Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Transmisja danych przez sieć energetyczną.

zigi
-
-
Transmisja danych przez sieć energetyczną.

Postautor: zigi » 15 mar 2004, o 16:45

Witam. Czy jest jakaś szansa żeby znaleźć konkretny schemat układu elektronicznego, który umożliwiłby przesyłanie danych pomiędzy komputerami poprzez linie energetyczne 220V, czy to wszystko jest ściśle tajne i nie ma szans tego samemu zrobić. Nie chodzi mi tu o suchy opis że jest możliwość transmisji danych po liniach 220V ale muszę zbudować urządzenie które to umożliwi. Chodzi o to żeby móc w jednym budynku przesyłać dane między dwoma lub maksymlnie kilkoma komputerami. Wiem że są dostępne np. urządzenia powerLAN 16/pLAN/pDSL, InternetSet, TeMoX itp. pracujące w technologii PLC (Power Line Communication).
Jeżeli ktoś wie gdzie tego szukać lub ktoś ma takie materiały ze schematami takich urządzeń to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 15 mar 2004, o 16:48

o ile sobie dobrze przypominam to było coś w zeszłym roku w EP.

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 15 mar 2004, o 18:33

Nie wiem czy budowanie takiego urzadzenia w warunkach amatorskich jest bezpieczne. Pomijam fakt bezpieczenstwa uzytkownika. Niewielka pomylka w zaprojeltowanej plytce i komputer moze pojsc "do nieba". Jezeli chodzi o takie urzadzenia to chyba nie warto oszczedzac i kupic gotowe, sprawdzone.
Pozdro
Dexter

zigi
-
-

Postautor: zigi » 16 mar 2004, o 08:05

Dobrze wiem że 220V to nie lada napięcie, ale jak mówie że muszę sam zrobić taką transmisję to tak właśnie jest i nie mogę kupić gotowego urządzenia. To odpada. Dlatego potrzebuję choć w ogólnym zarysie wiedzieć jak można to zrobić. Naprąwdę nikt jeszcze sam tego nie próbował? Trudno mi w to uwierzyć. Teoretycznie to niby nic trudnego. Wprowadza się sygnał z karty sieciowej lub RS-a do linii 220V (ale tak żeby kompa nie sfajczyć) a potem inny komputer (przez jakiś filtr odcinający sygnał o częstotliwości 50Hz) odbiera sygnał użyteczny też przez któryś z portów lub sieciówkę.
No ale teoria ma niewiele wspólnego z praktyką. Jest szereg problemów technicznych, które nie tak łatwo ominąć.
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł takiego urządzenia, proszę o kontakt.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 16 mar 2004, o 21:51

szukaj na www.elektroda.pl jestem na 99.9% pewien ze to z tej stronki sciagnalem kiedys taki schemat.. niestety nigdy sie za niego nie wzialem i skasowalem :/

kowal
-
-

Postautor: kowal » 16 mar 2004, o 22:12

w czerwcu 2003 byl projekt "akwizycja danych przez Ethernet" i tam w schemacie przykladowego toru pomiarowego stosowali modem do instalacji 220V. Jest przy nim odnosnik do EP11/2002 AVT-5085. Niestety nie mam tego numeru (EP11/2002 ) i nie moge powiedziec nic wiecej, ale moze to ci wystarczy. Sprawdz.

Pozdrawiam
Kowal

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 16 mar 2004, o 22:44

w czerwcu 2003 byl projekt "akwizycja danych przez Ethernet" i tam w schemacie przykladowego toru pomiarowego stosowali modem do instalacji 220V. Jest przy nim odnosnik do EP11/2002 AVT-5085. Niestety nie mam tego numeru (EP11/2002 ) i nie moge powiedziec nic wiecej, ale moze to ci wystarczy. Sprawdz.

Pozdrawiam
Kowal
Podejrzewam, że nie o to chodzi. Modem 220V stosowany w projekcie to starsza generacja urządzeń, z maksymalnym przesyłem 2400 baud, przeznaczony głównie do niewielkich pakietów danych w automatyce domowej. Tu potrzebne coś takiego jak np. www.intellon.com. Bardzo wątpię czy gdzieś detalicznie uda się zakupić tego typu komponenty, ale poszukać można.

Pozdrowienia
Jurek Szczesiul

elemid
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: elemid » 18 mar 2004, o 15:53

Witam!

Temat będzie się powtarzał dopóki, dopóty ktoś nie wymyśli jakiegoś w miarę sprawnego, alternatywnego urządzenia przesyłania danych po sieci zasilającej (nawet gdyby miałabyć to sieć napięcia stałego 12V - z tym powinno być prościej).

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 22 mar 2004, o 07:30

wczoraj ściągnałem opis z elektroda.pl, w dziale komuter,(albo dla domu) jest na 100% na tym serwisie, ale nie wiem czy ci warto to zrobić bo ejst to komunikacja przez port szeregowy, z prętkością mniejszą niz 9600bps a na dodatek jeśli nie jestes programista, to te programy które są do tego spewnościa ciebie nie zadowola, no ale psrawdz.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”