Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięmasa
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jak prawidłowo łączyć masy? Chodzi mi o masę cyfrową i analogową. Przedwzmacniacz i wzmacniacz będą zasilane z 2 różnych transformatorów. Co mam zrobić?
jak są dwa osobne zasilacze jeden na przedwzmacniacz, drugi na wzm, to masy połącz tak jak połączenia sygnałowe: masa z wyjścia przedwzmacniacza z masą przy wejściu wzm.
jeśli chodzi o masę cyfrową i analogową (sterowanie cyfrowe) przedwzm, to tutaj musiałbyś podać więcej szczegółów: czy przekaźniki i potencjometrem z silniczkiem, czy coś na scalaku "procesorze dźwięku"...
napisz dokładnie, co dany zasilacz obsługuje.
jeśli chodzi o masę cyfrową i analogową (sterowanie cyfrowe) przedwzm, to tutaj musiałbyś podać więcej szczegółów: czy przekaźniki i potencjometrem z silniczkiem, czy coś na scalaku "procesorze dźwięku"...
napisz dokładnie, co dany zasilacz obsługuje.
No to jeszcze raz powrócę do temartu, bo potrzebny mi dopiero teraz. Otóż mam zasilacz +5 na procesor, +9 na przedwzmacniacz i +-35 na wzmacniacz. Jak mniemam, sugerujecie połączyć w zasilaczu masy tych napięć. Chodzi o to jak połączyć amp z preampem? Mam dwie wersje.
Jedna, to na amp dać mase z zasialcza, a przewodem ekranowanym przenieść ją z ampa na preamp. Druga wersja, to odwrotnie. Masa puścić z preampa na amp. Mam jesszcze własną, trzecią werjsę. Otórz amp i preamp masy mają prosto z zasilacza, a ekran sygnału połączony tylko do preampa, żeby ine robić pętli. Któro wybrać??
Jedna, to na amp dać mase z zasialcza, a przewodem ekranowanym przenieść ją z ampa na preamp. Druga wersja, to odwrotnie. Masa puścić z preampa na amp. Mam jesszcze własną, trzecią werjsę. Otórz amp i preamp masy mają prosto z zasilacza, a ekran sygnału połączony tylko do preampa, żeby ine robić pętli. Któro wybrać??
No i znowu problem... Prowadzę masę od końca, tzn. od wzmacniacza do przedwzmacniacza. No i problem, bo mam dwie oddzielne końcówki, a przedwzmacniacz tylko jeden. Mam masą do przedwzmacniacz poprowadzić od obu wzmacniaczy przez ścieżki sygnałowe(ekran)?
Jeszcze jedno... Czy przewody od głośnika też skręcać ze sobą tak jak no. zasilania?
Jeszcze jedno... Czy przewody od głośnika też skręcać ze sobą tak jak no. zasilania?