Witajcie! Mam takie dosyć niekonwencjonalne pytanie... Od czego zacząć ? Chodzi konkretnie o fakt, że jakiś miesiac temu dopiero nauczyłem się obsługiwać lutownicę i chciałbym cóś zacząć robić, uczyć się na przykładach, ale nie wiem od czego zacząć... może jakies kursy związane z elektroniką etc. ? Bo na stronach poświęconych tej tematyce najczęściej widuję konkretne schematy, z którymi - szczerze mówiąc - nie mam zielonego pojęcia co zrobić... no, może bez przesady, ale znowuż co mi da zrobienie układu, w którym nie mam zielonego pojęcia co działa, jak działa etc... Pomóżcie młodemu zapaleńcowi #-].
Pozdrawiam
Theriel
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPoczątkujący elektronik #-]
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Proponuję "Stukę elektroniki" - znajdziesz tam wszystkie podstawowy elektroniki, jednak jest sporo do czytania:) - nie zniechecaj się jednak jak nie bedziesz czegos rozumiał, z czasem wszystko stanie się jasne. Na łamach EdW (Elektroniki dla Wszystkich) też było duzo kursów dotyczacych podstaw elektroniki, przejżyj numery archiwalne - jest tam tego naprawdę dużo i warto to przeczytać. Myślę, że to wystarczy na początek. Ale oczywiscie nie samą teorią żyje elektronik.
No i na początek proponuje pouczyć się prawa ohma,kirhoffa itp.
To się naprawde przydaje.
No i proponuje zacząć składać jakieś kity a jest co składać a firm też dużo które opferują takie "zabawki" np. AVT ,Nord Elektronik itp.
To dobra rzecz dla opanowania techniki lutowania.
Polecam też dobra stronkę o elektronice (dużooo podstaw przystępnie podanych) www.elektronika.qs.pl no i "moje" www
To się naprawde przydaje.
No i proponuje zacząć składać jakieś kity a jest co składać a firm też dużo które opferują takie "zabawki" np. AVT ,Nord Elektronik itp.
To dobra rzecz dla opanowania techniki lutowania.
Polecam też dobra stronkę o elektronice (dużooo podstaw przystępnie podanych) www.elektronika.qs.pl no i "moje" www