bloków w wzmacniaczu gitarowym, bowiem to on nadaje brzmienie wzmacniacza i odpowiedni głośnik, a nie nazwa np. Marsza, czy Fen der i na pewno nie cena. Kolego Sava, jak masz jakiś sprawdzony i ciekawy układ pod gitarę to może się wymienimy?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 10 lis 2004, o 08:51

sova nie sava ;), gdybys poczekał do następnego tygodnia to nawet powiedział bym ci czy jest dobry, bo dopiero wtedy go wyprubuje. Odezwe się, ale jak narazie moge ci powiedzieć ze mam taki: kanał 1 - gain, bass, treble, volume, kanał 2- crunch, bass, mid, treble, volume oraz M.Volume. Mozna przełaczać miniswicz na panelu i footswich stopą.

gustaff88
-
-

Postautor: gustaff88 » 15 lis 2004, o 11:02

Sova prześlesz mi ten schemat???
gustaff88@vp.pl

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 9 paź 2005, o 19:53

Witam!

Cóż postanowiłem dorzucić sowje trzy grosze
otóz ja realizuje włąśnie taki fajny projekt "rozszerzenie piecyka"
Nie buduje przesteró itp. tylko pod wyjście podłaczam przedwzmacniacz z regulaca barwy dźwięku potem koncówka i głośnik cały zestaw monofoniczny
elektronika juz jest teraz jeszcze jeden zasilacz i obudowa.

Jak skończe to moze umieszcze na forum pare fotek

Pozdrawiam./
Michał M.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 10 paź 2005, o 10:24

Ja dzisiaj zamierzam się wziac do roboty i zacząć robić długo planowany wzmacniaczyk lampowy pod gitarę. :D
Ten:
http://republika.pl/audioton/gitarowiec.html

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 13 paź 2005, o 09:41

Witam! Najgorzej to się zabrać, potem już jakoś leci, przedwzmacniaczowi nic nie brakuje, ale nad tą końcówką to bym się zastanowił, 5W to nie wiele, zamiast jej, pomyślałbym minimum nad dwiema EL84, to tak nie za wiele i nie na mało, od biedy ujdzie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 paź 2005, o 12:53

Witam! Najgorzej to się zabrać, potem już jakoś leci, przedwzmacniaczowi nic nie brakuje, ale nad tą końcówką to bym się zastanowił, 5W to nie wiele, zamiast jej, pomyślałbym minimum nad dwiema EL84, to tak nie za wiele i nie na mało, od biedy ujdzie.
Pozdrawiam
Nie mam trafa PP :(

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”