Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

przerzutnik monostabilny-do pracy dyplomowej

Dragon^ik
-
-
Kontaktowanie:
przerzutnik monostabilny-do pracy dyplomowej

Postautor: Dragon^ik » 17 maja 2004, o 11:51

mam zmontowany przerzutnik monostabilny na ukladzie scalonym 555 wydaje mi sie ze jest dobrze zlutowany nie wiem co moze byc przyczyna ze on nie dziala moze to byc to ze jest zasilany z ukladu prostowniczego a nie ze zrodla pradu stalego?konsultowalem juz z moim nauczycielem od eletroniki i wiem ze wejscie trzeba zewrzec do masy i zmierzyc wartosc napiecia na rezystorze wlaczonym na wyjsciu z masa
nie wiem takze czemu jak do wejscia przylacze przewod i dotkne go palcami na wyjsciu pojawia sie napiecie rzedu 2V a jak zewre do masy to jest napiecie rzedu 10V czyli mniej wiecej tyle ile ma zrodlo zasilania z prostownika
prosze o jakies wskazowki odpowiedzi lub sugestie

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 17 maja 2004, o 13:41

Co oznacza "z układu prostowniczego" ? Czy za mostkiem prostowniczym masz kondensator wygładzający napięcie?
Jesli tak i napięcie niema za dużych wachań, to przyczyną musi być niepoprawny montaż lub uszkodzenie kostki. Spróbuj wymienić ją na inny egzemplarz i wszystko jeszcze raz sprawdzic.

Taki przerzutnik powinien po zwarciu na chwile wejścia do masy dać na wyjściu stan wysoki przez czas ustalony elementami RC.

czarutek

Postautor: czarutek » 17 maja 2004, o 14:43

Jest bardzo dużo wadliwych 555 w sprzedaży. Boję się nawet pomyśleć, skąd się tu wzięły. Upewnij się, bo może trafiłeś właśnie na bubla i tracisz czas...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”