Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Źródło prądu sterowane prądem

majess
-
-
Kontaktowanie:
Źródło prądu sterowane prądem

Postautor: majess » 16 mar 2004, o 21:49

Witam wszystkich uczestników forum.
Mam pytanie czy któryś z użytkowników forum spotkał się gdzieś w literaturze z tematem źródeł prądu sterowanych napięciowo. W szczególności chodzi mi o konstrukcje na traznystorach unipolarnych (wzmacniacze operacyjne i scalone konwertery odpawadją ;-(( )
Dziękuje za pomoc.

gktiger
-
-

Postautor: gktiger » 24 mar 2004, o 09:23

Opisuje je praktycznie każda książka do elektroniki np. "Sztuka elektroniki" (nie pamiętam autora ale książka jest w dwóch tomach). Pomiędzy źródłem zbudowanym na tranzystorze bipolarnym i unipolarnym nie ma praktycznie różnicy. Inny jest tylko tranzystor.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 24 mar 2004, o 20:20

Opisuje je praktycznie każda książka do elektroniki np. "Sztuka elektroniki" (nie pamiętam autora ale książka jest w dwóch tomach). (...)
To prawda że praktycznie w kazdej książce jest to pisywane i gorąco polecam korzystanie z książek przy poszukiwaniu materiałów dotyczących teorii. "Sztuka elektroniki" - P.Horowitz, W.Hill jest dostepna w księgarniach i warta jest pieniędzy jakie na nia trzeba wydać. Coś na interesujący Cię temat znajdziesz również w "Układy półprzewodnikowe" - U.Tietze, Ch.Schenk. Wejdź na moją stronę i w archiwum znajdziesz materiały na temat źródeł prądowych, może to Cię zachęci do korzystania w przyszłości z książek. :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”