Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

co to za element

antenek
co to za element

Postautor: antenek » 18 sie 2003, o 08:07

Witam. Mam problem z radiem clariona . Uszkodzony jest element (chyba tranzystor) . Ma 3 nogi . Między dwie włączony jest rezystor a trzecia idzie do elektromagnesu sterującego wysunięciem głowicy w magnetofonie . I teraz powstaje problem z identyfikacja tego elementu . Jest wykonany w SMD . Dwie nogi ma po jednej stronie (prawdopodobnie E i B) i po drugiej stronie jedna (C)połączona do elektromagnesu . Na elemencie widnieje symbol "SG" . Co to jest ?? Może jakieś pomysły ??
Pozdraiwam
benedykt99@poczta.fm

Henryk
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Henryk » 18 sie 2003, o 13:34

Jeżeli dobrze odczytałeś kod to sSG (samego SG nie ma) = SN7002 f-my Siemens w obud. SOT23 i jest to n-ch mosfet 60V 0.19A. Przy odrobinie chęci w incie można znależć wszystko ( no prawie wszystko ).

Gość

Postautor: Gość » 18 sie 2003, o 17:13

Witam . Mam zamiennik tego tranzystora tylko na troche mniejsze napięcie. Jest to 212F7J . I teraz mam pytanie jak znaleść wyprowadzenia jednego i drugiego . Tamten jest w smd a ten jest tradycyjny ale sa możliwości zastąpienia .
Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”