Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Cześć kupiłem phmetr z Conrada model Voltcraft-pH-100-ATC
Pomiary w zlewkach i stojącej wodzie są stabilne aczkolwiek gdy próbuje użyć go w wodzie płynącej powstaje dużo zakłóceń, pomiar skacze i nie może się ustabilizować.
Sonda PH to małe ogniwo o rezystancji 100...200 MΩ, podaje 0mV zazwyczaj w PH7.
W PH mniejszym od 7 napięcie spada a w większym rośnie, zakres pracy to jakieś -+400mv.
O ile dobrze rozumiem schematy PH metrów które widziałem w swoim życiu na stabilność pomiaru co za tym idzie rozwiązanie mojego problemu wpłynąć by mogło dołożenie pojemności miedzy sygnałem a masą na elektrodzie. Chciałbym wstawić tam kondensator 10n foliowy, dobrze kombinuje ?
Mam też inny PH-metr złożony na wzmacniaczach operacyjnych gdzie na wejściu elektrody jest własnie kondensator 10n i na nim problem nie występuje. Przy czym w wodzie stojące obydwa mierzą niemal identycznie.
Pomiary w zlewkach i stojącej wodzie są stabilne aczkolwiek gdy próbuje użyć go w wodzie płynącej powstaje dużo zakłóceń, pomiar skacze i nie może się ustabilizować.
Sonda PH to małe ogniwo o rezystancji 100...200 MΩ, podaje 0mV zazwyczaj w PH7.
W PH mniejszym od 7 napięcie spada a w większym rośnie, zakres pracy to jakieś -+400mv.
O ile dobrze rozumiem schematy PH metrów które widziałem w swoim życiu na stabilność pomiaru co za tym idzie rozwiązanie mojego problemu wpłynąć by mogło dołożenie pojemności miedzy sygnałem a masą na elektrodzie. Chciałbym wstawić tam kondensator 10n foliowy, dobrze kombinuje ?
Mam też inny PH-metr złożony na wzmacniaczach operacyjnych gdzie na wejściu elektrody jest własnie kondensator 10n i na nim problem nie występuje. Przy czym w wodzie stojące obydwa mierzą niemal identycznie.
Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH
Dobrze kombinujesz, kondensatorek musi być dobrej jakości, a jak już słaby to na jak najwyższe napięcie. Przy bardzo małych ilościowo próbkach kondensator będzie wprowadzał błąd, przy dużych próbkach, tak jak w płynącej wodzie, czy w zlewce, nie powinien na nic wpływać w znaczącym stopniu, ewentualnie wydłuży się czas pomiaru.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzieki, a jaki kondensator bys polecił ?
http://www.tme.eu/pl/details/b32529c310 ... tht/epcos/#
Taki powinien być OK
Generalnie poliestrowe - bardzo wysoka impedancja i świetne do przebiegów o niewielkich zmianach w czasie.
Na początek jaki nie wsadzisz, taki będzie dobry, ale jeśli będziesz chciał pociechy z przyrządu na lata i dobrej stabilności w czasie to taki jak powyżej.
Taki powinien być OK
Generalnie poliestrowe - bardzo wysoka impedancja i świetne do przebiegów o niewielkich zmianach w czasie.
Na początek jaki nie wsadzisz, taki będzie dobry, ale jeśli będziesz chciał pociechy z przyrządu na lata i dobrej stabilności w czasie to taki jak powyżej.
Osobiście poszukałbym dobrego kondensatora próżniowego.
Ja myślałem bardziej o czymś mniej egzotycznym jak np polipropylenowe albo poliestrowe, które lepsze w tym wypadku no i dlaczego
Twierdzisz, że twoja sonda posiada rezystancję od 100 - 200M to sporo. Im mniejsza upływność tym lepiej, a tym samym im większe napięcie znamionowe kondensatora, tym lepiej. Osobiście w sprawach sąd współczynnika PH za wiele ci nie podpowiem, bo jeżeli nawet miał bym kupować taką sondę, to wybrał bym model ze scalonym wzmacniaczem, oraz cyfrową korekcją odchyłek wynikających z czasowego zużycia elementu pomiarowego.
Nie ma takich modeli i generalnie sondy pH są absurdalnie drogie.
Ja jednak pozostane przy wyborze kondensatora.
Chyba zdecyduje się na polipropylenowy dedykowany do ukladow przeciw przeciwzakłocenowych. No chyba ze polecicie cos innego
Ja jednak pozostane przy wyborze kondensatora.
Chyba zdecyduje się na polipropylenowy dedykowany do ukladow przeciw przeciwzakłocenowych. No chyba ze polecicie cos innego
To prawda że sondy współczynnika pH są dość drogie. Do tego sondę można łatwo uszkodzić w czasie procesu samego oczyszczania o ile użytkownik nie posiada odpowiedniej wiedzy wynikającej z tego zakresu...
Co do produktów, to nie chcę reklamować firmy... Oprócz informacji które zamieściłem wyżej pragnę dodatkowo nadmienić iż owe sondy są produkowane w wersji umożliwiającej bezprzewodową komunikację.. (profesjonalne sondy współczynnika pH są wyposażone w elektronikę zamieszczoną możliwie najbliżej elektrody referencyjnej.)
Co do produktów, to nie chcę reklamować firmy... Oprócz informacji które zamieściłem wyżej pragnę dodatkowo nadmienić iż owe sondy są produkowane w wersji umożliwiającej bezprzewodową komunikację.. (profesjonalne sondy współczynnika pH są wyposażone w elektronikę zamieszczoną możliwie najbliżej elektrody referencyjnej.)
Rafał wszystko co piszesz jest oczywiście słuszne tyle ze nowej sondy nie kupie, do moich 100% amatorskich zastosowań wystarczy ta którą mam, skoki napięcia na niej nie są spowodowane jej wadą tylko konstrukcją miernika która nie zakładała pomiarów w cieczach w ruchu. Nowego miernika też nie kupie bo kupiłem już ten, a tani nie był, inne są tylko droższe.
Chodzi o dobranie kondensatora .. nie wybranie nowej sondy czy miernika.
Chodzi o dobranie kondensatora .. nie wybranie nowej sondy czy miernika.
W takiej sytuacji nie jestem w stanie udzielić wystarczających informacji. Jeżeli to jest sonda o takiej rezystancji o jakiej wspomniałeś, to jakość połączeń stykowych, kabel przyłączeniowy.. Dosłownie wszystko może być przyczyną nieprawidłowego pomiaru.. (nawet tel. komórkowy który możesz posiadać)
-
- -
A to jakaś nowość?W takiej sytuacji nie jestem w stanie udzielić wystarczających informacji.
W sieci znalazłem coś podobnego do Twoich odpowiedzi: należy wybrać po jednej pozycji z dowolnego wiersza i odzytac po kolei, tak bez wiedzy można pisać elaborat o niczym, ale za to jak mądrze brzmi...
Wujku złota rada.
Heuheuh dobre
Jak byś tego nie czytał, to otrzymujesz masło maślane... Firma jest na tyle znana, że chyba nie ma potrzeby robienia publicznej reklamy, ponieważ oni posiadają bardzo duży zakres w dziedzinie wdrążania nowych rozwiązań w całym zakresie technologi pomiarowej i nie tylko. (Pragnąłem tylko naprowadzić, co nie oznacza iż piszę o niczym)A to jakaś nowość?
W sieci znalazłem coś podobnego do Twoich odpowiedzi: