Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

przetworniki C/A

Kuba
-
-
Kontaktowanie:
przetworniki C/A

Postautor: Kuba » 3 gru 2003, o 02:16

były takie układziki w ep kiedyś, przetwornik 18bitowy C/A i wzmacniacz z wejsciem cyfrowym.

Oba miały wejscia koaksjalne i optyczne.

Moje pytanie odnosi się właśnie co do tych wejsc. Czy sygnal cyfrowy np. z karty dzwiekowej albo z odtwarzacza dvd zaiwra juz w sobie rozkodowany dzwiek 5+1 czy robi to dopiero wzmacniacz z wejsciem cyfrowym.

Jezeli np. swiatlowodem idzie sygnal stereo to przeciez bezsensu.

Czyli moje pytanie brzmi.
Czy mozliwe jest stworzenie takiego przetwornika C/A koniecznie z wejsciem optycznym, ale zeby sygnal zamienial sie na analogowe 5+1?

Kuba

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 3 gru 2003, o 19:56

Jezeli sluchasz audycji stereo to przewaznie przez taki kabelek leci nieskompresowany sygnal PCM stereo. Sprawa sie komplikuje gdy sygnal jest wiecej niz tylko stereo. Jezeli jest to format 5.1 to aby zamienic ten sygnal na analog 5.1 potrzebne sa odpowiednie dekodery, gdyz sygnal cyfrowy jest skompresowany i odpowiednio zakodowany. Do tego celu sluza jak sie pewnie domyslasz te wszystkie dekodery DTS, Dolby Digital i inne zawarte we wspolczesnych amplitunerach kina domowego. Sam mocno cierpie z powodu braku na rynku scalonych dekoderow gdyz juz tylko dekodowania DD czy DTS brakuje mi w moim systemie.
Pozdro
Dexter

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”