Witam. Czy jest jakaś szansa żeby znaleźć konkretny schemat układu elektronicznego, który umożliwiłby przesyłanie danych pomiędzy komputerami poprzez linie energetyczne 220V, czy to wszystko jest ściśle tajne i nie ma szans tego samemu zrobić. Nie chodzi mi tu o suchy opis że jest możliwość transmisji danych po liniach 220V ale muszę zbudować urządzenie które to umożliwi. Chodzi o to żeby móc w jednym budynku przesyłać dane między dwoma lub maksymlnie kilkoma komputerami. Wiem że są dostępne np. urządzenia powerLAN 16/pLAN/pDSL, InternetSet, TeMoX itp. pracujące w technologii PLC (Power Line Communication).
Jeżeli ktoś wie gdzie tego szukać lub ktoś ma takie materiały ze schematami takich urządzeń to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTransmisja danych przez sieć energetyczną.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Nie wiem czy budowanie takiego urzadzenia w warunkach amatorskich jest bezpieczne. Pomijam fakt bezpieczenstwa uzytkownika. Niewielka pomylka w zaprojeltowanej plytce i komputer moze pojsc "do nieba". Jezeli chodzi o takie urzadzenia to chyba nie warto oszczedzac i kupic gotowe, sprawdzone.
Pozdro
Dexter
Pozdro
Dexter
Dobrze wiem że 220V to nie lada napięcie, ale jak mówie że muszę sam zrobić taką transmisję to tak właśnie jest i nie mogę kupić gotowego urządzenia. To odpada. Dlatego potrzebuję choć w ogólnym zarysie wiedzieć jak można to zrobić. Naprąwdę nikt jeszcze sam tego nie próbował? Trudno mi w to uwierzyć. Teoretycznie to niby nic trudnego. Wprowadza się sygnał z karty sieciowej lub RS-a do linii 220V (ale tak żeby kompa nie sfajczyć) a potem inny komputer (przez jakiś filtr odcinający sygnał o częstotliwości 50Hz) odbiera sygnał użyteczny też przez któryś z portów lub sieciówkę.
No ale teoria ma niewiele wspólnego z praktyką. Jest szereg problemów technicznych, które nie tak łatwo ominąć.
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł takiego urządzenia, proszę o kontakt.
Pozdrawiam.
No ale teoria ma niewiele wspólnego z praktyką. Jest szereg problemów technicznych, które nie tak łatwo ominąć.
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł takiego urządzenia, proszę o kontakt.
Pozdrawiam.
szukaj na www.elektroda.pl jestem na 99.9% pewien ze to z tej stronki sciagnalem kiedys taki schemat.. niestety nigdy sie za niego nie wzialem i skasowalem
w czerwcu 2003 byl projekt "akwizycja danych przez Ethernet" i tam w schemacie przykladowego toru pomiarowego stosowali modem do instalacji 220V. Jest przy nim odnosnik do EP11/2002 AVT-5085. Niestety nie mam tego numeru (EP11/2002 ) i nie moge powiedziec nic wiecej, ale moze to ci wystarczy. Sprawdz.
Pozdrawiam
Kowal
Pozdrawiam
Kowal
-
- -
- Kontaktowanie:
Podejrzewam, że nie o to chodzi. Modem 220V stosowany w projekcie to starsza generacja urządzeń, z maksymalnym przesyłem 2400 baud, przeznaczony głównie do niewielkich pakietów danych w automatyce domowej. Tu potrzebne coś takiego jak np. www.intellon.com. Bardzo wątpię czy gdzieś detalicznie uda się zakupić tego typu komponenty, ale poszukać można.w czerwcu 2003 byl projekt "akwizycja danych przez Ethernet" i tam w schemacie przykladowego toru pomiarowego stosowali modem do instalacji 220V. Jest przy nim odnosnik do EP11/2002 AVT-5085. Niestety nie mam tego numeru (EP11/2002 ) i nie moge powiedziec nic wiecej, ale moze to ci wystarczy. Sprawdz.
Pozdrawiam
Kowal
Pozdrowienia
Jurek Szczesiul
wczoraj ściągnałem opis z elektroda.pl, w dziale komuter,(albo dla domu) jest na 100% na tym serwisie, ale nie wiem czy ci warto to zrobić bo ejst to komunikacja przez port szeregowy, z prętkością mniejszą niz 9600bps a na dodatek jeśli nie jestes programista, to te programy które są do tego spewnościa ciebie nie zadowola, no ale psrawdz.