Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dalmierz optyczny

ghostship
-
-
Dalmierz optyczny

Postautor: ghostship » 3 kwie 2004, o 13:48

Witam wszystkich
Mam pytanko związane z optoelektroniką, a konkretnie o koncepcję budowy dalmierza optoelektronicznego.
Prosiłbym o ewentualne rady jak rozwiązać taki problem. Wiem że najlepszym roziazaniem będzie pomiar opóźnienia wysyłanych impulsów i na podstawie tego określenie odległości. Zaznaczam że jako nadajnik nie chciałbym wykorzystywać lasera, tylko inne źródło (niespójne).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 3 kwie 2004, o 14:15

nie jestem biegly w tych sprawach ale mysle ze jak wykorzystasz niespojne zrodlo swiatla to niektore promienie powroca szybciej od innych. to moze wprowadzac zamieszanie.
ktos kiedys na forum ep zadawal juz podobne pytanie - poszukaj ale nie sadze zebys tam znalazl konkretna odpowiedz

swoja droga jestem ciekaw jaki uklad elektroniczny moze zmierzyc tak krotki czas jaki potrzebuje swiatlo do przebycia paru metrow (ja kiedys potrzebowalem takiego czegos nawet na centymetry ale zrezygnowalem)
na szybko wyszlo mi ze 0 , 000 000 000 33 s
czyli ze 0.33 ps ??
to zycze powodzenia ;>

UhrBahn
-
-

Postautor: UhrBahn » 5 kwie 2004, o 11:24

Zasada pomiaru odległości na podstawie pomiaru czasu jaki upływa wysłania impulsu do jego powrotu nadaje się raczej do radarów (duże odległości) lub sonarów (dźwięk rozchodzi się znacznie wolniej).

Optoelektroniczne dalmierze zwłaszcza do małych odległości (rzędu metrów) wykorzystują metody triangulacyjne - obraz plamki laserowej na mierzonym przedmiocie jest obserwowany przez fotokomórkę poprzez odchylane zwierciadło umieszczone w pewnej odległości od źródła wiązki - istnieje geometryczna zależność pomiędzy kątem odchylenia zwierciadła a odległością do wyświetlonej plamki (przedmiotu). Tak działają dalmierze w niektórych kompaktowych aparatach fotograficznych. Fabryczne czujniki do pomiaru odległości wykorzystują zamiast ruchomego lusterka linijkowy przetwornik CCD (unika się w ten sposób mechaniki). Są też i inne metody n.p. wyświetlenie dwóch promieni pod pewnym kątem względem siebie i mierzenie odległości pomiędzy plamkami lub metody interferencyjne. Trochę informacji możesz znaleźć w publikacjach EP n.t. czujników do pomiaru odległości w dziale "Automatyka" (ostatnia: EP 8/2003 s. 122, wsześniejsze przedstawiające produkty OMRONa).
Metota pomiaru to sedno sprawy ale będziesz musiał rozwiązać inne problemy: dobrać kolor świadła do koloru mierzonej powierzchni, uniezależnić działanie układu pomiarowego od obcego światła i t.p.
Zyczę sukcesów

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 5 kwie 2004, o 14:48

teraz sobie przypomnialem co to jest spojne swiatlo i jakie glupoty powypisywalem w poprzednim poscie ;)
sory

Awatar użytkownika
morph13
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: morph13 » 5 kwie 2004, o 19:11

jasne że spójne, w monie (wojsko) stosuje sie coś takiego jak LPR (lornetka+dalmierz laserowy) w pododziałach rozpoznania, zasada opisana trochę wcześniej. Impuls do przeszkody i pomiar czasu, weż pod uwagę złożony system socewkowy.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”