ACek, w przełączniku gwiazda - trójkąt nie przełącza sie napieć zasilających silnik !. PRzełącza sie tylko odpowiednie odczepy bądź końce uzwojeń miedzy sobą !. ...... oto co TY o tym sądzisz - ".....system gwiazda-trojkat. Czyli zasila sie 230V a potem przelacza na 400V. ..".
KOmpletna bzdura...

Mam pytanie do
Krzyszt-OFF-a?:
Jesli silnik pracuje w ukladzie
Gwiazdy jakie jest napiecie na jednej fazie? A jakie po przelaczeniu w
Trojkat? Piszac o przelaczaniu napiecia nie mowilem o zmianie napiecia zasilajacego silnik tylko o zmianie polaczenia uzwojen w silniku na stojanie (
myslalem ze to jest oczywiste jednak nie dla wszystkich 
) i to jest sposob zmiany wartosci tego napiecia.
Dlatego napisalem
Ps. Zeby eksperymentowac z przelaczaniem gwiazda-trojkat musisz miec dostep do wszystkich wyjsc uzwojen czyli 6 po 2 na uzwojenie.
...Rozruch na gwiezdzie stosuje sie po to by prąd rozruchowy był 3 razy mniejszy, dopiero po osiągneciu przez silnik jakieś okerslonej predkosci obrotowej przełącza sie uzwojenia w trójkąt...
...Taki silnik uruchamia sie w ukladzie gwiazdy wtedy zasilany jest 230V i po wejsciu na obroty przelacza sie w trojkat 400V...
czyli napiecie zasilania (
gwiazdy 400V/1.73=230V) jest mniejsze o
1.73 niz napiecie normalne pracy (
trojkat 400V) i tym samym prad plynacy jest o
1.73 mniejszy. Czyli moc pobierana jest
trzy razy mniejsza (1.73*1.73=3)
...Co do tego że silnik asynchroniczny jest w stanie zwarcia to nie mam wątpilowści. PRzeciez w wirniku ma klatke z prętów ALUMINIOWYCH zwartych na czołach wirnika...
Tak zgadzam sie calkowicie
ale ja nie pisalem o wirniku tylko o pradzie zwarcia plynacego w uzwojeniu stojana gdy wirnik stoi
...nie mnie krytykować, ale jak chcesz udzielać porad innym, to sam musisz wiedzieć wiecej od nich...
swieta racja
Ps. is
Krzyszt-OFF really goes off?