Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCobra1
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Jacek Bogusz
- -

- Kontaktowanie:
Re: Cobra1
Obiecuję, że dopadnę autora - problem polega na tym, że do poniedziałku jest na urlopie. Ale zajmę się tym 
1. Czesc procesorowa.
2. Karta graficzna.
3. Uklad magnetofonowy, audio oraz wyjscie monitorowe.
4. Klawiatura.
Orginalny schemat jest troche zakrecony
- Jacek Bogusz
- -

- Kontaktowanie:
Dodawanie załączników powinno działać dla zarejestrowanych użytkowników. Aby przetestować funkcję dodałem plik. Sprawdź u siebie 
- Załączniki
-
- 2_12ev120.pdf
- (144.2KiB)Pobrany 216 razy
Jak widac zamiast czterech 7493 dalem dwa 74393
- Jacek Bogusz
- -

- Kontaktowanie:
Nie działało. Zrobiłem, nie czekałem na programistów 
Cobra1
BTW to jest wstepny projekt pcb
- Załączniki
-
- Cobra1_pro.pdf
- Schemat czesci procesorowej.
- (194.74KiB)Pobrany 229 razy
-
- cobra1_gr .pdf
- Schemat czesci graficznej.
- (120.42KiB)Pobrany 248 razy
- Jacek Bogusz
- -

- Kontaktowanie:
Dobrze pamiętam, że "toto" potrafiło emulować sinclairowskie Spectrum?
Nie prościej, szybciej, taniej zrobić Cobrę na CPLD?
CPLD załatwi grafikę, generowanie zegara itp. Do tego Z-80, RAM statyczny, ROM.
Dodałbym też interfejs dla kart SD i/lub USB dla pamięci masowej na Vinculum2. Na Z-80 jest CPM i gdzieś mam jego źródła. Na CPM powstało sporo programów takich jak edytory teksu, arkusze kalkulacyjne, bazy danych. Na Z-80 napisałem kiedyś prosty multitascing wzorowany na Unixie, na podstawie jakieś publikacji na Motorollę 68k.
Wszystko, łącznie z Z-80, można wepchnąć do FPGA ale do będzie pewnie drogie rozwiązanie.
CPLD załatwi grafikę, generowanie zegara itp. Do tego Z-80, RAM statyczny, ROM.
Dodałbym też interfejs dla kart SD i/lub USB dla pamięci masowej na Vinculum2. Na Z-80 jest CPM i gdzieś mam jego źródła. Na CPM powstało sporo programów takich jak edytory teksu, arkusze kalkulacyjne, bazy danych. Na Z-80 napisałem kiedyś prosty multitascing wzorowany na Unixie, na podstawie jakieś publikacji na Motorollę 68k.
Wszystko, łącznie z Z-80, można wepchnąć do FPGA ale do będzie pewnie drogie rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2017, o 08:08 przez r-mik, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak pamiętam, w planach była emulacja na poziomie Basica. Oczywiście o kolorze czy grafice hi-res nie było mowy, choć w planach faktycznie były liczne rozszerzenia (grafika, dźwięk na AY-8910, programator eprom). Jak pamiętam pojawiło się jedno rozszerzenie - dalekopis w roli drukarki.Dobrze pamiętam, że "toto" potrafiło emulować sinclairowskie Spectrum?
Basice były zdaje się dwa. Do jednego nawet nabyłem książkę. Być może autor Bascoma wzorował się tym Basicem, bo w jednej linii mogła znajdować się jedna instrukcja (tak jest np w Bascom przy dodawaniu zmiennoprzecinkowym).
To co mi się podobało w Cobrze, to podział pliku na taśmie, na krótkie rekordy (zdaje się 32 bajty) z własną CRC. W razie błędu ładowania wystarczyło trochę cofnąć taśmę i operację powtórzyć a nie jak w przypadku innych komputerów domowych w tamtych czasach rozpoczynać ładowanie od nowa. Niestety szybkość transmisji była mała jak na tamte czasy.
PS
32 bajty w rekordzie to miał CA-80.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2017, o 22:07 przez r-mik, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobra1 "Miecio"
...Na CPM powstało sporo programów takich jak edytory teksu, arkusze kalkulacyjne, bazy danych ...
Wstepny projekt pcb procesora
Btw. Zamieszczam schemat czesci procesorowej z pamiecia 628128 czy moje uproszczenia bede dzialac przekanam sie po zrobieniu pcb
- Załączniki
-
- cobra1_proc_sch.pdf
- Schemat czesci procesorowej.
- (84.4KiB)Pobrany 232 razy