Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

kamera cofania do auta w ramce + radio

allshaq
-
-
kamera cofania do auta w ramce + radio

Postautor: allshaq » 18 mar 2015, o 19:01

witam,
zakupilem radio samochodowe dignity ht 896 oraz kamere cofania montowana w w ramce samochodowej.
podpialem niby jak nalezy ale cos nie dziala :/
rozwiazania widze trzy:
1. uszkodzilem kabelek video (ale radio przelacza sie ze stacji w kamere z wyswietleniem "no signal")
2. kamera nadaje w systemie ntsc a radio moze tylko w pal (niestety nigdzie w specyfikacji nie moge znalezc w jakim systemie odbiera radio - wyslalem zapytanie do producenta)
3. zbyt niskie napiecie ?

co nieco o samej instalacji - przewod video (zwykly cinch) idzie z jednej strony do radia i tam wita sie z kabelkiem zielonym wystajacym z radia (jedyna dzialajaca konfigracja), z drugiej idzie do rozgaleznika od kamerki. z obu stron kabla video wystaja 10cm kawalki cienkiego czerwonego przewodu (uziemienie?) - niewazne czy styka sie z masa czy nie... dzieje sie to co w punkcie 1.
zasilanie - podpialem pod zarowne wstecznego - niby dziala, bo wyswietlacz przelacza sie, ale... punkt 1...

juz sam nie wiem o co kaman... doradzcie cos... nie mam drugiego przewodu video zeby sprawdzic, ale postaram sie cos zalatwic

dziekuje i pozdrawiam

allshaq
-
-

Re: kamera cofania do auta w ramce + radio

Postautor: allshaq » 18 mar 2015, o 19:04

aha - w rozgalezniku od zasilania sa dwa kabelki - jeden podpinam pod zarowne i voila - radio przelacza sie w no signal, a gdy drugi podepne obojetnie czy do drugiego pina zarowki czy do masy przelacza sie znowu na radio. gdzies wyczytalem w instrukcji do innej ramki innegi producenta, ze drugi przewod z niczym sie ma nie stykac (zaizolowac). instrukcji do swojej kamerki nie mam...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”