Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak zrobić sterowanie do tablicy wyników ???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Mam temat pracy dyplomowej"Zaprojektować i wykonać tablice wyników na sali gimnastycznej"i mam problem ze zrobieniem sterowania,nie wiem w jaki sposób to zrobić.Wyświetlanie praktycznie już mam ale nie mam użądzenia które by naliczało wyniki.Prosiłbym o pomoc.
Rozwiązanie narzuca się samo, należy użyć do tego mikrokontrolera. Oferta różnych jest bardzo szeroka. Ja mogę polecić zastosowanie jakiegoś z rodziny AVR. Taki procek może wyliczyć dane jakie należy wyświetlić. Odzielną sprawą jest skąd wziąść dane do obliczeń. Czy należy mierzyć czas, czy wystarczy wyświetlić wynik bramkowy meczu, czy .............
-
- -
- Kontaktowanie:
W takim układzie sprawa się upraszcza. Można zrobić to samych TTL (chociaż z użyciem procka chyba będzie jednak tanie i prościej). Ile jest cyfr do sterowania? Czy wyświetlanie jest multipleksowane? To rzutuje na model
procka do użycia. W najprostszym wydaniu nada się AT89C2051 (kilka złotych) w bardziej złożonym AT89C51 (nie więcej niż kilkanaście zł). Nie znam obecnych cen dokładnie (bo ich nie kupuję, ale używam). Ewentualną
alternatywą mogą być AVR (też ATMEL). Określ ile jest cyfr do wyświetlenia i jaki jest interfejs do twego wyświetlacza, to może w przyszłym tygodniu coś się da zrobić.
Kontakt: an177@poczta.fm
procka do użycia. W najprostszym wydaniu nada się AT89C2051 (kilka złotych) w bardziej złożonym AT89C51 (nie więcej niż kilkanaście zł). Nie znam obecnych cen dokładnie (bo ich nie kupuję, ale używam). Ewentualną
alternatywą mogą być AVR (też ATMEL). Określ ile jest cyfr do wyświetlenia i jaki jest interfejs do twego wyświetlacza, to może w przyszłym tygodniu coś się da zrobić.
Kontakt: an177@poczta.fm
-
- -
- Kontaktowanie:
Z pierwszej informacji wynikało, że masz zrobione WYŚWIETLANIE a z ostatniej informacji wynika, że masz WYŚWIETLACZE. To jest znacząca różnica. Po cenie wnioskujęm że masz duże (może 10cm wysokości) wyświetlacze seidmiosegmentowe. Potrzebujesz zbudować cos, co wyświetla dane na dwóch panelach po dwie cyfry. W układzie na pewno niezbędna będzie klawiatura i właściwie to wszystko (pomijac drobny problem z napisaniem programu sterujcego do procka). Wychodzi, że to trzeba zrobić za ciebie, a nie pomóc tobie. Zastanowię się.
-
- -
- Kontaktowanie:
Z twojego opisu wynika że masz dwa podwójne wyświetlacze siedmiosegmentowe i chcesz żeby w prosty sposób pokazywały cyferki. Zaproponuje Ci bardzo prosty sposób za kilka zł. na układach TTL będziesz potrzebował:
-cztery liczniki rewersyjne BCD (UCY74192)
-cztery kodery BCD na kod siedmiosegmentowy (UCY7447)
-jeden (UCY7400) do zabezpieczenia drgania styków
-pięć przycisków
-zasilacz 5V
-kilka elementów dyskretnych.
Łączysz po dwa liczniki w kaskadę, podłączasz do wyjść liczników dekodery wyświetlaczy, a na wejściach liczenia liczników (po przez układ zabezpieczający drgania styków) przełączniki dodające i odejmujące (w razie pomyłki) punkty, oraz przycisk zerowania liczników do czyszczenia tablicy. Dla ułatwienia operowania przyciskami proponuje na pulpicie umieścić małe wyświetlacze siedmiosegmentowe.
Rozwiązanie jest rodem z epoki kamienia łupanego ale po co komplikować i tak prosty układ!
-cztery liczniki rewersyjne BCD (UCY74192)
-cztery kodery BCD na kod siedmiosegmentowy (UCY7447)
-jeden (UCY7400) do zabezpieczenia drgania styków
-pięć przycisków
-zasilacz 5V
-kilka elementów dyskretnych.
Łączysz po dwa liczniki w kaskadę, podłączasz do wyjść liczników dekodery wyświetlaczy, a na wejściach liczenia liczników (po przez układ zabezpieczający drgania styków) przełączniki dodające i odejmujące (w razie pomyłki) punkty, oraz przycisk zerowania liczników do czyszczenia tablicy. Dla ułatwienia operowania przyciskami proponuje na pulpicie umieścić małe wyświetlacze siedmiosegmentowe.
Rozwiązanie jest rodem z epoki kamienia łupanego ale po co komplikować i tak prosty układ!
-
- -
Ja widziałem onego czasu na jednej sali gimnastycznej takie rozwiązanie:
Wielgachna 2x1 metr! tablica z diodami LED (okrągłe 1cm średnicy)ułożonymi w kształt segmentów w wyświetlaczu 7seg. I chyba było ze sześć takich segmentów. Super rozwiązanie, bo widoczność tego była znakomita. A w sumie sterowanie takie samo.
Wielgachna 2x1 metr! tablica z diodami LED (okrągłe 1cm średnicy)ułożonymi w kształt segmentów w wyświetlaczu 7seg. I chyba było ze sześć takich segmentów. Super rozwiązanie, bo widoczność tego była znakomita. A w sumie sterowanie takie samo.
Siema gregor do jakiej szkoly ty uczeszczasz. A tak nawiasem mowiac to poparlbym pomysl "Ktosia" ale tylko z jednego wzgledu.Mysle ze bedzie to dla ciebie prostsze do wykonania niz bys robil to na mikrokontrolerze.Choć pomysł Gawła że tak powiem jest na czasie.Teraz wiele ukladow robi sie na prockach