Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Generator liczb losowych

faber
-
-
Generator liczb losowych

Postautor: faber » 9 mar 2004, o 23:28

Witam. Potrzebuje zrobic generator liczb losowych z programowaniem zakresu. Ustawiam zakres na 4,5,6,7 lub 8 bitów. W zaleznosci od tego na FPLA mam zaprogramowane jak ma wygladac funkcja XOR na rejestrach liniowych. Nastepnie trzeba to wyswietlic. Czy ktos wie jak to zrobic. Moze ktos ma gotowy uklad. Z gory dziekuje.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 10 mar 2004, o 11:29

Najprostsza realizacja jest z użyciem procka, do tego należy dołożyć jakiś wyświetlacz (np. LCD 1 wiersz) jakąś małą klawiaturkę do zadawania konfiguracji i napisać program.

Co znaczy "W zaleznosci od tego na FPLA mam zaprogramowane jak ma wygladac funkcja XOR na rejestrach liniowych" ?

czarutek

Postautor: czarutek » 10 mar 2004, o 11:42

Moim zdaniem każdy programowy generator jest niestety pseudolosowy :(

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 10 mar 2004, o 14:50

Zgoda, taki generator jest pseudolosowy. Można zbudować lepszy, przykładowo oparty o szumy termiczna na złączach, ale jestem przekonany, że dla 'faber' nie o to chodzi. Jemu jest potrzebny prosty przyrząd do generowania przebiegów losowych (pseudolosowych), bo na
8 bitach trudno mówić do losowości (czyli okresie powtórki generowanych liczb równa nieskończoność).

czarutek

Postautor: czarutek » 11 mar 2004, o 09:51

Wybacz proszę, ale o losowości i pseudolosowości, to można mówić już na jednym bicie...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”