Witam,
Mam pewien problem
Zrobilem sobie voltage follower w ukladzie opatym na jednym opampie z LM324.. Niesety jego dzialanie jest dalekie od od dobrze a mianowicie caly ten uklad jest mocno nieliniowy
Przykladowe wartosci zmierzone (mv):
IN OUT STOPIEN WZMOCNIENIA
498 513 1,030120482
1004 1065 1,060756972
1813 1993 1,099282956
4430 5010 1,130925508
Uklad zasilany jest z MAX232 napieciem symetrycznym +8,5V/ -8,2V, ktore tworze z 5V (jest to fragment duzego ukladu cyfrowego)
Ktos ma moze pomysl dlaczego tak sie dzieje ??
Pozdr
Jakub Kojder
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięVoltage follower
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam,
Jako ze ciagle szukam rozwiazania podpialem juz wypasiony wzmancniacz operacyjny OP293 i niestyety wyniki otrzymalem identyczne
Moze to jest normalne i istnieje jakas funkcja linearyzujaca ?? (policzylem sobie jakas z danych empirycznych i linearyzuje jakos na procku ale to rozwiazanie mnie srednio zadowala)
Pozdr
Jadzwin
Jako ze ciagle szukam rozwiazania podpialem juz wypasiony wzmancniacz operacyjny OP293 i niestyety wyniki otrzymalem identyczne
Moze to jest normalne i istnieje jakas funkcja linearyzujaca ?? (policzylem sobie jakas z danych empirycznych i linearyzuje jakos na procku ale to rozwiazanie mnie srednio zadowala)
Pozdr
Jadzwin
-
- -
- Kontaktowanie:
Cześć. Zobacz najpierw jak to się zachowuje zasilane porządnym, czystym napięciem symetrycznym. Wyjście maxa nie jest ideałem zasilania .Witam,
Pozdr
Jadzwin
Pozdrowienia Jurek Szczesiul
Witam,
Podlaczylem dzisiaj +/- 12V
I nieset wyniki pomiarow sa identyczne <wow>
Zalaczam fragemnt schematu... Przeszukalem siec i nigdzie nie znalazlem nic co by wskazywalo ze to cos moze byc tak nieliniowe
RATUNKU!!!!
Bo to sie skonczy u mnie jakims samookaleczeniem
Problem wystpuje na wyjsciu pierwszego wzmacniazca operacyjnego ktory zgodnie z tym co mi sie wdaje powinien dawac wzmocnienie sygnalu rowne 1. Druga czesc czyli wzmacniacz nieodwracajacy o stopniu wzmocnienia 5 dziala ok.. Ale co mi z tego jak na wejscie dostaje lipne napiecie.
[/img]
Podlaczylem dzisiaj +/- 12V
I nieset wyniki pomiarow sa identyczne <wow>
Zalaczam fragemnt schematu... Przeszukalem siec i nigdzie nie znalazlem nic co by wskazywalo ze to cos moze byc tak nieliniowe
RATUNKU!!!!
Bo to sie skonczy u mnie jakims samookaleczeniem
Problem wystpuje na wyjsciu pierwszego wzmacniazca operacyjnego ktory zgodnie z tym co mi sie wdaje powinien dawac wzmocnienie sygnalu rowne 1. Druga czesc czyli wzmacniacz nieodwracajacy o stopniu wzmocnienia 5 dziala ok.. Ale co mi z tego jak na wejscie dostaje lipne napiecie.
[/img]
-
- -
- Kontaktowanie: