Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Cuda techniki czyli mininadajniki FM i problemy

Jasiek
Cuda techniki czyli mininadajniki FM i problemy

Postautor: Jasiek » 12 maja 2003, o 11:51

Witam i pozdrawiam wszystkich czytajacych ten post. Mam pytanie odnosnie Nadajników FM a mianowicie poszukuje schematu takiego czegos na tranzystorze polowym gdzyrz slyszalem iz na tym ze tranzystorze zasieg jest troszeczke lepszy. Drugi problem to jak znmiejszyc pobor pradu przez to cos tak aby na jakies bateri dzialalo to dluzej. I kolejna rzecz to czulosc mikrofonu. W EDW czyba 10/96 byl opisany takie cos ale ja chcialbym wykonac to metoda pajaka i nie wiem jaka cewke nawinac ( ilosc zwoi srednica ) gdyrz tam cewka zrobiona byla na plytce. :-)

katarcza
-
-

Postautor: katarcza » 13 maja 2003, o 08:07

N apłytce w postaci druku?

mavtm
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mavtm » 13 maja 2003, o 11:05

Cześć.
O jaki konkretnie nadajnik Ci chodzi, tzn. czy ma to być do przesyłania danych, do komunikacji głosowej czy jeszcze do czegoś innego?
No i jaki zakres częstotliwości?

Jasiek

Postautor: Jasiek » 14 maja 2003, o 13:11

To ma byc nadajnik do przesylania glosu. ( zwykly najwyklejszy podsluch ) W edw 10/96 bylo cos takiego opisane i problem mam taki ze tam cewka byla na plytce a ja chcialbym to zmontowac w pająku i nie wiem jak wykonac ta cewke "normalnie ( spręzynka )". pozdrowienia

czarutek

Postautor: czarutek » 14 maja 2003, o 17:25

Witam na Forum!
Robienie nadajnika VFO, czyli bez PLL, w pająku, to moim zdaniem bardzo zły pomysł, gdyż częstotliwość nośnej będzie bardzo niestabilna.
Radziłbym przynajmniej wydrapać płytkę. Wtedy wzajemne położenie elementów będzie zdecydowanie lepiej ustalone.
Poproszę o dokładny rysunek tej cewki w skali 1:1, to spreparuję taką powietrzną.
Pozdrawiam, Czarek.

Jasiek

Postautor: Jasiek » 15 maja 2003, o 10:34

Dzieki za info poslucham twojej rady i "skręce" co cos na plytce jeszcze raz dzieki :-)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”