matiz pisze posty po przemyśleniu, a ty... nie wiem z rutyny?
Możesz to nazywać jak chcesz. W kwestii wyliczenia mocy wzmacniacza pracującego w klasie AB najpierw policzyłem, a dopiero potem napisałem. Zresztą nie mam w zwyczaju pisać o czymś, czego nie jestem pewien. Ja tak już mam.
Nie napisaliście o konsekwencjach związanych z zastosowaniem wzmacniaczy większej mocy... (nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż taki wzmacniacz klasy AB dużej mocy ciągnie o wiele więcej prądu w porównaniu ze słabszym w tym samym modelu. I to nawet jeżeli nie głośno słucha się audio )
OK. Ty też nie napisałeś - podałeś jedynie w wątpliwość to co napisałem powyżej. Udokumentuj proszę, a dopiero potem się czepiaj. Zresztą - Po pierwsze chyba każdy wie, że nie ma wzmacniacza o sprawności ponad 100%, więc im większa moc tym większy jej pobór z sieci zasilającej - dla mnie jest to akurat normalne.Poza tym - Jak już policzysz (najlepiej na jakimś konkretnym przykładzie) podaj różnicę poboru mocy "przy cichym słuchaniu" wzmacniaczy o takich mocach o jakich mówiłeś.
skoro wielkość kojarzysz z metrażem.
Przepraszam - To Ty Kolego sympatyczny napisałeś o wielkości wzmacniacza, jako wyznaczniku poboru mocy. Więc teraz głupio się nie tłumacz, bo Ci (jak zwykle ) nie wychodzi...
Co do prądu spoczynkowego to nawet te wzmacniacze o gorszej jakości z prądem 15mA na tranzystor pobiorą 2 razy więcej przy czterech tranzystorach, niż przy dwóch dolicz do tego jeszcze wartość napięcia zasilającego.
Po pierwsze - "Gorszej jakości" nie znaczy że o mniejszym niż typowe (podawane w większości serwisówek) prądzie spoczynkowym, bo jakość nie ma tu nic do rzeczy. Po drugie taka typowa wartość prądy spoczynkowego w większości wzmacniaczy jest określana jako 40-50mA na parę tranzystorów mocy. I nie dlatego, że są "lepsze", ale tak po prostu łatwiej - nie trzeba podłączać generatora, oscyloskopu i nie trzeba obserwować dla jakiego prądu pojawią się zniekształcenia skrośne. W "fabryce" czy serwisie jest to też wygodne, bo pozwala na uzyskanie dobrych parametrów niezależnie od rozrzutu parametrów tranzystorów.
Nie wspomnę już o normalnej pracy
No właśnie - szkoda. Gdybyś wspomniał Twój post miałby jakąś wartość merytoryczną dla Autora, a tak - bicie piany... Wspomnę więc ja - Największą sprawność wzmacniacz klasy AB osiąga w okolicy 60% mocy wyjściowej. Ile to będzie dla 50% Ty policz/podaj/napisz - byle w zgodzie z prawdą.
a na chwilę obecną przebywa na urlopie...I trudno jest powiedzieć czy to urlop, czy może już emerytura...
Ach któż to, ach któż...? I co to ma do tematu ? Brakuje wiedzy, więc znów usiłujesz mnie obrazić?
Nie zachowuj się jak gówniarz, to nie będziesz tak postrzegany przez innych. Już Cię kiedyś o to prosiłem, ale jak widać wolisz nadrabiać chamstwem swoje braki merytoryczne.