Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPracownia szkolna.!!!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Poszukuje wszelkich danych o „kartach internetowych” na PCI z przyłączem BNC. Informacje typu schematy aplikacyjne różnych kart, przykładowe projekty sieci i inne dane opisujące szczegółowo scalak po scalaku (np.: karty EZ-3200PCT+) wykorzystać chce do projektu szkolnej pracowni. W której uczniowie mogliby począwszy od ingerencji w budowę karty poprzez budowę sieci do pisania własnych drajwerów i różnych aplikacji sieciowych.
Karty będą instalowane w PC z "odzysku" - bo w przypadku uszkodzenia płyty podczas jakiegoś doświadczenia nikt nie będzie płakał.
Dlaczego BNC a nie RJ ??? – bo mam tego trochę, a moja praca dla szkoły jest darmowa!!!
Więc chyba słusznie!!!!!!!!
Uważam że pomysł jest dobry, lecz w jakim stopniu mi się to uda zależy tylko od was ??!!!
Czy mi pomożecie!!!!?????
Karty będą instalowane w PC z "odzysku" - bo w przypadku uszkodzenia płyty podczas jakiegoś doświadczenia nikt nie będzie płakał.
Dlaczego BNC a nie RJ ??? – bo mam tego trochę, a moja praca dla szkoły jest darmowa!!!
Więc chyba słusznie!!!!!!!!
Uważam że pomysł jest dobry, lecz w jakim stopniu mi się to uda zależy tylko od was ??!!!
Czy mi pomożecie!!!!?????
Ostatnio zmieniony 17 gru 2003, o 12:42 przez T.S., łącznie zmieniany 1 raz.
Budowa sieci jest prosta. W każdą kartę wkładasz trójnik BNC i łączysz je kabelkiem (kabelek ekranowany o impedancji 50 omów, ten telewizyjny ma 75 i się nie nadaje). Końce takiej sieci zamyka się terminatorami o impedancji 50 omów.
A te karty chcesz wkładać do PC-tów czy do własnych konstrukcji, bo tego nie określiłeś. Jeżeli do własnych, to zbudowanie interfejsu PCI w twoich warunkach pratkycznie jest nieosiągalne (musiałbyś odtworzyć sporą część PC-ta, no i pozostaje problem dokumentacji standardu PCI, który praktycznie jest niedostępny).
A te karty chcesz wkładać do PC-tów czy do własnych konstrukcji, bo tego nie określiłeś. Jeżeli do własnych, to zbudowanie interfejsu PCI w twoich warunkach pratkycznie jest nieosiągalne (musiałbyś odtworzyć sporą część PC-ta, no i pozostaje problem dokumentacji standardu PCI, który praktycznie jest niedostępny).
-
- -
Standard PCI jest ogólnie dostępny. Ma coś koło 300stron. Wystarczy w gooooglu wpisać pci22.pdf i ściągnąć.
Zresztą w "Anatomia PC" jest tłumaczenie sporej części.
Ale: To jest makabrycznie skąplikowane. Nie wyobrażam sobie ucznia Technikum piszącego drivery do karty PCI na pracowni. Wiem, bo robiłem karte PCI w VHDL, ale niewiele mi się udało osiągnąć. Może to wynika z tego, że w zasadzie od pół roku się tym bawie
A chyba o PCI coś ma być w którymś numerze EP.
Zresztą w "Anatomia PC" jest tłumaczenie sporej części.
Ale: To jest makabrycznie skąplikowane. Nie wyobrażam sobie ucznia Technikum piszącego drivery do karty PCI na pracowni. Wiem, bo robiłem karte PCI w VHDL, ale niewiele mi się udało osiągnąć. Może to wynika z tego, że w zasadzie od pół roku się tym bawie
A chyba o PCI coś ma być w którymś numerze EP.
-
- -
Tu macie link do standardu PCI. No chyba, że źle zrozumiałem temat i nie o to chodzi.
http://www.singlix.com/trdos/PCI22.pdf
http://www.singlix.com/trdos/PCI22.pdf
-
- -
Nie wiem jeszcze na ile to jest realne ale tz. "ingerencja w elektronikę kart sieciowych" polegać miałaby na opracowaniu kilku możliwych zmian w elektronice w celu np: uzyskania danych (paczek) krążących w sieci rozpoznawalnych tylko przez karty z tą samą modyfikacją, a pozostałe karty odbierały by to jako dane błędne (nierozpoznawalne).
Pozdrawiam !!!
Pozdrawiam !!!
Zapewne masz racje że jest to zbyt trudne że ingerencja w elektronikę spowoduje szybciej uszkodzenie karty niż pożyteczne rezultaty.
Lecz ja nie oczekuje że wszyscy uczniowie będą zmuszeni do tego wystarczy że jeden zainteresuje się i w przyszłości jako inżynier stworzy coś nowego.
Dlatego chciałbym zdobyć jak najwięcej danych o kartach i ich konstrukcji. Jaką funkcję spełniają poszczególne elementy dlaczego akurat takie rozwiązanie zastosowano i jakie cele stawiali sobie inżynierowie projektując taką kartę (cele poszczególnych etapów projektu, konstrukcji wykonania, i t d ).
Nie chcę żeby to była następna porcja wiedzy w szkole do opanowania lecz ma być to jak "rodzynek' wśród plew wciskanych przez system edukacyjny.
Lecz ja nie oczekuje że wszyscy uczniowie będą zmuszeni do tego wystarczy że jeden zainteresuje się i w przyszłości jako inżynier stworzy coś nowego.
Dlatego chciałbym zdobyć jak najwięcej danych o kartach i ich konstrukcji. Jaką funkcję spełniają poszczególne elementy dlaczego akurat takie rozwiązanie zastosowano i jakie cele stawiali sobie inżynierowie projektując taką kartę (cele poszczególnych etapów projektu, konstrukcji wykonania, i t d ).
Nie chcę żeby to była następna porcja wiedzy w szkole do opanowania lecz ma być to jak "rodzynek' wśród plew wciskanych przez system edukacyjny.
Źródłem wiedzy na temat elementów pozostaje internet. Jeżeli zidentyfikujesz producenta jakiegoś układu, to masz duże szanse, że na jego stronie www znajdziesz informacje techniczne na temat tego elementu. Jeżeli masz karty z wyjściem BNC, to nie jest to najnowsza technologia i taka karta będzie składać się układów logicznych (może TTL), na pewno jest układ EEPROM, sam kontroler transmisji, układ Phy (jeżeli karta jest 100mB), jest przetwornica napięcie i filtry (transformatorki). Takie dane są uzyskiwalne z internetu. Z producentów układów scalonych najbardziej znane są takie firmy jak: INTEL, AMD, SCMC, REALTEK, CRYSTAL z elementów indukcyjnych firmy: BOTHAND, VALOR, PULSE.