Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Początki - który mikrokontroler?

Awatar użytkownika
Agrest
-
-
Początki - który mikrokontroler?

Postautor: Agrest » 21 kwie 2004, o 20:35

Potrzebuję urządzenia którego nie ma w sklepach, więc chcę zrobić je sam. Zdecydowałem się w końcu wkroczyć w świat mikrokontrolerów i zastanawiam się, na który postawić. Zgłębienie tajników jednego z nich, to inwestycja czasu na poznanie architektury i sposobu programowania, oraz pieniędzy na jakiś emulator / programator. Z tego co wyczytałem (i zrozumiałem), z tych znaczących jest rodzina "z brodą" 51 (80C51 mam nawet w szufladzie), ich pochodne Atmele, oraz PIC i AVR. Chciałbym przeczytać o nich kilka opinii praktyków, które pozwolą mi podjąć decyzję.
PozdrA

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 21 kwie 2004, o 21:03

Proponuje poszperac po forum bo temat nie jest nowy :idea:

np: :arrow: viewtopic.php?t=8684

Troche ruchu mysza nie zaszkodzi :wink: a bedziesz zdziwiony ile tego jest hihi :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
slawko_k
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: slawko_k » 22 kwie 2004, o 12:00

Ja proponuje jakiegos avr'a bo:
- popularne
- niedrogie i latwo dostepne
- nie wymagaja drogiego sprzetu (programator za 5 zl wystarczy)
- dostepne oprogramowanie (Bascom, C itp)
- pomoc ma grupach dyskusyjnych

np. AT90S2313. Byl on szeroko opisywany w Oslej laczce. Wiele jest przykladow. Kosztuje ok 12 zl. Jak nie on to ATMEGA8 - mozliwosci duzo wieksze a cena ok 17zl.

tplewa
-
-

Postautor: tplewa » 22 kwie 2004, o 16:10

Witam !!!

Tez na poczatek proponuje AVR lub Atmela na rdzeniu 8051.
Jednoczesnie odradzam na poczatek Bascoma. Proponuje nauczyc sie C oraz ASM. No i jesli C to bez gotowych bibliotek do obslugi I2c, wyswietlaczy itp.

Poprostu zaczynajac od Bascoma szybko sie "popsujesz" wszystko przyjdzie zbyt latwo i w razie potrzeby rozwiazania jakiegos problemu bez gotowej funkcji staniesz w obliczu wielkiego problemu jak wielu Bascomowcow.

Gdy poznasz C i ASM poradzisz sobie z wszystkimi problemami, sam napiszesz potrzebna biblioteke. I jesli bedziesz leniwy to zaczniesz pisac pod Bascomem. Choc w to watpie bo docenisz zalety C i zapewne bedziesz mial juz wszystkie potrzebne biblioteki napisane samodzielnie, ewentualnie uzyjesz gotowych bez straty dla wlasnych umiejetnosci.

Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 23 kwie 2004, o 07:30

Ja bym polecał zacząć zabawę z mikrokontrolerami od procesorów z rodziny C51 lub AVR, ponieważ są proste w użyciu, dobrze opisane w literaturze, mają bezpłatne narzędzia uruchomieniowe.
Procki AVR mają fajną cechę: możne je programować w układzie (z rodziny C51 tylko niektóre są takie).
Również nie polecam BASCOMA, ponieważ nie zmusza do rozumienia filozofii mikrokontrolerów, wiele rozwiązań w BASCOM jest niewykonalnych. Wysiłek włożony w poznanie BASCOM nie jest nmiejszy niż w przypadku innych języków. Należy pamiętać, że robienie "cudów na kiju" daje dopiero oprogramowanie. Jeżeli masz awersję do języka C, to wybór asemblera jest uzasadniony.

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 24 kwie 2004, o 13:08

Ja polecam AVR. Któryś z serii ATmega lub ATtiny.
Co do języka, to polecam C. O wiele prościej niż w ASM, a zrobić da się to samo. Konkretnie kompilator WinAVR i środowisko AVRSide Jerzego Szczesiula.

Josep
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Josep » 25 kwie 2004, o 12:52

- nie wymagaja drogiego sprzetu (programator za 5 zl wystarczy)
np. AT90S2313. Byl on szeroko opisywany w Oslej laczce. Wiele jest przykladow. Kosztuje ok 12 zl. Jak nie on to ATMEGA8 - mozliwosci duzo wieksze a cena ok 17zl.
Czy możesz przełać mi schematy ??
Lub adresy gdzie mogę je znaleść ??
I czy działają pod Win XP ??

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 25 kwie 2004, o 14:30

Na początek najlepsza jest książka "Mikrokontrolery AVR w praktyce".
http://www.btc.pl/index.php?id=avr

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”