Mam zakupiony jakiś czas temu kit AVT 2469, czyli odbiornik UKF FM. Z niego chciałbym wykorzystać tylko głowicę w.cz. typu DT2200F i zbudowac sobie "mikroprocesorowe" radio na AT89C2051 z wyświetlaniem częstotliwości z pilotem RC5. Problem tylko w tym, że nigdzie w internecie nie mogę znaleść żadnego PDFa lub czegoś o tej głowicy, a kopia artykułu dołączona do kitu jest nader skromna. Potrzebuję głównie informacji o tym jakie napięcie z przetwornika A/C muszę podać na wejście przestrajania, aby osiągnąć 87,5 MHz, a jakie dla 108MHz?
Z artykułu wynika też, jakby głowica ta mogła współpracować z pętlą PLL zmieniajacą odbieraną częstotliwośc, ale nie wiem jak wyglądałby schemat elektryczny takiego systemu.
Proszę o pomoc.
Dziękuję.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z głowicą DT2200F.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
To nie jest takie proste, mam na tej głowicy zrobiony analizator widma sygnału radiowego, a cały proces stabilizacji i sterowania przestrajaniem załatwia mi syntezer SAA1057 i to jest poprawne, skuteczne i dokładne rozwiązanie sterowania.
Owszem możesz się bawić potencjometrami i przełączaniem ich do wejścia nap. przestrajania, ale poco, efekt nienajlepszy.
Zdecydowanie polecam syntezer.
Owszem możesz się bawić potencjometrami i przełączaniem ich do wejścia nap. przestrajania, ale poco, efekt nienajlepszy.
Zdecydowanie polecam syntezer.