Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPrzetworniki 24bitowe
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Kto może mi pomóc z przetwornikiem 24-bitowym, a mianowicie co oznacza że przetwornik ma rozdzielczość 24 bity "24 BITS NO MISSING CODES" a następnie pisze że "19 BITS EFFECTIVE RESOLUTION" co oznacza termin "No missing codes"
Jeśli przetwornik ma 24bity to znaczy, że próbkuje sygnał wejściowy z rozdzielczością 2^24. Czyli wejściowemu sygnałowi analogowemu odpowiada na wyjściu liczba z zakresu 0 - 16777215.
Przetwornik ADC to przetwornik wartości analogowej na cyfrową (jak dobrze pamiętam to ADC znaczy Analog to Digital Converter).
Przetwornik ADC delta-sigma daje na wyjsciu sygnał o wartości ustalonej na podstawie różnicy (z tąd delta) sygnału aktualnego i sumy (z tąd sigma) sygnałów poprzednich próbek.
Przetwornik delta-sigma to jednobitowy przetwornik, tzn. że na jego wyjsciu otrzymujemy tylko jeden z dwóch stanów! Częstotliwość próbkowania musi być wtedy dużo większa od maksymalnej częstotliwosci składowej syg. próbkowanego.
Mam nadzieję, że coś przybliżyłem. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w EdW. Nie pamietam jednak w których numerach.
Przetwornik ADC to przetwornik wartości analogowej na cyfrową (jak dobrze pamiętam to ADC znaczy Analog to Digital Converter).
Przetwornik ADC delta-sigma daje na wyjsciu sygnał o wartości ustalonej na podstawie różnicy (z tąd delta) sygnału aktualnego i sumy (z tąd sigma) sygnałów poprzednich próbek.
Przetwornik delta-sigma to jednobitowy przetwornik, tzn. że na jego wyjsciu otrzymujemy tylko jeden z dwóch stanów! Częstotliwość próbkowania musi być wtedy dużo większa od maksymalnej częstotliwosci składowej syg. próbkowanego.
Mam nadzieję, że coś przybliżyłem. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w EdW. Nie pamietam jednak w których numerach.