Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZegar na lampie (oscyloskopowej).
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.
Planuję wykonać zegar ze strony:
* http://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/scope.htm
Chciałbym dowiedzieć się od ludzi obeznanych w temacie, czy dostanę WSZYSTKIE elemenety w Polskich sklepach internetowych (lub Łódzkich). Dobrze, by było, aby wszystkie te elementy były dostępne w jednym sklepie (abym kilka razy nie musiał płacić kosztów przesyłki). Wiem, że są trudności z zakupem lampy (oscyloskopowej):
* http://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/dg7-a.jpg
w Polsce. Więc tutaj też miałbym prośbę, aby kto zna dał mi namiary na adres www (komisu, czy sklepu), gdzie mogę dostać tę lampę lub podobne, które będą działały z tym "projektem", a są również podane na stonie.
Kolejne pytanko odnośnie tego zegara to trafo.
Zdążyłem zauważyć, że nie jest to standardowy transformator. Gdzie go dostanę? Zapewne różni się budową od "pozostałych" (wywnioskowałem ze schematu), czy moglibyście mi przybliżyć jego działanie?
Pozdrawiam!
Planuję wykonać zegar ze strony:
* http://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/scope.htm
Chciałbym dowiedzieć się od ludzi obeznanych w temacie, czy dostanę WSZYSTKIE elemenety w Polskich sklepach internetowych (lub Łódzkich). Dobrze, by było, aby wszystkie te elementy były dostępne w jednym sklepie (abym kilka razy nie musiał płacić kosztów przesyłki). Wiem, że są trudności z zakupem lampy (oscyloskopowej):
* http://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/dg7-a.jpg
w Polsce. Więc tutaj też miałbym prośbę, aby kto zna dał mi namiary na adres www (komisu, czy sklepu), gdzie mogę dostać tę lampę lub podobne, które będą działały z tym "projektem", a są również podane na stonie.
Kolejne pytanko odnośnie tego zegara to trafo.
Zdążyłem zauważyć, że nie jest to standardowy transformator. Gdzie go dostanę? Zapewne różni się budową od "pozostałych" (wywnioskowałem ze schematu), czy moglibyście mi przybliżyć jego działanie?
Pozdrawiam!
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Jestem poza domem i nie dam być może wyczerpującej odpowiedzi.
Zacznijmy od trafa. Wygląda na to, że pasowałoby tu trafo zatry ts 40/4539 o ile dobrze pamietam numerek. Ale może źle zapamietałem. Jest ono obecnie produkowane.
Co do lampy oscyloskopowej to ja bym jednak rzucił okiem na niezbyt lubiane przez Ciebie Allegro. Dosć łatwo mozna dostać radziecką 8ŁO29I.
Enerdowska B6S1 też byłaby tu dość dobra, ale ma żarzenie 4V.
Z Polskich lamp to może 9E51 albo coś podobnego.
Zresztą myślę, że więcej porad może udzielić red. Zbysiński.
Zacznijmy od trafa. Wygląda na to, że pasowałoby tu trafo zatry ts 40/4539 o ile dobrze pamietam numerek. Ale może źle zapamietałem. Jest ono obecnie produkowane.
Co do lampy oscyloskopowej to ja bym jednak rzucił okiem na niezbyt lubiane przez Ciebie Allegro. Dosć łatwo mozna dostać radziecką 8ŁO29I.
Enerdowska B6S1 też byłaby tu dość dobra, ale ma żarzenie 4V.
Z Polskich lamp to może 9E51 albo coś podobnego.
Zresztą myślę, że więcej porad może udzielić red. Zbysiński.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Sugerujesz, że będzie za małe napięcie przyspieszające i za słabe skupianie? Czy tak to należy rozumieć? Ja bym się o to nie martwił.
Dla lampy B6S1 na przykład spokojnie wystarczyłoby te 500-600V.
Dla 8ŁO29I lepiej gdyby było to 1000-2000V. Z tego co widziałem to w tym zegarze znaki są dość duże i raczej problem z ostrością nie będzie bardzo widoczny.
Dla lampy B6S1 na przykład spokojnie wystarczyłoby te 500-600V.
Dla 8ŁO29I lepiej gdyby było to 1000-2000V. Z tego co widziałem to w tym zegarze znaki są dość duże i raczej problem z ostrością nie będzie bardzo widoczny.
Czesc.
Nie chodzi o napiecie tylko o pole magnetycze transformatora.
Jesli bedzie zwykly trafo, to trzeba dac dobrej jakosci ekran
na szyjke lampy( na dzialo elektronowe).Wysokie napiecie
latwiej zrobic na przetwornicy ferrytowej niz nawijac na trafie.
XXX14+ mosfet +maly ferryt i masz caly zasilacz VN. Malo
mocy, malo miejsca i nie trzeba nawijac paru tysiecy DME 0.01mm.
Nie chodzi o napiecie tylko o pole magnetycze transformatora.
Jesli bedzie zwykly trafo, to trzeba dac dobrej jakosci ekran
na szyjke lampy( na dzialo elektronowe).Wysokie napiecie
latwiej zrobic na przetwornicy ferrytowej niz nawijac na trafie.
XXX14+ mosfet +maly ferryt i masz caly zasilacz VN. Malo
mocy, malo miejsca i nie trzeba nawijac paru tysiecy DME 0.01mm.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie: