Czy ktoś wie jak ustawić w Protelu 99 SE pojawianie się kropek, kiedy przeciągam ścieżkę do pin jakiegoś elementu? Po zainstalowaniu miałem to, ale w pewnym momencie kropki przestały się pojawiać nie wiem gdzie to mogę ustawić. Mam jeszcze jedno pytanie gdzie się ustawia wielkość czcionki numeracji pinów elementu.
Dziękuję każdemu z zainteresowanie
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProtel 99SE dwa pytania
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Protel 99SE dwa pytania
Jeśli przeciągasz na pewno ścieżkę (PlaceWire), a nie linię (PlaceLine) i te kropki się nie pokazują, to prawdopodobnie musisz zahaczyć [prawy myszki na puste pole] / [Document Options...] / [Electrical Grid (Enable)].Czy ktoś wie jak ustawić w Protelu 99 SE pojawianie się kropek, kiedy przeciągam ścieżkę do pin jakiegoś elementu?
Chyba tylko [prawy myszki na puste pole] / [Document Options...] / [Change System Font].Mam jeszcze jedno pytanie gdzie się ustawia wielkość czcionki numeracji pinów elementu.
Witam
Tak jak pisałem lekarstwo okazało się trafne, ale mam niestety jeszcze inny problem. Mam Protela 99 SE i same z nim kłopoty. Po zainstalowaniu wszystko jest ok. do momentu płytki drukowanej, kiedy zabieram się za PCB po umieszczeniu elementów na płytce nie mogę zapisać pliku i również zakończyć polubownie pracy. Protel zgłasza mi jakieś błędy i nie chce wyjść z programu bez zapisu, a zapisać nie mogę i tak w kółko jedynie pomaga reset. Po uruchomieniu Protela wszystko się powtarza. Przeinstalowałem Windowsa, Protela próbowałem z SP 6 i bez również z crackiem i bez niego, Wszystko jest dobrze do momentu tworzenia PCB. Czy ktoś spotkał się z takimi problemami? Potrzebuję też info gdzie mogę ściągnąć Protela 99SE i SP (najnowszego) odwiedzałem stronę Protela, ale tam chyba nie ma (chyba, że źle szukam).
Pozdrawiam Wszystkich
Tak jak pisałem lekarstwo okazało się trafne, ale mam niestety jeszcze inny problem. Mam Protela 99 SE i same z nim kłopoty. Po zainstalowaniu wszystko jest ok. do momentu płytki drukowanej, kiedy zabieram się za PCB po umieszczeniu elementów na płytce nie mogę zapisać pliku i również zakończyć polubownie pracy. Protel zgłasza mi jakieś błędy i nie chce wyjść z programu bez zapisu, a zapisać nie mogę i tak w kółko jedynie pomaga reset. Po uruchomieniu Protela wszystko się powtarza. Przeinstalowałem Windowsa, Protela próbowałem z SP 6 i bez również z crackiem i bez niego, Wszystko jest dobrze do momentu tworzenia PCB. Czy ktoś spotkał się z takimi problemami? Potrzebuję też info gdzie mogę ściągnąć Protela 99SE i SP (najnowszego) odwiedzałem stronę Protela, ale tam chyba nie ma (chyba, że źle szukam).
Pozdrawiam Wszystkich
Najprawdopodobniej masz uszkodzone dane w bazie z projektem. Operacje typu "compact" czy "repair" nie pomogą. Otwórz nowy projekt i przenieś do niego plik ze schematem. PCB zrób od podstaw. Protel czasami tak robi i dlatego warto często robić kopie. Przy większych projektach wyłączam automatyczne robienie backupów i robię kopie ręcznie.
Protel 99SE + SP6 to najnowsza i ostatnia wersja tego produktu. Jeśli chcesz mieć nowsze narzędzie to skorzystaj z Protela DXP.
Protel 99SE + SP6 to najnowsza i ostatnia wersja tego produktu. Jeśli chcesz mieć nowsze narzędzie to skorzystaj z Protela DXP.
Jestem nowy na tym forum, w związku że już tu pisze co chciałem sie zapytać czy pomógł by mi ktoś zaprojektować płytkę w PROTELU 99 SE.
Posiadam schemat, a chce wykonać płytkę do niego w tym programie i niemogę sobie poradzić
Chyba że jest ktoś bardzo dobrze obeznany w tym programie i mógłby mi ją wykonać.
(jest to programator eepromów nieskomplikowany (mało części) )
POMOCY !!!
Posiadam schemat, a chce wykonać płytkę do niego w tym programie i niemogę sobie poradzić
Chyba że jest ktoś bardzo dobrze obeznany w tym programie i mógłby mi ją wykonać.
(jest to programator eepromów nieskomplikowany (mało części) )
POMOCY !!!
to ma byc plytka jednostronna czy dwu stronna podaj wymiary planowane rozmieszczenie elementow i przeslij to na emalie to w ramach walki z nuda moge to wykonac
oggytarnow@wp.pl
oggytarnow@wp.pl