Witam wszystkich!
Chcialbym prosic o pomoc. Mianowicie chcialbym zrobic w swoim pokoju swiatlo na pilota. Problem polega na tym, ze totalnie nie wiem jak sie do tego zabrac...
Skonczylem technikum elektryczne,a obecnie studiuje na Politechnice na Wydziale Elektrycznym. Moj problem polega na tym iz przez te wszystkie lata zostalo mi wparte mase teorii,z ktorej jako tako sobie radze. Natomiast moja wiedza praktyczna ogranicza sie do podstaw. zamierzam to zmienic i zaczac cos robic w tym kierunku.
Prosze o pomoc moze jakies linki...rady.
Z gory dziekuje.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterowanie oswietleniem w mieszkaniu pilotem//nowicjusz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam, o ile pamiętam to w którymś z numerów EP był opisany układ sterowania oświetlenia za pomocą pilota. Najlepiej było by przy założeniu, że sterował będziesz za pomocą oddzielnego pilota, wykonać pilota kilku kanałowego tak żeby jeden załączał i np. wyłączał a inne sterowało ściemnianiem światła. Możesz sam wykonać płytkę lub kupić przynajmniej samą płytkę resztę robić sam we własnym zakresie. Jak będziesz miał odbiornik i nadajnik to wtedy można to połączyć z układem sterowania światła np. na triaku i może coś z tego będzie.
power
power
Hmmm masz dużo pole manewru. Po pierwsze czy chcesz sterować większą ilością urządzeń czy tylko jednym. Po drugie chcesz używać jakiegoś standardowego pilota powiedzmy od TV pracującego w kodzie rc5 (bądź w niektórych przpadkach ir60). Wg mnie najlepiej samemu zaprojektowac protokól transmisji danych żeby to nie kolidowało z innymi urządzeniami znajdującymi sie w domu. Jak mówłem temat jest obszerny... Pozdrawiam...