Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Protel 99SE dwa pytania

Tom27
-
-
Protel 99SE dwa pytania

Postautor: Tom27 » 18 lut 2004, o 23:21

Czy ktoś wie jak ustawić w Protelu 99 SE pojawianie się kropek, kiedy przeciągam ścieżkę do pin jakiegoś elementu? Po zainstalowaniu miałem to, ale w pewnym momencie kropki przestały się pojawiać nie wiem gdzie to mogę ustawić. Mam jeszcze jedno pytanie gdzie się ustawia wielkość czcionki numeracji pinów elementu.
Dziękuję każdemu z zainteresowanie

czarutek

Re: Protel 99SE dwa pytania

Postautor: czarutek » 19 lut 2004, o 12:55

Czy ktoś wie jak ustawić w Protelu 99 SE pojawianie się kropek, kiedy przeciągam ścieżkę do pin jakiegoś elementu?
Jeśli przeciągasz na pewno ścieżkę (PlaceWire), a nie linię (PlaceLine) i te kropki się nie pokazują, to prawdopodobnie musisz zahaczyć [prawy myszki na puste pole] / [Document Options...] / [Electrical Grid (Enable)].
Mam jeszcze jedno pytanie gdzie się ustawia wielkość czcionki numeracji pinów elementu.
Chyba tylko [prawy myszki na puste pole] / [Document Options...] / [Change System Font].

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 19 lut 2004, o 17:31

Dziękuję pomogło !!!

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 22 lut 2004, o 23:29

Witam
Tak jak pisałem lekarstwo okazało się trafne, ale mam niestety jeszcze inny problem. Mam Protela 99 SE i same z nim kłopoty. Po zainstalowaniu wszystko jest ok. do momentu płytki drukowanej, kiedy zabieram się za PCB po umieszczeniu elementów na płytce nie mogę zapisać pliku i również zakończyć polubownie pracy. Protel zgłasza mi jakieś błędy i nie chce wyjść z programu bez zapisu, a zapisać nie mogę i tak w kółko jedynie pomaga reset. Po uruchomieniu Protela wszystko się powtarza. Przeinstalowałem Windowsa, Protela próbowałem z SP 6 i bez również z crackiem i bez niego, Wszystko jest dobrze do momentu tworzenia PCB. Czy ktoś spotkał się z takimi problemami? Potrzebuję też info gdzie mogę ściągnąć Protela 99SE i SP (najnowszego) odwiedzałem stronę Protela, ale tam chyba nie ma (chyba, że źle szukam).
Pozdrawiam Wszystkich

prompt
-
-

Postautor: prompt » 23 lut 2004, o 00:03

Najprawdopodobniej masz uszkodzone dane w bazie z projektem. Operacje typu "compact" czy "repair" nie pomogą. Otwórz nowy projekt i przenieś do niego plik ze schematem. PCB zrób od podstaw. Protel czasami tak robi i dlatego warto często robić kopie. Przy większych projektach wyłączam automatyczne robienie backupów i robię kopie ręcznie.
Protel 99SE + SP6 to najnowsza i ostatnia wersja tego produktu. Jeśli chcesz mieć nowsze narzędzie to skorzystaj z Protela DXP.

jacur
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jacur » 23 lut 2004, o 21:31

protel 99se czesto mi sie wieszal na win 98 ale od kad przenioslem sie z nim do win XP to problem znikną protel ma to do siebie ze jest bardzo pamieciozernym programem niewazne ile ramu dokupisz i tak wiekszosc zajmie ;)

SLIDER
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: SLIDER » 25 lut 2004, o 08:46

Jestem nowy na tym forum, w związku że już tu pisze co chciałem sie zapytać czy pomógł by mi ktoś zaprojektować płytkę w PROTELU 99 SE.
Posiadam schemat, a chce wykonać płytkę do niego w tym programie i niemogę sobie poradzić

Chyba że jest ktoś bardzo dobrze obeznany w tym programie i mógłby mi ją wykonać.
(jest to programator eepromów nieskomplikowany (mało części) )

POMOCY !!!

jacur
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jacur » 25 lut 2004, o 10:15

to ma byc plytka jednostronna czy dwu stronna podaj wymiary planowane rozmieszczenie elementow i przeslij to na emalie to w ramach walki z nuda moge to wykonac
oggytarnow@wp.pl

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”