Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siępomiar prędkości obrotowej
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
mam taki problem: trzeba mierzyć na bierząco prędkość obrotową wału od sprężarki. ja mam taki pomysł: nakleić na wał małe lusterko (jest możliwość) i mierzyć to optycznie ale nasuwa się mnóstwo pytań podczerwień czy może laser czy może jeszcze coś innego, modulowane czy nie. może ktoś już coś takiego robił, a może było coś w literaturze. z liczeniem impulsów i dalszym przetwarzaniem sobie poradzę chodzi o "początek" układu i ewentualne formowanie. proszę o pomoc
Witam!
Sprawa co prawda już dość stara, ale...
Jeśli na wale da się zamontować małą tarczę (pierścień, tak z 5 mm szerokości) z dziurkami/szczelinami, to najłatwiej byłoby zastosować transoptor szczelinowy (układ dioda IR i fototranzystor rozdzielony szczeliną pomiarową) - światło padające na fototranzystor wyzwala prąd sterujący bazą drugiego tranzystora NPN, który zwiera wyjście czujnika do masy. Mamy więc zmianę stanu z wysokiego na niski, co już dalej pozwala na łatwe zastosowanie ww. układu. Czas przełączania układu to kilkanaście mikrosekund.
Koszt całości (elektroniki) zamknie się w 2 zł
Charakterystyka transoptorów to np. www.vishay.com/docs/83764/83764.pdf
Pozdrawiam!
Sprawa co prawda już dość stara, ale...
Jeśli na wale da się zamontować małą tarczę (pierścień, tak z 5 mm szerokości) z dziurkami/szczelinami, to najłatwiej byłoby zastosować transoptor szczelinowy (układ dioda IR i fototranzystor rozdzielony szczeliną pomiarową) - światło padające na fototranzystor wyzwala prąd sterujący bazą drugiego tranzystora NPN, który zwiera wyjście czujnika do masy. Mamy więc zmianę stanu z wysokiego na niski, co już dalej pozwala na łatwe zastosowanie ww. układu. Czas przełączania układu to kilkanaście mikrosekund.
Koszt całości (elektroniki) zamknie się w 2 zł
Charakterystyka transoptorów to np. www.vishay.com/docs/83764/83764.pdf
Pozdrawiam!
Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeżeli chodzi o prędkość obrotową wyrażoną w obrotach na minutę (sekundę) to wystarczy jeden pomiar na obrót. Jeżeli mierzysz chwilową prędkość obrotową to musisz umieścić odpowiednio dużo punktów pomiarowych na całym obwodzie wału. Pomysł z magnesem nie jest zbyt dobry, musiałbyś zadbać o wyważenie wału, czyli, najprościej, dwa magnesy w celu zrównoważenia. Przy metodzie optycznej nie musisz mieć tarczy szczelinowej. Wystarczy pasek np. białego papieru z wydrukowanymi poprzecznymi liniami i odpowiedni układ diód nadawczej i odbiorczej (w przypadku pomiarów dokładnych), albo cokolwiek (np. kawałek folii aluminiowej) w celu wykrycia kolejnego obrotu. Niestety, problem utrzymania układu w czystości pozostaje.
Tak właśnie myślę, że wiązka światła z diody IR jest dość wąska i czy nie dałoby rady zrobić karbów na wale i korzystać z zasady odczytu płyt CD - jest wzniesienie - wiązka trafia na fototranzystor, brak - odbija się gdzie indziej. Brud by nie przeszkadzał, jeśli tylko nie pochłaniałby lub zupełnie rozpraszał wiązki. Co o tym sądzicie?
dzięki za podpowiedzi, ale muszę podać więcej konkretów. pomiar obr na
minutę i nie musi być super dokładny. chodzi nie o urządzenie zamontowane na stałe tylko o przyrząd pomiarowy przy serwisie. tak więc nie ma problemu zabrudzenia i raczej małe lusterko czy folia bo łatwiej przykleić. rozchodzi się o to czy nie modulowane światło wystarczy i co na przykład myślicie o tajwańskim laserku. Może ktoś ma jakiś sprawdzony układ formowania impulsów. (sprawdzony w takim zastosowaniu)
minutę i nie musi być super dokładny. chodzi nie o urządzenie zamontowane na stałe tylko o przyrząd pomiarowy przy serwisie. tak więc nie ma problemu zabrudzenia i raczej małe lusterko czy folia bo łatwiej przykleić. rozchodzi się o to czy nie modulowane światło wystarczy i co na przykład myślicie o tajwańskim laserku. Może ktoś ma jakiś sprawdzony układ formowania impulsów. (sprawdzony w takim zastosowaniu)
Pasek papieru z czarnymi polami +laser zda egzamin , optyka praktycznie niepotrzebna .(Wystarczy fototranzystor umieścić z jednej strony nieprzezroczystej rurki długosci 10 cm średnicy 5-8 mm . pomiar n amałym atmelku 89c2051 + dowolny mały wyswietlacz LCD .
Jedyny mankament to to że musi to być konkretny moduł laserowy ( <5mW wystarczy ) a nie wskaznik który wysiądzie po 10 minutach ciagłęj pracy , a taki moduł kosztuje cośkoło 100PLN jesli dobrze pamiętam ile płaciłem z swój . Czyli cena modułu 3x tyle co reszta .
Za to wygodny pomiar nawet z odległości 0.5 m od wałka .
Jedyny mankament to to że musi to być konkretny moduł laserowy ( <5mW wystarczy ) a nie wskaznik który wysiądzie po 10 minutach ciagłęj pracy , a taki moduł kosztuje cośkoło 100PLN jesli dobrze pamiętam ile płaciłem z swój . Czyli cena modułu 3x tyle co reszta .
Za to wygodny pomiar nawet z odległości 0.5 m od wałka .
-
- -
_Wojciech_
Tak, dioda zasilana jest i świeci cały czas, to zwykła dioda LED podczerwona - nie wiem, jaka jest jej trwałość, ale myślę, że nie będzie z tym problemu. Mam rysunek mojego "układu", ale nie dam rady go teraz wstawić.
Nie sprawdzałem jeszcze, jak zachowuje się przy zliczaniu impulsów o dużej częstotliwości, ale w ogóle działa. W razie czego, to spróbuję z tymi przerzutnikami Schmitta , które się pojawiły w ostatnich tematach.
Powodzenia!
Andree
Tak, dioda zasilana jest i świeci cały czas, to zwykła dioda LED podczerwona - nie wiem, jaka jest jej trwałość, ale myślę, że nie będzie z tym problemu. Mam rysunek mojego "układu", ale nie dam rady go teraz wstawić.
Nie sprawdzałem jeszcze, jak zachowuje się przy zliczaniu impulsów o dużej częstotliwości, ale w ogóle działa. W razie czego, to spróbuję z tymi przerzutnikami Schmitta , które się pojawiły w ostatnich tematach.
Powodzenia!
Andree