Rejestrator zdarzeń w systemach alarmowych
http://www.ep.com.pl/?strona=knumer.php&id=106
Co myślicie o tym projekcie? Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam serdecznie
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRejestrator zdarzeń w systemach alarmowych
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
witam
moje zdanie na ten temat.
1.Każdy profesionalny system alarmowy coś takiego posiada w standarcie więc nie mam sensu wyważania otwartych drzwi np. Satel centrala CA-10+ lub CA-64
2. Z realizacją projektu radzę się wstrzymać choćby na pół roku, po tym czasie ktoś na pewno znajdzie jakieś blędy(taka tradycja), co pozwoli przyszłemu użytkownikowi zaoszczędzić czas i nerwy na szukaniu usterek.
3. Byłbym bardzo ostrożny przy montowaniu urządzeń nie mających gwarancji braku usterek w tak newralgicznych urzadzeniach jak systemy alarmowe
pozdrowienia
Marek
moje zdanie na ten temat.
1.Każdy profesionalny system alarmowy coś takiego posiada w standarcie więc nie mam sensu wyważania otwartych drzwi np. Satel centrala CA-10+ lub CA-64
2. Z realizacją projektu radzę się wstrzymać choćby na pół roku, po tym czasie ktoś na pewno znajdzie jakieś blędy(taka tradycja), co pozwoli przyszłemu użytkownikowi zaoszczędzić czas i nerwy na szukaniu usterek.
3. Byłbym bardzo ostrożny przy montowaniu urządzeń nie mających gwarancji braku usterek w tak newralgicznych urzadzeniach jak systemy alarmowe
pozdrowienia
Marek
zgadzam się. nie tylko satel ale praktycznie wszystkie systemy mają coś takiego. Może się to jednak przydać kiedy trafimy na klienta sknerę, który chce system alarmowy za pół darmo (najlepiej z radioelektronika z lat 80tych) ja osobiście jednak takich omijam (zresztą dla takich to by pewnie też było za drogie) pozdrawiam!
Niestety, standardowe raporty mają o wiele mniej wygodną i o wiele mniej czytelną formę. Efektenm działania rejestratora prezentowanego w artykule jest szczegulowy wydruk (dzien, miesiac, godzina, minuta, sekunda zdarzenia) z drukarki iglowej, na papierze ciągłym. Zgodnie z założeniem, projekt ma pełnić rolę ewaluatora systemu alarmowego, czyli tworzyć pełen raport, umożliwiający stwierdzenie wszelkiego rodzaju nieprawidłowości w funkcjonowaniu systemu alarmowego.1.Każdy profesionalny system alarmowy coś takiego posiada w standarcie więc nie mam sensu wyważania otwartych drzwi np. Satel centrala CA-10+ lub CA-64
Rejestrator umożliwia nadzorowanie wybranych zdarzeń chronionego obiektu. Nie koniecznie musi się to wiązać z nadzorowaniem alarmu.
Projekt jest już gotowy - właśnie ukazał się na łamach EP2. Z realizacją projektu radzę się wstrzymać choćby na pół roku
Rejestrator jest urządzeniem zewnętrznym, którego jedynym zadaniem jest rejestrowanie zdarzeń. Stanowi całkowicie odrębne urządzenie. Ze względu na realizację techniczną (pełne odseparowanie galwaniczne) żanym sposobem nie jest w stanie zakłucić pracy urządzeń alarmowych.3. Byłbym bardzo ostrożny przy montowaniu urządzeń nie mających gwarancji braku usterek w tak newralgicznych urzadzeniach jak systemy alarmowe
Czekając na dalsze uwagi,
Pozdrawiam serdecznie
Do wszystkich zainteresowanych zrealizowaniem urządzenia:
W publikacji rejestratora w EP jest malutki błąd (brak kilku milimentów ścieżki) na wzorze płytki drukowanej na wkładce:
Wyprowadzenie 31 mikroprocesora (~EA/VPP) musi być podłączone do plusa zasilania (najbliżej na płytce - do wyprowadzenia nr 20 U4).
Jak widać - brak kilku mm ścieżki.
Pozdrawiam serdecznie
W publikacji rejestratora w EP jest malutki błąd (brak kilku milimentów ścieżki) na wzorze płytki drukowanej na wkładce:
Wyprowadzenie 31 mikroprocesora (~EA/VPP) musi być podłączone do plusa zasilania (najbliżej na płytce - do wyprowadzenia nr 20 U4).
Jak widać - brak kilku mm ścieżki.
Pozdrawiam serdecznie
witam
mam kilka uwag do autora projektu:
1. Przejrzałem trochę instrukcji systemów alarmowych i w większości wydruk zawiera: datę, czas, opis i źródło zdarzenia (numer wejścia, numer strefy lub numer użytkownika). Jeśli dodam,że całą płytę główną systemu alarmowego można mieć już za trzysta z hakiem złotych to realizacja w/w projektu staje pod znakiem (finansowym) zapytania.
2.autor projektu odniósł się do wszystkich moich uwag z wyjątkiem jednej - udostępniania dokumentacji technicznej z błędami, dlaczego nie napisał komentarza ?
3. Jak się okazało miałem rację co do występowania błędów. Czy w/w projekt pracuje prawidłowo bez eliminacji wskazanego błędu ?
4. Co jest przyczyną występowania błędu ? Jeżeli projekt był przygotowywany przez budowę prototypu to taka sytuacja nie mogła by mieć miejsca.
5. Moja uwaga przeczekania 6 mcy nie wynikała z braku dostępnych projektów na rynku jak sugeruje to autor projektu, lecz znalezienia ewentualnych błędów-do tego także nie odniósł sie autor.
Reasumując. Projekt jest ciekawy i kształcący, ale dla konstruktorów zamierzających zbudować własny system alarmowy. Proponowanie umieszczania go w profesionalnych i ogólnie dostepnych systemach alarmowych (gdzie ma zastąpić rzekomo kiepskiej jakości wydruki zdarzeń) jest nie tyle niepoważne, co śmieszne
pozdrowienia
Marek
mam kilka uwag do autora projektu:
1. Przejrzałem trochę instrukcji systemów alarmowych i w większości wydruk zawiera: datę, czas, opis i źródło zdarzenia (numer wejścia, numer strefy lub numer użytkownika). Jeśli dodam,że całą płytę główną systemu alarmowego można mieć już za trzysta z hakiem złotych to realizacja w/w projektu staje pod znakiem (finansowym) zapytania.
2.autor projektu odniósł się do wszystkich moich uwag z wyjątkiem jednej - udostępniania dokumentacji technicznej z błędami, dlaczego nie napisał komentarza ?
3. Jak się okazało miałem rację co do występowania błędów. Czy w/w projekt pracuje prawidłowo bez eliminacji wskazanego błędu ?
4. Co jest przyczyną występowania błędu ? Jeżeli projekt był przygotowywany przez budowę prototypu to taka sytuacja nie mogła by mieć miejsca.
5. Moja uwaga przeczekania 6 mcy nie wynikała z braku dostępnych projektów na rynku jak sugeruje to autor projektu, lecz znalezienia ewentualnych błędów-do tego także nie odniósł sie autor.
Reasumując. Projekt jest ciekawy i kształcący, ale dla konstruktorów zamierzających zbudować własny system alarmowy. Proponowanie umieszczania go w profesionalnych i ogólnie dostepnych systemach alarmowych (gdzie ma zastąpić rzekomo kiepskiej jakości wydruki zdarzeń) jest nie tyle niepoważne, co śmieszne
pozdrowienia
Marek
Witam.
Układ nie będzie działał prawidłowo bez wykonania w/w połączenia.
Błąd wynika z opublikowania wcześniejszej wersji płytki, pomimo tego, że Redakcja otrzymała drogą elektroniczną zaktualizowaną i poprawioną wersję płytki, na długo przed opublikowaniem projektu (kilka miesięcy).
Nie poczuwam się do odpowiedzialności za wynikłe komplikacje.
Natomiast uprzejmie, z własnej inicjatywy i bez zwłoki poinformowałem wszystkich tutaj obecnych, że wystąpił taki, a taki błąd.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 10-07-2006, 22:39 ]
Spieszę poinformować, że rejestrato doczekał się własnej strony