Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ładowarka NiCd i NiMH

qpa
-
-
Ładowarka NiCd i NiMH

Postautor: qpa » 11 kwie 2004, o 19:11

Witam
Potrzebuje ąłdiwarki do ogniw NiCd i NiMH. Potrzebne mi jeste cos takiego http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=36 ... bc3abfe0e1 bo moz a ładoawć dużo ogniw i wogle. Mi bedzie potrzebna do maks 8 ogniw. poziadam zasilacz 18 V 2A a chciałbym ładować pradami 50mA, 100mA, 200mA, 300mA, 400mA, 800mA, 1000mA. Co mi doradzicie moze jakiś schemat.
pozdro qpa

p.s. a moze ktoś ma taki kit złożony do sprzedniaa lub niezłożony bo mnie odstrzasz ze bede musiał 14 zł za samą przesyłko zapłacic

TomLaik
-
-

Postautor: TomLaik » 30 mar 2005, o 23:28

Witam!

Nie chcę rozkrecać nowego topicu, bo juz wiele o tym było ale mam pytanie.

Posiadam pakiet 7 ogniw NiCd 1300 mAh, 8,4V Są to ogniwa Sanyo, do tzw "zastosowań przemysłowych" Są znacznie bardziej wytrzymałe niż komercyjne (wielokrotny chwilowy pobór prądu nawet do 15A).
Teraz moje pytanie: Czy którykolwiek z KITów AVt nadaje się jako Ładowarko/rozładowywarka do takiego zestawu?
Warunki:
- Ładowanie prądem 1/10 pojemności
- Rozładowywanie do minimum 1V/ogniwo
- Ewentualnie opcja szybkiego ładowania impulsowego ale nie jest konieczna :)

Z góry dzieki za pomoc.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”