Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zmiany w układzie PHmetru dotyczace wzmacniacza operacyjnego

porlock
-
-
Zmiany w układzie PHmetru dotyczace wzmacniacza operacyjnego

Postautor: porlock » 28 lis 2014, o 10:32

Chcę zbudować taki układ PHmetru jak w załączniku.

I tu mam 2 pytania:
1) R2, jest ogromne, i mówiąc szczerze nie udało mi się go kupić, czy jeśli zastąpię go mniejszym i to dużo mniejszym bo np 15M to dalej da się skalibrować układ ? Generalnie nie bardzo rozumiem jaka jest jego rola w tym układzie, po co on w ogóle tu jest ? Sonda daje napięcie +- 400mV, taki rezystor przy takim napięciu to generalnie przerwa w obwodzie.
2) Zasilam ten układ z 2 baterii AA, i przetwornic step UP, z tym ze nie są one doskonałe, jedna daje 5.24V druga 5.23. i tu pytanie jak wyżej, czy uda mi się skalibrować ten układ z takimi wartościami ?

Procedura kalibracji wygląda mniej więcej tak
"należy ustawić potencjometry P1, R13 i R12 w środkowych pozycjach i zewrzeć wejście elektrody do masy. Następnie, mierząc napięcie na wyjściu IC1 wyregulować je na 0V. Następnie, nadal przy zwartym wejściu, należy wyregulować napięcie na wyjściu układu IC2 na 2V."

Ponadto autor pisze również że :
"Wzmocnienie pierwszego, nieodwracającego wzmacniacza wynosi G = (RA + RB) / RA (gdzie RA = R3 + P1A, RB = R4 + P1B), co daje minimalne i maksymalne wzmocnienie dla zastosowanych wartości elementów wynoszące odpowiednio 1,4 i 7,9. Amplituda zmian na wyjściu wzmacniacza powinna wynosić 2V. W przypadku opisywanego układu, dla napięć wejściowych ±0,4V napięcie na wyjściu zmienia się w zakresie 0,56 – 3,16 V"

Link do strony autora:
http://damien.douxchamps.net/elec/ph_meter/
Załączniki
ph_meter_schematic.png

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”