Witam.
Programator nawet niezły przy tej cenie, chodź szkoda że w zestawie nie ma PCB z podstawkami. (ułatwia to sprawę w czasie programowania)
Co do kostki, to wystarczy mniejszy procek, ale biorąc pod uwagę niewielką różnicę w cenie, to możesz pokusić się o ATmega32, albo ATmega128. W przyszłości będziesz miał sporo pamięci na dogranie kolejnych animacji, o ile nie planujesz produkcji masowej tego urządzenia.
Jeżeli chodzi o podstawkę to mogę sobie takową prototypową wykonać ponieważ posiadam płytki stykowe oraz niezbędne do tego elementy.

Na razie chce się skupić właśnie na LED CUBE i wykonać to precyzyjnie od początku do końca. Jak ogarnę dokładnie o co chodzi i "z czym to się je" to prawdopodobnie pokuszę się o większe układy z ATmega32 i wyżej. Co do animacji, zawsze mikroprocesor mogę wyciągnąć z podstawki i wrzucić 32.

Jesli zaczynasz zabawe z prockami zwlaszcza z
m16 to moze wybierz programator
jtag dzieki temu bedziesz mial lepsza mozliwosc symulowania pracy ukladu

Porozglądam się, dziękuje za radę!
Co do reszty wypowiedzi... w większości są one bardzo użyteczne i dziękuje za wszelaką pomocą. Na innym forum było, jak już wspomniałem, to nie możliwe

Na razie zaczynam wszystko od 0 dlatego też nie dysponuje wysokim budżetem bo chce zobaczyć czy jakoś się w tym odnajdę. Jeżeli ogarnę podstawy i będę w stanie tworzyć lepsze, "fajniejsze" układy to oczywiście pokuszę się o lepszy sprzęt w który będę widział co jak działa, wydaje mi się, że USBasp na start będzie odpowiednie.
I jeszcze chciałbym uzyskać odpowiedź na drugie kluczowe pytanie:
ATMEGA16A-PU DIP40 będzie odpowiednia?
Ponieważ taką aktualnie mam na stanie i nie wiem czy się nada.
Oraz takie techniczne pytanie... programatory mają złącze ISP 10pin KANDA. A znalazłem układ który dla ułatwienia pracy ma listwę 7 goldpinową dla komfortu pracy. Nie trzeba nic wyjmować, wystarczy podłączyć układ i wgrać nowy program... ale skoro w ISP jest 10 pinowa, a w układzie 7 to w jaki sposób to programować? Inny programator czy USBasp również da radę (autor wspominał, że używał własnie tego).