Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Co to jest mikrokontroler DSP?

_Wojciech_
-
-
Co to jest mikrokontroler DSP?

Postautor: _Wojciech_ » 24 sty 2004, o 19:46

Mam chyba banalne pytanie: Jak jest różnica między zwykłym mikrokontrolerem (np. AVR) a mikrokontrolerem DSP?

W.K
-
-

Postautor: W.K » 24 sty 2004, o 23:04

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 25 sty 2004, o 00:59

Precyzyjna odpowiedz znajdziesz w EP1/2004 i EP2/2004.
Pzdr
PZb

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 25 sty 2004, o 14:18

Precyzyjna odpowiedz znajdziesz w EP1/2004 i EP2/2004.
Pzdr
PZb
Chodzi Ci o artukuł "dsPIC udało się!" ?
Jakoś na tej podstawie nie mogę załapać różnicy.
Czy chodzi o to, że DSP ma wejścia analogowe i instrukcje do obrabiania tych sygnałów?
Może piszę głupoty, ale nie siedzę w temacie, a wydaje mi się interesujący.
A AVR załapałem w dwa dni :D i teraz jestem strasznie napalony :lol:

Może podajcie mi jakiś (prosty) konkretny układ/producent, a ja sobie ściągnę jakiegoś PDF'a i poczytam.

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 25 sty 2004, o 18:51

DSP to skrot od Digital Signal Processing. Czyli cyfrowe przetwarzanie sygnalow. Standardowe mikrokontrolery (ich zestaw instrukcji) sa robione z mysla o sterowaniu, interakcji z uzytkownikiem itp. Zestaw instrukcji w procesorach DSP jest ukierunkowany glownie na obliczanie i przetwarzanie duzej ilosci danych w postaci sprobkowanych sygnalow elektrycznych np. sygnalow audio. Za pomoca kilku prostych petli mozna wtedy zrealizowac np. filtr, reduktor szumu,kompresor,ekspander itp. itd.
Np. w wiekszosci wspolczesnych amplitunerach kina domowego masz procesor DSP odpowiedzialny za realizowanie efektow dzwiekowych i dekodowanie roznych systemow przesylu danych audio typu Dolby Digital czy DTS. DSP tez ma swoj udzial np. w oscyloskopach cyfrowych z roznymi funkcjami operowania na zmierzonych przebiegach. Dodawanie,odejmowanie,analiza Fouriera przebiegow to wszystko liczy DSP.
Pozdro
Dexter

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 26 sty 2004, o 09:44

Jako uzupełnienie wypowiedzi Dexter mogę dodać, że procesory DSP są procesorami dedykowanymi do zadagnień związanych z przetwarzaniem sygnalów analogowych. W świecie automatyki analogowej powszechne jest stosowane przekształcenia całkowego Laplace'a. Jego odpowiednikiem w świecie zdyskretyzowanym jest dyskretne przekształcenie Z, które służy do rozwiązywania równań różnicowych (tak jak przekształcenie Laplace'a do obróbki równań różniczkowych). Aby móc przetwarzać dane, potrzebe są dane wejściowe. Uzyskuje się je właśnie poprzez algorytm FFT (szybkiej transformaty Fourier'a). Jedną z dziedzin zainteresowań DSP są wymienione filtry cyfrowe, ale to nie wyczerpuje zastosowań. Do czego służy DSP? Do wszystkiego.

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 26 sty 2004, o 20:22

Dzięki za wyjaśnienia. Powoli zaczynam chwytać.
Czyli poprostu mają inny zestaw instrukcji, bardziej dostosowany (jak piszecie) "do dużej ilości danych powstałych z przebiegów analogowych", ale cały czas rozumiem w postaci cyfrowej?

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 27 sty 2004, o 10:08

Te specyficzne instrukcje służą do obliczeń jakie są specyfiką zagadnienia (np do mnożenia ciągów - jako odpowiednik splotu funkcji ciągłych). DSP to przede wszystkim zaawansowana matematyka.

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 27 sty 2004, o 10:14

Tak, obliczenia odbywaja sie w domenie cyfrowej. Podstawowy system z procesorem DSP sklada sie z przetwornika A/C (analogowo-cyfrowego), procesora, czasem dodatkowej pamieci RAM i ukladow wyjscia, ktore moga miec postac np. przetwornika C/A (cyfrowo-analogowego) w systemach audio lub np. ekranu w oscyloskopie. Jezeli Cie to bardziej interesuje polecam:
http://www.dsptutor.freeuk.com/intro.htm
http://www.bores.com/courses/intro/index.htm
oraz ksiazka "Wprowadzenie do cyfrowego przetwarzania sygnalow" Richard G.Lyons wydawnictwo WKŁ.
Pozdro
Dexter

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”