Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz gitarowy z EP 3 i 4/96
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
witam
Chce sobie zbudowac wzmacniacz gitarowy z EP nr 3 i 4/96
mam tylko jedna czesc (tzn ta z numeru 4) i brakuje mi czesci pierwszej z numeru 3. Czy ktos moglby przeslac mi skan?
Pozatym czy ktos juz to budował?? i czy nie bylo jakis błędow itp. Jesli tak to myśle ze sobie poradze:) (troche sprzetu juz wybudowalem nawet jeden lampiacek juz powstal:) )
Chce sobie zbudowac wzmacniacz gitarowy z EP nr 3 i 4/96
mam tylko jedna czesc (tzn ta z numeru 4) i brakuje mi czesci pierwszej z numeru 3. Czy ktos moglby przeslac mi skan?
Pozatym czy ktos juz to budował?? i czy nie bylo jakis błędow itp. Jesli tak to myśle ze sobie poradze:) (troche sprzetu juz wybudowalem nawet jeden lampiacek juz powstal:) )
upsss zapomnialem odznaczyc opcje ukrywaj adres e-mail:)
no to podaje: michal_dziemianko@op.pl
i dzieki bardzo:)
no to podaje: michal_dziemianko@op.pl
i dzieki bardzo:)
Słuchajm musze Cię przeprosić ale mam padniety skaner i nie mam naczym skana zrobić
Ale koleżanka wraca w pon.-wtor. z wakacji to u nie zrobię skana.
Więc jak chcesz to poczekaj.
Z tego co wiem to nie ma problemu ze zrobieniem tego wzmacniacza.
Błędów nie ma
Widziałem kilka wypowiedzi na temat tego wzmaka i opinie sa naprawde dobre
Też mam zamiar go składać, tyle że jak na razie nie stac mnie na trafo głośnikowe.
Ale koleżanka wraca w pon.-wtor. z wakacji to u nie zrobię skana.
Więc jak chcesz to poczekaj.
Z tego co wiem to nie ma problemu ze zrobieniem tego wzmacniacza.
Błędów nie ma
Widziałem kilka wypowiedzi na temat tego wzmaka i opinie sa naprawde dobre
Też mam zamiar go składać, tyle że jak na razie nie stac mnie na trafo głośnikowe.
Jutro masz na 100% skany.
Kolezanka juz jest.
Wracajac do traf...glosnikowe trafo musi byc pozadnie wykonane...to koncowy efekt twojej pracy bedzie
Mam nadzieje i tego w sumie Ci zycze by trafko wyszlo bardzo dobrze co w warunkach domowych jest trudne...
W zasilaczu ( z tego co sie dowiedzialem) kondensatory polonczone szeregowo powinnaja byc zablokowane rezystorami 100k
Jak cos sie dowiem wiecej to dam znac.
Pozdrawiam
Kolezanka juz jest.
Wracajac do traf...glosnikowe trafo musi byc pozadnie wykonane...to koncowy efekt twojej pracy bedzie
Mam nadzieje i tego w sumie Ci zycze by trafko wyszlo bardzo dobrze co w warunkach domowych jest trudne...
W zasilaczu ( z tego co sie dowiedzialem) kondensatory polonczone szeregowo powinnaja byc zablokowane rezystorami 100k
Jak cos sie dowiem wiecej to dam znac.
Pozdrawiam
mam jeszcze jedno pytanie: otoz przegladalem schematy oryginalnych marshall'i i postanowilem dodac sobie MASTER VOLUME - czy moge to tu zrobic bez zadnej ingerencji w uklad? (znaczy poza dodaniem tego jednego potencjometru). Do tego przelacznik zmieniajacy konfiguracje wyjscia do pracy w trybie pseudo-trioda - jesli dobrze odczytalem ze schematow to powinienem "spiac" razem nozki 3 i 4 (a dokladniej podac na trafo to co jest na siatce nr 2:) -sorka ze zamotalem ale ja nie umiem ladnie tlumaczyc o co mi chodzi:(). Czy dobrze zrozumialem idee pracy jako pseudo-trioda? i jak sie to ma do zrywotnosci lampek? (bo przeciez trafo jest liczone na pentode/tetrode. jak na moj nie do konca wyedukowany rozumek moze nastapic niedopasowanie obciazenia i lampki sie beda zuzywaly szybko.......
no to w sumie te 2 modyfikacje...czy moge to zrobic bez ingerencji w inne elementy wzmaka?
no to w sumie te 2 modyfikacje...czy moge to zrobic bez ingerencji w inne elementy wzmaka?
Dużo schematów mozna znaleźć tutaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/schematics.htm
Tam też jest ten z EP
Dodaj do ulubionych
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/schematics.htm
Tam też jest ten z EP
Dodaj do ulubionych