Witam.
Potrzebuję informacji na temat pomiarów z PT100. Mam PT100 , układ ADT70, jako element przetwarzający dane chcę wykożystać przetwornik 10bitowy z ATMEL '8538. PT100 musi być na przewodzie 3m. Czy muszę stosować jakieś dodatkowe filtry jeśli czujnik jest 4-przewodowy (słyszałem że stosuje się filtry cyfrowe żeby np wyciąć 50Hz). Dokładność musi być 1stopień a zakres temp. -40 do 150. Proszę o pomoc, przykładowe rozwiązania i informacje jak to jest z tymi zakłóceniami w praktyce?
[/b]
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się[b]Termometr z PT100[/b]
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: [b]Termometr z PT100[/b]
CześćWitam.
Potrzebuję informacji na temat pomiarów z PT100. Mam PT100 , układ ADT70, jako element przetwarzający dane chcę wykożystać przetwornik 10bitowy z ATMEL '8538. PT100 musi być na przewodzie 3m. Czy muszę stosować jakieś dodatkowe filtry jeśli czujnik jest 4-przewodowy (słyszałem że stosuje się filtry cyfrowe żeby np wyciąć 50Hz). Dokładność musi być 1stopień a zakres temp. -40 do 150. Proszę o pomoc, przykładowe rozwiązania i informacje jak to jest z tymi zakłóceniami w praktyce?
[/b]
W praktyce to jest tak, że jeśli bardzo dobrze nie odfiltrujesz wejść wzmacniacza ADT70 to będziesz miał same śmieci ( tu nie ma znaczenia czy podłączenie 2 czy 4 przewodowe - ono tylko eliminuje wpływ zmiennej rezystancji przewodów zasilających czujnik ). Np. przy kilku metrach w środowisku prawie nie zakłóconym dawałem filtr RC ( 100n a potem 4k7 + tantal 35uF ) o dużej stałej czasowej - dopiero to zgasiło szaleństwa pomiaru . Na szczęście sam Pt 100 ma na tyle dużą bezwładność, że można sobie z powodzeniem na duże stałe czasowe pozwolić.
Pozdrowienia Jurek S.
[b]Termometr z PT100[/b]
Cześć.
Dzięki za info i rady. Drążąc temat przeszukałem trochę materiałów i natknąłem się na Twój projekt Jerzy w EP 6/2003 "Akwizycja danych przez Ethernet-...", który rozwiązał mi sporo problemów. Niemniej jednak nie rozumiem jednej sprawy. Jeżeli zastosujemy filtr RC to czy rezystor 4k7 nie zmieni potencjału na wejściu +IN ADT70. Potencjał ten jest porównywany przecież z wzorcowym rezystorem podłączonym na -IN. Czy da się to załatwić potencjometrem R8 przy założeniu że jest to czujnik PT100?
Odnośnie uwagi Szymona dotyczącej nieliniowości PT100 to chciałbym zastosować wzorek znaleziony w artykule Arkadiusza Chłopika o pomiarach temperatury opuplikowanym w ELEKTRONIK 07/2003 (str. 42) .Wzorek wykorzystuje współczynniki Callendara-Van Dusena. W związku z tym mam zapytanie czy ktoś kiedyś wykorzystywał podobny gotowy wzór w praktyce i czy zdaje to egzamin?
Pozdrowienia Jarek.
Dzięki za info i rady. Drążąc temat przeszukałem trochę materiałów i natknąłem się na Twój projekt Jerzy w EP 6/2003 "Akwizycja danych przez Ethernet-...", który rozwiązał mi sporo problemów. Niemniej jednak nie rozumiem jednej sprawy. Jeżeli zastosujemy filtr RC to czy rezystor 4k7 nie zmieni potencjału na wejściu +IN ADT70. Potencjał ten jest porównywany przecież z wzorcowym rezystorem podłączonym na -IN. Czy da się to załatwić potencjometrem R8 przy założeniu że jest to czujnik PT100?
Odnośnie uwagi Szymona dotyczącej nieliniowości PT100 to chciałbym zastosować wzorek znaleziony w artykule Arkadiusza Chłopika o pomiarach temperatury opuplikowanym w ELEKTRONIK 07/2003 (str. 42) .Wzorek wykorzystuje współczynniki Callendara-Van Dusena. W związku z tym mam zapytanie czy ktoś kiedyś wykorzystywał podobny gotowy wzór w praktyce i czy zdaje to egzamin?
Pozdrowienia Jarek.
-
- -
- Kontaktowanie:
To prawda. Ale w moim prototypowym układzie i tak stosowałem szereg uproszczeń : podłaczenie dwuprzewodowe, brak korekty nieliniowości itp. Spadek napięcia związany z przepływem prądu polaryzacji przez rezystor filtru był 'hurtem' z innymi stałymi offsetami korygowany programowo.Cześć.
[..]Niemniej jednak nie rozumiem jednej sprawy. Jeżeli zastosujemy filtr RC to czy rezystor 4k7 nie zmieni potencjału na wejściu +IN ADT70. Potencjał ten jest porównywany przecież z wzorcowym rezystorem podłączonym na -IN.
W przypadku temeperatury zewnętrznej jest to zresztą w znacznej mierze uzasadnione - występuje tyle rozmaitych czynników zakłócających (nagrzewanie słońcem, wpływ temperatury ściany, przypadkowe prądy konwekcyjne itd ), a przy tym jakaś wielka precyzja na ogół nie jest wymagana - że pewne przybliżenia w samym torze pomiarowym można z powodzeniem dopuścić.
Pozdrowienia Jurek S.
Witam polecam lekturę na ten temat firmy Analog Devices. Więcej informacji na ftp://ftp.analog.com/pub/MicroConverter/DraftDocsOdnośnie uwagi Szymona dotyczącej nieliniowości PT100 to chciałbym zastosować wzorek znaleziony w artykule Arkadiusza Chłopika o pomiarach temperatury opuplikowanym w ELEKTRONIK 07/2003 (str. 42) .Wzorek wykorzystuje współczynniki Callendara-Van Dusena. W związku z tym mam zapytanie czy ktoś kiedyś wykorzystywał podobny gotowy wzór w praktyce i czy zdaje to egzamin?
RTD Interfacing DraftV01.pdf
pozdrawiam