Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLaser jak go zrobić?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam pytanie...
Czy mozna w domowych warunkach zrobić laser?
Potrzebuje laser o mocy 1W .
Ma ktos jakieś pomysły?
Czy mozna w domowych warunkach zrobić laser?
Potrzebuje laser o mocy 1W .
Ma ktos jakieś pomysły?
Witam,
W warunkach domowych jest to właściwie niemożliwe (szczególnie takiej mocy). Zrobienie odpowiedniej jakości zwierciadeł do rezonatora Fabry-Perot (proste ale widmo dość szerokie) jest bardzo trudne - nanoszenie srebra i polerowanie. Problemem jest samo źródło w którym zaszłaby akcja laserowa. Żeby uzyskać 1W musiałbyś zbudować laser gazowy np HeNe ale wymaga to zasilania wysokimi napięciami no i ciśnienia gazu.
Wniosek nie da się w domu
Pozdrawiam
W warunkach domowych jest to właściwie niemożliwe (szczególnie takiej mocy). Zrobienie odpowiedniej jakości zwierciadeł do rezonatora Fabry-Perot (proste ale widmo dość szerokie) jest bardzo trudne - nanoszenie srebra i polerowanie. Problemem jest samo źródło w którym zaszłaby akcja laserowa. Żeby uzyskać 1W musiałbyś zbudować laser gazowy np HeNe ale wymaga to zasilania wysokimi napięciami no i ciśnienia gazu.
Wniosek nie da się w domu
Pozdrawiam
Nie musisz sprowadzać. Chyba, że z W-wyjak masz 15.000 tys zl to Ci sprowadze rure 5 W zielona hhehee
http://www.pw.edu.pl/miesiecz/2000/04/bipw017.html
(dla zainteresowanych: firma działa na terenie Instytutu Mikro- i Optoelektroniki, PW (teren główny). Gmach Radiotechniki, afair I lub IIp)
--
MDz
Laser w domu
Można samemu zrobić w domu ale wymaga to HV i troche materiałów, oststnio widziałem taki projekt na jakimś www, moc tego urządzenia jest naprawdę niewielka
Laser? 1W? SAMEMU!?
Jeżeli jesteś naprawdę Hard-core'owiec, to prosze:
http://www.laserfaq.org/
Ale jeżeli chodzi Ci o to, żeby go użyć (a nie o to, żeby się bawić podczas budowania), to lepiej sobie kup gotowy.
S2
http://www.laserfaq.org/
Ale jeżeli chodzi Ci o to, żeby go użyć (a nie o to, żeby się bawić podczas budowania), to lepiej sobie kup gotowy.
S2
xxl
Heh niestety niejestem w stanie sam zrobic lasera w domciu i każdy to wie....bynajmiej nie 1W...
Ale ma coś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale mam coś !!!!!!!!!!! www.myzlab.qs.pl/hv/laser/index.php
xxl
Ale po co? i do czego (jaką miałeś myśl jak pisałeś ten post?)
Laser ? czemu nie !
Witam,
A ja mam właśnie odwrotny problem.
Mam lasery różne, ale chyba potrzebuję wsparcia aby zacząć ich używać w pokazach. Chętnie powspółpracuję, ale w Krakowie ...
A ja mam właśnie odwrotny problem.
Mam lasery różne, ale chyba potrzebuję wsparcia aby zacząć ich używać w pokazach. Chętnie powspółpracuję, ale w Krakowie ...
lasery
ech te wakacje ...
lasery ? noo wszelkie, gazowe i na ciele stałym.
Moce tez bardzo różne ... ponadwatowe.
Kolory ? zielone, czerwone, moze tez biale.
lasery ? noo wszelkie, gazowe i na ciele stałym.
Moce tez bardzo różne ... ponadwatowe.
Kolory ? zielone, czerwone, moze tez biale.
Laser o mocy 1W, a coż to???
Sorry, ale laser aż o takiej olbrzymiej mocy optycznej zwłaszcza pólprzewodnikowy po prostu nie istnieje!
Zainteresuj sie laserami klasy IV. Taki laser bez żadnego problemu, nawet rozproszony, zapali materiały łatwopalne i nie tylko.
Zainteresuj sie laserami klasy IV. Taki laser bez żadnego problemu, nawet rozproszony, zapali materiały łatwopalne i nie tylko.
Re: Laser o mocy 1W, a coż to???
Hej. A czemuz ma nie istniec ?
Wiadomo, latwiej o duze moce w podczerwieni, ale i widzialne dochodza do 100Watow. Fakt, latwo cos wdomu tym podpalic, trzeb auwazac tez na oczy. Ale w niebo wali niezle ...
Zbieram lasery.
Wiadomo, latwiej o duze moce w podczerwieni, ale i widzialne dochodza do 100Watow. Fakt, latwo cos wdomu tym podpalic, trzeb auwazac tez na oczy. Ale w niebo wali niezle ...
Zbieram lasery.
Sorry, ale laser aż o takiej olbrzymiej mocy optycznej zwłaszcza pólprzewodnikowy po prostu nie istnieje!